Industriarbetarnas tidning

DA har två chanser till Guldspade

22 februari, 2013

Skrivet av Fredrik Johansson

Två av Dagens Arbetes granskningar har blivit nominerade till det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden. Det är sjätte året i rad, både för tidningen och reportern Marcus Derland.

Fakta Guldspaden

Guldspaden delas ut av föreningen Grävande Journalister till ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört”

Alla nomineringar hittar du här.

Under hösten avslöjade Dagens Arbete att Arbetsförmedlingen försökt dölja att funktionshindrade med lönebidrag saknat försäkringar. Ett arbete som reportern Marcus Derland jobbat med under ett års tid.

– Det är självklart jätteroligt och ett erkännande för allt slit. På Dagens Arbete finns det en struktur och en organisation som gör att man kan syssla med grävande journalistik, även om man är småbarnsförälder.

Även Marie Edholm, Anna Tiberg, Anna de Lima Fagerlind och Andrei Astefanesei är nominerade till en guldspade för granskningen Plantans pris, om hur rumänska gästarbetare utnyttjats i de svenska skogarna.

– Det är extra roligt att vår granskning faktiskt har lett till att det inblandade skogsbolaget åkt ner till Rumänien för att se till att de drabbade får ersättning. Det är inte ofta man ser ett så konkret resultat, säger Marie Edholm (bild t. v).

Dagens Arbete har tidigare vunnit två guldspadar, för granskningar av utnyttjandet av papperslösa på tvätterier och usla arbetsförhållanden inom återvinningsbranschen.

– Dagens Arbete har i många år satsat hårt på grävande journalistik och det är mycket glädjande att våra avslöjanden om missförhållanden uppmärksammas, säger chefredaktör Hans Larsson.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.