Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Matilda Granqvist och Christoffer Boström är två av 400 arbetslösa ungdomar som antogs till Volvosteget. Fast någon garanti för jobb efter utbildningen finns inte. ”Jag tar det i så fall som en bonus”, säger Christoffer. Foto: JESSICA BENTSEN

Unga får utbildning på Volvo

Volvo behöver ungdomar. Ungdomar behöver jobb. Den ekvationen ledde till projekt Volvosteget där Volvokoncernen betalar arbetslösa ungdomar för att utbilda sig till industriarbetare. Men några jobb kan ändå inte lovas.

Volvo Tuve på Hisingen i Göteborg. Matilda Granqvist och Christoffer Boström drar rör och kablar, hyttfäster och motorsänker som om de aldrig gjort annat. Inget avslöjar att de egentligen är Volvostegare, alltså elever på Volvokoncernens satsning på arbetslösa ungdomar. Det är en betald ettårig utbildning förlagd till Volvos fabriker runtom i landet. Nu är första året inne på upploppet och Matilda och Christoffer är två mycket nöjda testpiloter.


– Jag hade en bild av hård jargong och gubbar som pikar varandra, säger Matilda, men det har varit jäkligt schyst. Det är blandade åldrar och alla är snälla. Det har blivit väldigt bra. 
– Ja det har varit väldigt bra, säger Christoffer. En bra sysselsättning, jag har lärt känna mycket folk och lärt mig ta ansvar.

Matilda hade aldrig satt sin fot i en fabrik innan hon kom hit. Hon jobbade deltid på ett café i Malmö när hon av en slump råkade höra talas om Volvosteget. Tja varför inte, tänkte hon och skickade in en ansökan. 
Christoffer visste däremot vad ett arbete inom industrin innebär. Han har tidigare sommarjobbat på Tuvefabriken och tyckt det var kul. Men när han försökte få jobb genom det bemanningsföretag som Volvo anlitar, blev det nej. Genom Volvosteget kunde han däremot komma tillbaka.

Med bara några veckor kvar av första omgången är det ännu ingen på Tuvefabriken som fått löfte om att stanna kvar. Det är inte heller något som koncernen lovat. Det enda som garanteras efter att ha gått Volvosteget är ett certifikat som kvalificerar för ett arbete inom industrin. Men det hade inte behövt vara så, anser Ulf Albinsson, ansvarig för AB Volvo på IF Metallklubben.


– Det är jättebra att ungdomarna har fått prova på industrin, säger Ulf, men från IF Metalls sida tycker vi också att det ska leda till jobb. 
Dessutom, kravet på att ha en godkänd gymnasieutbildning för att få gå Volvosteget, kanske bör ses över, säger de. 


– Rent fackligt tycker vi att företaget satt ribban för högt, säger Daniel Kristoffersson, IF Metalls gruppordförande på Tuve. Det är lyckligt lottade ungdomar som klarat gymnasiet som får gå här. Volvosteget är bra, men det skulle vara ännu bättre om man tagit ett ännu större ansvar och gett en chans till killar och tjejer som inte klarat skolan.

Om inte Volvo kan förmedla en ljusare bild av jobbmöjligheter inom bilindustrin, är risken stor att de ungdomar som koncernen nu lägger en massa miljoner på att utbilda hinner dra vidare så fort andra möjligheter som kan säkra framtiden dyker upp, anser Ulf och Daniel. De har redan sett någon hoppa av utbildningen för att han fick jobb på annat håll.


– Så länge vi har hundratals inhyrda från bemanningsföretag så finns det ju jobbmöjligheter här, säger Daniel.

Men enligt Volvo behöver företaget fortsätta att ha inhyrda.


– Vi påverkas av upp- och nedgångar i konjunkturen precis som andra industriföretag och kan därför inte lova alla deltagare ett fast jobb, säger Karin Wik vid Volvokoncernens kommunikationsavdelning. 


– Vi kommer alltid att ha ett behov av viss flexibilitet för att kunna hantera de stora svängningarna i vår industri eftersom vi verkar i en bransch som är cyklisk. Vi gör det genom att ha en stor andel fast anställda som vi behåller igenom alla cykler och ovanpå det, för att klara toppar, ett antal visstidskontrakt och i vissa fall bemanningsanställda.
Trots att de trivts bra här, ser varken Matilda eller Christoffer en framtid inom industrin.


– Jag tänker plugga mänskliga rättigheter på universitetet, säger Christoffer. Jag hade gärna jobbat här om det hade funnits jobb, men jag tar det i så fall som en bonus. 
Matilda tänker också läsa vidare.


– Kanske socionom eller personalvetare, säger hon. Erfarenheten här-ifrån är ändå bra, jag tror alla jobberfarenheter är bra.

Läs mer: Ditt arbete

Agneta Persson

Läs mer från Dagens Arbete:

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKORLär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Knarket i industrin

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

3

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Striden om arbetsrätten

Fem LO-förbund lämnar Las-förhandlingarna – men IF Metall är kvar

ArbetsrättFacket gör för stora eftergifter mot arbetsgivarna om anställningstryggheten anser fem fackförbund och hoppar av förhandlingarna. Men IF Metall tänker vara kvar.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

Avtal 2020

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Vi kräver riktiga löneökningar

KRÖNIKANu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Industrin och klimatet

Drönarbild över marken som förbereds för bygget av Northvoltfabriken

Vägen till en ny bilindustri

OmvandlingenI elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Verktyg med gummi skyddar montörerna

ARBETSMILJÖVibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.