Industriarbetarnas tidning

Ungdomar i fokus på industridagen

15 oktober, 2013

Skrivet av

IndustridagenHenrik Johansson och hans kamrater på Göteborgs tekniska gymnasium har byggt en automatiserad bilfabrik. Den visades upp på Industridagen i Göteborg inför bland andra Solcialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven.

Henrik fick berätta för Löfven hur den lilla bilfabriken fungerar. Att den konstruerats i samarbete med ingenjörer. Att eleverna tar med sig sin bilfabrik när de besöker utbildningsmässor för att locka fler ungdomar att gå en teknisk utbildning.

– Många tycker det är roligt att titta på vad vi har gjort. Visst, vi gjorde fabriken i utbildningssyfte men den fungerar ju också som reklam för vår skola.

Industrins kompetensförsörjning – hur industrin ska locka till sig arbetskraft – står i fokus när fack, näringsliv och politiker samlas på Industridagen i Göteborg.

– Att vara ute och visa upp sig som vi gör med vår fabrik är ett litet men bra exempel på vad man kan göra, säger Henrik Johansson.

Han går själv tredje och sista året på GTG och vill gärna jobba som underhållstekniker i industrin.

– Man hör så mycket negativt om industrin, att det skulle vara så bullrigt och skitigt. Men det stämmer inte vad jag har sett.

Varje läsår gör eleverna cirka tvåmånaders praktik ute i företagen. Det här läsåret åker Henrik och några av hans klasskamrater till Österrike på sex veckors praktik.

– Ska bli spännande. Man lär sig extremt mycket på den här utbildningen.

Att han valde GTG beror i hög grad på att han vill ha jobb direkt efter gymnasiet. Och det lär han få. Flera av programpunkterna under Industridagen berörde just matchningen. Industrin har svårt att få rätt utbildad arbetskraft.

Näringsminister Annie Lööf hade för dagen skrivit ett debattinlägg i Göteborgsposten med bland annat IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe om industrins framtida utmaningar.

På Industridagen talade hon sig varm för ett lärlingssystem, om en jobbpeng som den arbetslöse kan ta med sig när han eller hon väljer bland olika arbetsförmedlingar. Annie Lööf ansåg matchningen som beklämmande och hon passade också på att raljerera över Stefan Löfvens innovationsråd.

Löfven betonade i sin tur om behovet av samverkan, där innovationsrådet är en av många delar.

– Vi är ett litet land. Men vi är ett starkt land om vi samlar oss.

– Vi måste se vad som gör att företag efterfrågar arbetskraft. Att försämra lagen om anställningsskydd eller a-kassan ger inte ett enda jobb. Men vi måste också ge möjlighet för människor att möta företagens efterfrågan, genom ökad kompetensutveckling.

Andra debattörer betonade vikten av fler lärarledda lektioner i gymnasiet. I dag är cirka 20 timmar i veckan lärarledd pedagogisk tid, resten överlåts åt elevens egna självstudier. Röster hördes för ett återuppbyggt komvux och i synnerhet yrkesvux.

– I dag måste man vara arbetslös och dessutom ha varit arbetslös länge för att kunna komma in på yrkesvux. Det måste bli lättare att kunna få byta till en ny, yrkesinriktad utbildning, sa Bengt Forsling, ordförande i Teknikcollege och till vardags informationschef på IF Metall.

Teknikcollege är ett samarbete mellan näringslivet, facket och kommunerna som startade 2005. I dag finns Teknikcollege i 27 regioner, med över 200 företag involverade och med 14 000 elever.

Volvochefen Olof Persson tyckte att hans företag hade gjort ett värdefullt bidrag med ungdomssatsningen Volvosteget.

– Nu när det är dags för nästa kull visar det sig att vi har fått in 2 600 ansökningar till Volvostegets 400 platser. En tredjedel av de sökande är tjejer.

– Fler borde ta efter, menade Persson och kom med nyheten att Volvo nu tar nästa steg i kampen om morgondagens arbetskraft.

Som komplement till Volvosteget tas nu Skolsteget. Tekniker och ingenjörer från Volvo ska ställa sina tjänster till gymnasieskolornas förfogande.

Indsutridagen har sedan 2004 arrangerats av industrins fackföreningar och arbetsgivare i Industrirådet.

Du kanske också vill läsa…

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

Sommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

”Kompetensförsörjningen en tickande bomb”

Bland annat GS och IF Metall går med i ett treårigt branschprojekt, där man satsar 75 miljoner för att säkra kompetensförsörjningen i mindre företag. ”Det kan behövas”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys.

”Det finns ett färdigt förslag – börja med det”

Teknikcollege är ett exempel på hur skola och arbetsliv kan samverka. Vill regeringen på allvar göra vad som krävs kan de börja med att genomföra det förslag som redan finns färdigt, skriver Anders Ferbe, ordförande i IF Metall och Riksföreningen Teknikcollege.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Northvolt vill bygga upp en bra arbetsmiljö. Men facken menar att de gör fel från början genom att inte kräva kollektivavtal för underentreprenörer.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Industri­facket i Myanmar vädjar om svenska sanktioner

Industri­facket i Myanmar vädjar om svenska sanktioner

Fackliga företrädare arresteras, torteras och dödas i Myanmar efter militärkuppen i februari. Industrifackets ledare Khaing Zar Aung är i Sverige för att be om hjälp.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.