Industriarbetarnas tidning

DA har två chanser till Guldspade

22 februari, 2013

Skrivet av Fredrik Johansson

Två av Dagens Arbetes granskningar har blivit nominerade till det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden. Det är sjätte året i rad, både för tidningen och reportern Marcus Derland.

Fakta Guldspaden

Guldspaden delas ut av föreningen Grävande Journalister till ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört”

Alla nomineringar hittar du här.

Under hösten avslöjade Dagens Arbete att Arbetsförmedlingen försökt dölja att funktionshindrade med lönebidrag saknat försäkringar. Ett arbete som reportern Marcus Derland jobbat med under ett års tid.

– Det är självklart jätteroligt och ett erkännande för allt slit. På Dagens Arbete finns det en struktur och en organisation som gör att man kan syssla med grävande journalistik, även om man är småbarnsförälder.

Även Marie Edholm, Anna Tiberg, Anna de Lima Fagerlind och Andrei Astefanesei är nominerade till en guldspade för granskningen Plantans pris, om hur rumänska gästarbetare utnyttjats i de svenska skogarna.

– Det är extra roligt att vår granskning faktiskt har lett till att det inblandade skogsbolaget åkt ner till Rumänien för att se till att de drabbade får ersättning. Det är inte ofta man ser ett så konkret resultat, säger Marie Edholm (bild t. v).

Dagens Arbete har tidigare vunnit två guldspadar, för granskningar av utnyttjandet av papperslösa på tvätterier och usla arbetsförhållanden inom återvinningsbranschen.

– Dagens Arbete har i många år satsat hårt på grävande journalistik och det är mycket glädjande att våra avslöjanden om missförhållanden uppmärksammas, säger chefredaktör Hans Larsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.