”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Hon är driftig, ger sig inte”, säger Tore om sin fru Madeleine, Madde. ”Utan henne och barnen hade det varit svårt att leva vidare.” En havsörn har alldeles nyligen passerat över deras huvuden. Foto: KARL MELANDER

”Maddes mod höll mig uppe”

Ingen trodde att det skulle gå att övertyga domstolen. Det var en fruktansvärd olycka. Absolut. Men kunde den ge så mycket skam att det inte gick att jobba? Tore Hägbom vet. Han bestämde sig för att kämpa.

Så fungerar krisstödet
  • Det fanns inga regler om krisstöd 1982, när olyckan hände. Den första föreskriften kom först 1999. I den står det att:
  • Sker det en allvarlig olycka ska företaget ordna krisstöd.
  • Det ska finnas rutiner för krisstödet och klara uppgifter om vem som gör vad, en beredskapsplan.

Krisstöd innebär att:

  • Hela personalen ska informeras om vad som hänt, så fort som möjligt.
  • Alla, inte bara de direkt berörda, ska få chans att prata om det som hänt.
  • De som behöver ska få professionellt stöd.

Tänk på att:

  • En person får aldrig lämnas ensam efter en allvarlig olycka.
  • Lämna inte över beslut om hjälp till personen själv, köp inte ”jag klarar mig själv”.
  • De berörda ska följas upp efter olyckan.
  • Det är viktigt med löpande information efter en större olycka. Information är ett bra botemedel mot spekulationer och oro.

Källa: Arbetsmiljöverket

Läs mer:

Tore fick rätt efter 30 års pina

Grindhakens övre del är ett blad från en murgröna med vackra sirliga linjer. Den känns alldeles varm och len trots att en kall vårvind rasar över de gotländska vidderna. Tore jobbade länge med haken. Han skar ut bladet ur en plåtbit, filade och målade. Den skulle bli perfekt.

Tore drar med handen utmed det korta grå skägget, öppnar dörren in till den ljusa snickarboden som blev hans räddning.

– Jag har inte velat leva i den här världen sen den 12 maj 1982, säger han. En tegelsten föll ner över mitt liv.

Sen berättar han för mig om Volvo Amazonen, den röd-vita bilen som jagar honom i hans drömmar.

Klockan var runt halv nio. En och en halv timme kvar av kvällsskiftet på Nordkalk. Tore lastade den stora trucken med stenar, sen körde han mot krossen på andra sidan området. När han hade 20-30 meter kvar till korsningen såg han något vitt i ögonvrån till höger. En personbil som han strax kände igen. Han ställde sig på bromsen, hann tänka ”vad gör han här, på industriområdet?”  Trucken saktade in med ett ryck, sen kände han hur den hoppade till. Tore vet inte hur han tog sig ur trucken, men till slut stannade den och han sprang över till  krossen, lyfte interntelefonen, skrek att han kört över en bil. En stund senare satt Tore på en stol i kaffeboden. Chockad. Någon sa att det såg ut som om en sprängmatta ramlat ned i korsningen. Tore minns inte hur länge han väntade, men efter ett tag låg han i en ambulans, på väg till sjukhuset.

Det var brorsan till Tores systers pojkvän som körde bilen. Han som var 20 år, ett år yngre än Tore själv. På passagerarplats satt två av hans kompisar. När Tore hörde att alla tre avlidit bestämde han sig direkt. Han skulle gå på begravningarna. Tore tog i hand, försökte beklaga, säga något när han såg föräldrarnas sorg. Han fick kramar, men blickarna gled i väg. Prästen talade om trucken som det stora onda som tagit livet av pojkarna. Överallt fanns de, tidningarnas löpsedlar om trucken som krossat tre unga. Jag är inte värd att leva, tänkte Tore.

Klingan ylar vasst när han för fram den lilla furubiten. Snickarboden fylls av en lukt av trä och terpentin. På hyllorna står rader av leksaker i trä, målade i ljusa pastellfärger eller natur. Kanske blir sköldpaddan han jobbar med en present till första barnbarnet Nova Lee, när hon blir större än sina fyra veckor.

Bandsågen tystnar, Tore berättar om sin fru Madde. Hon tyckte att de träffades för lite under alla de där åren, han var ju alltid i snickarboden.

– Men jag stod inte ut med mig själv. Vad skulle jag annars göra?

Vi går över tomten till det röda bostadshuset. Vid dörren möter Madeleine Hägbom, Madde som det står i ett stort rött hjärta vid hennes säng.

Vi sätter oss vid köksbordet, pratar om kalkbrottet som också är Maddes arbetsplats. Hon är provtagare, borrar hål i kalkstenarna, testar kvalitén på bitarna i det stora laboratoriet.

Hon och Tore förklarar hur vägarna går, var krossen ligger och vart-ifrån den röd-vita Amazonen kom. Men jag förstår inte. Snart står Tores dator på bordet. Han öppnar google earth, hittar Gotland, Kappelhamnsviken och kalkbrottet. Vi tränger ihop oss framför skärmen, zoomar in korsningen, pekar.

– Jag har tittat på den här bilden många gånger, säger Tore. Det gör mig inget längre.

– Men jag har aldrig varit tillbaka i brottet sen jag slutade jobba 2004. Jag får hjärtklappningar bara jag tänker på det.

Tore fick sin första spruta Stesolid direkt när han kom fram till sjukhuset, för att dämpa ångesten. Sen skickades han hem. Efter en vecka var han tillbaka på jobbet. Det var alldeles tyst i fikaboden när han kom in. Ingen sa något om olyckan. Ingen frågade något. Ett tecken på min skuld, tänkte han då. Oförstånd, tror han nu. Du måste upp i trucken igen, sa personalchefen, för att komma vidare. Tore vägrade, fick jobb i verkstaden. Några veckor senare var det dags igen. Tore körde några lass, men han blev illamående, det började knipa i bröstet, paniken låg på lut. Han var tvungen att gå ur trucken, ta ytterligare en tablett.

Sjukskrivningarna kom och gick under åren. Det var ryggvärk, magkatarr, sömnstörningar, ångest och ständiga förkylningar. Läkarna fortsatte att skriva ut Stesolid till Tore.

– Allt trubbades av genom medicinen. Jag levde som i en bubbla.

Samtidigt skulle Tore rehabiliteras.

– Jag vet inte hur många möten jag varit på under åren.

– Inställningen har alltid varit att olyckan är något jag måste städa av mig. Sen skulle jag sparkas tillbaka till jobbet så fort som möjligt.

Tore tycker att varken cheferna på jobbet eller Försäkringskassan försökt ta reda på vad som plågade honom.

– Tänk om de synat mig, sett igenom min mask. Jag spelade över hela tiden, för att slippa den jävla tystnaden. Jag skojade och tjoade som en jävla halvtok. Jag hatar mig själv och företaget för att de inte sett hur jag mått.

Madde förstod inte heller. Hon blev kär i den glada spralliga Tore när hon började på Nordkalk i slutet av 80-talet.

– På jobbet talade man inte om olyckan. Det var min pappa som berättade. Va, Tore? Det var helt obegripligt.

Tore ändrades när de gifte sig och fick barn. Han orkade inte spela en roll längre, inte hemma. Han var ofta sammanbiten, arg.

– Han sa att han var utbränd. Jag fick gå på tå, gå emellan när det var bråk och barnen blev tonåringar.

Madde lutar sig fram, lägger en arm över Tores ryggstöd, fäster blicken i honom, berättar att allt brast i början av 2000-talet.

– Jag klarade inte av att gå här och se hur dåligt Tore mådde. Jag sa till Tore att han måste berätta. Då öppnade han sig.

Det var första gången Tore grät sedan olyckan. Snor och tårar rann om honom. Han kunde inte sluta gråta. Han berättade allt för Madde. Om hur många gånger han suttit med gevärspipan i mun, varit alldeles uppriven när han kommit hem, skyllt på den dåliga jakten. Om skulden han kände mot de anhöriga till de avlidna pojkarna. Om skulden han kände mot sin familj, hur han förstört deras liv.

Om vilken pina det var varje dag att gå till jobbet, hur han fick planera sin arbetsdag i detalj för att inte brista. Men han tvingade sig själv att jobba kvar på Nordkalk, för att betala skulden för att han svartmålat företaget genom olyckan.

Vi går ett varv i det lilla huset, tittar på vaser och vackra små blommor i trä som Tore skapat. Vi klappar hundarna Abbe och Ludde. Lyssnar på kaffeapparaten som puttrar i köket. Det vanliga livet. En bilmotor hörs på gården utanför, en stund senare knackar Göran Olsson på dörren. I dag är han klubbordförande på Cementa, men tidigare var han försäkringsansvarig på Industrifackets avdelning på Gotland.

– Jag känner Tores familj, säger Göran. Jag har spelat fotboll med honom och hans bröder när vi var små.

– När jag träffade honom efter olyckan var blicken död, det satt i näthinnan, det var ingen Hägbom längre.

Göran tänkte på Tore några år efter att Tore brutit ihop och öppnat sig för Madde. Göran gick på en kurs och hörde om posttraumatisk stress, de psykiska besvären man kan få efter en svår olycka. Han ringde upp Tore.

Kan det vara en arbetsskada? undrade Tore. Kan all ångest, alla smärtor och all sömnbrist hänga ihop med olyckan?

När Göran kollade var det svårt att få fram några papper om olyckan. Det var som ett deckararbete. Göran pratade med experter på arbetsskador, hittade artiklar på internet om krisbearbetning och posttraumatisk stress. Sen hjälpte han Tore att skriva den första anmälan om arbetsskada.

Det blev ett nej från Försäkringskassan. Tore hade inte någon arbetsskada och därför ingen rätt till livränta. Försäkringsläkaren skrev att det inte fanns tillräcklig forskning om svåra händelser på jobbet. Och Tore hade ju fortsatt att jobba under alla år efter olyckan.

Men för Göran hade deckaruppdraget just börjat. Han kontaktade specialistläkare och ordnade så att Tore blev utredd på Kris- och Traumacentret på Danderyds sjukhus i Stockholm.

– Det kändes väldigt konstigt att träffa en läkare som jobbat med FN-soldater i Bosnien, säger Tore.

– Sen var jag nervös för att jag skulle få beskedet att jag bara råkat ut för en personlig kris, inget mer. Men så blev det inte. Jag fick ett tydligt intyg på att mina besvär hänger ihop med olyckan.

Läkaren på traumacentret skrev också att Tore fått fel behandling. Stesolid gör det svårare att komma vidare och ökar risken för posttraumatisk stress. Men Försäkringskassan fortsatte att säga nej till Tores arbetsskada. Kassan lutade sig i stället mot sin egen läkare som inte hade träffat Tore och som inte var någon specialist.

Dags att koppla in fackets jurister, tänkte Göran. EvaLena Ödman på LO-TCO Rättsskydd blev förvånad när hon gick igenom papprena. Försäkringskassan hade inte tagit reda på något, på riktigt, under alla dessa år.

När Tore och EvaLena överklagade till länsrätten blev det nej även där.

De gick vidare till Kammarrätten. Och den här gången var Tore och EvaLena mycket väl förberedda. De lämnade in en hel lunta med journaler som visade att Tore mått dåligt under i stort sett alla år sedan olyckan. Och att det fanns många anteckningar från vårdpersonal som såg ett samband mellan olyckan och Tores besvär.

Tore hämtar en liten brun buddha som står i hyllan i vardagsrummet.

– Jag fick den dagen före rättegången i kammarrätten i Stockholm, säger han.

Madde och han åt middag på en orientalisk restaurang. Just den kvällen delade personalen ut små buddhafigurer till gästerna. Tore hade den i fickan under rättegången, kände på den emellanåt, för att kolla att den var kvar.

– Inte för att jag är buddhist, säger Tore. Men den gav hopp på något sätt.

Madde dukar fram en gotländsk saffranskaka och vispgrädde. Tore reser sig och hämtar ett stort paket i köket.

– Va, är det till mig? Du skojar, säger Göran när Tore räcker över paketet.

Tore håller ett litet tal, säger:

– Det du, Göran, gjort för mig har jag inte fått av någon annan människa.

Han står bakom Görans stol, lägger sina armar över Görans axlar, böjer sig ned och ger honom en stor kram. Håller kvar sina armar, skämtar, vill inte släppa.

Det fina presentpapperet åker av. Under det finns en kartong med tre olika sorters blended whisky.

Göran skrattar, vänder huvudet åt sidan, torkar bort en tår.

– Det är en sak som är viktigare än allt annat, säger han. Vi har visat att en sketen arbetare kan hjälpa en annan sketen arbetare.

Jo, de vann i kammarrätten. Men Tore hade svårt att känna något när EvaLena ringde en dag i början av det här året. Han vågade kanske inte.

Men en sak insåg han direkt. Det här är bra för andra. Ingen ska någonsin behöva gå igenom det han råkat ut för. Man ska förstå att tystnad är fel. Alla behöver prata. Annars kapslas det onda in,  allt svårare att få bort.

– Nu är jag glad över domen. Det var Maddes mod som höll mig uppe, säger Tore när vi står på fiskeklubbens brygga senare på dagen. Tore kastar ut ett drag som glimmar till i eftermiddagssolen. Vevar in efter en stund, kastar ut igen. Följer några ståtliga svanar med blicken. Sen pekar han bort ut mot vattnet. En havsörn glider majestätiskt över sjön.

– Kanske blir domen en öppning till ett sannare liv, för min del, säger Tore. Jag tror det.

Fotnot: Läs mer om den domen på sidan här.

Detta har hänt

12 maj 1982: Tore är på väg från kalkbrottet till krossen med fullastad truck. Han kör in i en bil som olovligt kör på industriområdet. Tre ungdomar förolyckas.

19 maj 1982: Företaget försöker övertala Tore att fortsätta köra truck. Han gör några försök men mår för dåligt för att fortsätta, börjar jobba i verkstaden. Det hålls inga krismöten, ingen uppföljning görs.

1985-2004: Tore blir sjukskriven upprepade gånger för magkatarr, ryggbesvär, sömnstörningar, förkylningar, depression.

2004: Tore får sjukersättning efter en lång sjukskrivning.

2006: De besvär som Tore lider av anmäls som arbetsskada, kopplad till olyckan 1982. Godkänns arbetsskadan har Tore rätt till livränta.

Försäkringskassan säger nej. Tore ber om en omprövning, men får nej igen, trots intyg från specialistläkare.

2007-2008: Tore överklagar till länsrätten. Rätten skickar tillbaka ärendet till Försäkringskassan. Kassan avslår ansökan återigen.

2009-2010: Rättegång i länsrätten. I domen som kommer i början av 2010 vinner Försäkringskassan.

31 jan 2012: Kammarrätten ändrar länsrättens dom, efter att Tore överklagat. Besvären är en arbetsskada och Tore har därför rätt till livränta.

Läs mer: DA granskar | DA Guldgräv

Läs mer från Dagens Arbete:

DA granskar skuggsamhället

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

SkuggsamhälletSverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

6

Skyddslösa arbetare river asbest

ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Knarket i industrin

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

7

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Bonus i industrin

Är din ­arbetslust till salu?

GRANSKNINGEtt upplägg för fjäsk, eller en anledning att spotta i nävarna? Dagens Arbete har i en stor undersökning kartlagt bonusen på industrigolvet. Vi har hittat system som forskare varnar för – men också pengar till en tryggare pension.

4

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

Vakter som hatar

120 personer är dömda för grova brott

Dagens Arbetes och Expressens fortsatta granskning avslöjar att 120 personer som är anställda i säkerhetsbranschen har dömts för allvarliga brott. Det handlar bland annat om våldtäkt, rån och mordförsök.

Hennes livvakt var en näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Nazister och ­våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

1

Farliga vibrationer

Ett livslångt lidande

UTSLAGNINGVibrationsbesvär är Sveriges vanligaste arbetssjukdom, trots att det finns teknik för att förebygga skador. Läs eller lyssna på DA:s reportage om hur unga i industrin ­bara hinner börja arbetslivet innan de sliter sönder sina händer.

Industri på högvarv

”Träningen gör att jag fungerar igen. Mitt mål är att kunna köra hinder­bane­loppet Tough viking.” Foto: Adam Daver

Bilboom – och trasiga kroppar

FARLIG ÖVERTID.Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

Vad är ett vanligt jobb?

Hon tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

15

DA granskar vuxenutbildningen

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

7

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

1

Det nya Samhall

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

Facket för unga

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

Rätt livränta

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

3

”Livet har blivit begränsat”

Sjuk av jobbetDagens Arbete berättar gärna om arbetsplatser som blivit säkrare eller mer hälsosamma, men granskar också riskerna som finns i industrin. Ibland märks de inte förrän det är för sent. Majken Lundqvist Eriksson lider ännu av det osynliga giftet.

Färre dör men många skadas

Antalet dödsolyckor i jobbet har minskat kraftigt, men skador och sjukdomar är vanliga. Gamla problem kommer tillbaka och nya risker uppstår. Här är några av dem som vi har skrivit om.

1

Visselblåsaren som gjorde skillnad

DA GRANSKARDe Samhallanställda sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök. Reportaget från 2009 är ett av många under åren där DA avslöjat missförhållanden som annars förblivit dolda. Men Lars-Erik Sköngård fick betala ett pris för att han berättade om den ohälsosamma arbetsmiljön.

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden för sin granskning av hur Samhall blev ett bemanningsföretag och hur de anställda lider av stress och jobbar i farliga miljöer.

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.