Strejkar vi svenskar för lite?
Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?
Industriarbetarnas tidning
3 september, 2013
Skrivet av Harald Gatu
Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.
Regeringen vill införa ett femte jobbskatteavdrag med skattesänkningar motsvarande 16 miljarder kronor.
Bara med Sverigedemokraternas hjälp kan regeringen få igenom skattesänkningen eftersom de röd-gröna oppositionspartierna är emot. Samtidigt har Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven försäkrat att jobbskatteavdraget får vara kvar om han blir statsminister efter nästa val.
Det beskedet gillar inte PO Sjöö.
– Det blir en konstig pedagogik om man accepterar något som man på förhand är emot.
Stefan Löfven säger att ”det som har gått in i hushållens kassa tänker vi inte ta bort”, att folk vänjer sig vid jobbskatteavdrag och att man därför är svårt att ta bort. Ligger det inte något i det?
– Då får man ställa det mot de konsekvenser jobbskatteavdraget får för vår gemensamma välfärd.
– Jag tror faktiskt folk är mogna att ta en diskussion om den generella välfärdspolitiken. De signalerna får jag från arbetsplatserna. Människorna är missnöjda med vad som hänt med välfärden.
Den sittande regeringens skattesänkningar har urholkat välfärden, enligt PO Sjöö. Då måste man också kunna diskutera hur välfärden ska återställas.
– Det vore mycket olyckligt om vi stänger den diskussionen, säger PO Sjöö.
– Då blir det politiska alternativet till regeringspolitiken svårare att definiera. Man måste helt enkelt se till den större bilden.
IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe tycker inte att vi ska ha något femte jobbskatteavdrag.
– Det femte jobbskatteavdraget är fel fördelningsmässigt. Skatteintäkterna behövs för att finansiera välfärden. Vi har exempelvis en åldrande befolkning och det finns mängder av reformer som pengarna skulle kunna användas till. Därför hoppas jag riksdagen säger nej till det femte jobbskatteavdraget.
Men förutsättningarna förändras om regeringen ändå får igenom jobbskatteavdraget i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna.
– Då tycker jag inte att en socialdemokratisk budget efter en valvinst ska innehålla ett avskaffande av det femte jobbskatteavdraget.
– Det primära är att människor och hushållen ska veta vilka ekonomiska förutsättningar som gäller i god tid innan 2015. Därför tror jag att det vore fel att prioritera avskaffandet av jobbskatteavdraget i en socialdemokratisk regeringsbudget i oktober 2014.
Han skulle i stället föredra ”andra justeringar i skatteskalan som kan göras känt betydligt tidigare”.
Skulle man kunna riva upp det femte jobbskatteavdraget 2016 eller 2017?
– Då får man analysera skattesituationen utifrån den då rådande ekonomiska situationen. Men i en budget efter en valvinst ska vi inte prioritera avskaffandet av ett jobbskatteavdrag.
Jan-Henrik Sandberg, Pappers ordförande tycker att det femte jobbskatteavdraget ska rivas upp.
– Men det måste göras på ett förnuftigt sätt. Det blir en uppgift för en ny regering att tänka över.
Han tycker att det är helt onödigt att det införs.
– Pengarna borde i stället satsas där de behövs. I skolan, i vården, för att förbättra a-kassan och så vidare.