Industriarbetarnas tidning

Tore fick rätt efter 30 års pina

15 maj, 2012

Mardrömmar och skuldkänslor har plågat Tore Hägbom i 30 år. Nu har han fått rätt i domstol. Besvären är en arbetsskada, kopplad till tre ungdomars död. En unik dom, enligt LO-TCO Rättskydd.

Arbetsskada ger rätt till ersättning

Livränta ska ge ekonomisk kompensation till den som tvingas byta till ett lättare och sämre betalt jobb eller måste vara sjukskriven/få sjukersättning.

Försäkringskassans beslut kan överklagas till förvaltningsrätten (fram till februari 2010 var det länsrätten). Om du inte får rätt där gäller kammarrätten. Kammarrrättens domar kan överklagas till Regeringsrätten, men den ger ytterst sällan prövningstillstånd.

Läs också reportaget om livet efter olyckan:

”Maddes mod höll mig uppe”

– Domen är mycket viktig eftersom den godkänner att psykiska besvär kan visa sig så långt efter en händelse, säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Det var under ett kvällsskift i Nordkalks kalkbrott på Gotland, våren 1982, som Tore Hägbom körde över en personbil med sin 86-tonstruck. I bilen satt tre ungdomar som utan tillstånd tagit sig in på området. Tore såg bilen före korsningen, men bromssträckan var alldeles för kort. Alla tre ungdomarna dog.

– Jag har inte velat leva i den här världen sen den dagen, säger Tore Hägbom. En tegelsten föll ner över mitt liv.

När Tore Hägbom 2006 ansökte om att få sina besvär erkända som arbetsskada fick han nej av både Försäkringskassan och länsrätten. Det hade gått alldeles för lång tid och varför hade han inte anmält arbetsskadan tidigare?

Men i Kammarrätten vann Tore Hägbom.

– Domen kan uppmuntra andra som lagt locket på och inte vågar tala om vad de varit med om, säger Evalena Ödman, jurist på LO-TCO Rättsskydd. Det går att få rätt även om det först verkar svårt att vinna.

Vänta inte med att anmäla psykiskt lidande

  • Lider du psykiskt efter en allvarlig händelse på jobbet, anmäl besvären som arbetsskada till Försäkringskassan och Afa Trygghetsförsäkring. Ta kopior på handlingarna.
  • Kämpa inte på. Sök läkare så snart besvären uppstår eller blir allvarliga. Säg till läkaren att du tror att besvären orsakats av jobbet och be att det antecknas i journalen.
  • Spara alla kvitton för läkarvård, medicin och sjukresor.
  • För gärna dagbok över hur du mår, läkarbesök, hur det går att jobba med besvären eller när du varit sjukskriven.
  • Ta hjälp av skyddsombud eller facket.

Källa: LO-TCO Rättsskydd

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]