"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Matilda Granqvist och Christoffer Boström är två av 400 arbetslösa ungdomar som antogs till Volvosteget. Fast någon garanti för jobb efter utbildningen finns inte. ”Jag tar det i så fall som en bonus”, säger Christoffer. Foto: JESSICA BENTSEN

Unga får utbildning på Volvo

Volvo behöver ungdomar. Ungdomar behöver jobb. Den ekvationen ledde till projekt Volvosteget där Volvokoncernen betalar arbetslösa ungdomar för att utbilda sig till industriarbetare. Men några jobb kan ändå inte lovas.

Volvo Tuve på Hisingen i Göteborg. Matilda Granqvist och Christoffer Boström drar rör och kablar, hyttfäster och motorsänker som om de aldrig gjort annat. Inget avslöjar att de egentligen är Volvostegare, alltså elever på Volvokoncernens satsning på arbetslösa ungdomar. Det är en betald ettårig utbildning förlagd till Volvos fabriker runtom i landet. Nu är första året inne på upploppet och Matilda och Christoffer är två mycket nöjda testpiloter.


– Jag hade en bild av hård jargong och gubbar som pikar varandra, säger Matilda, men det har varit jäkligt schyst. Det är blandade åldrar och alla är snälla. Det har blivit väldigt bra. 
– Ja det har varit väldigt bra, säger Christoffer. En bra sysselsättning, jag har lärt känna mycket folk och lärt mig ta ansvar.

Matilda hade aldrig satt sin fot i en fabrik innan hon kom hit. Hon jobbade deltid på ett café i Malmö när hon av en slump råkade höra talas om Volvosteget. Tja varför inte, tänkte hon och skickade in en ansökan. 
Christoffer visste däremot vad ett arbete inom industrin innebär. Han har tidigare sommarjobbat på Tuvefabriken och tyckt det var kul. Men när han försökte få jobb genom det bemanningsföretag som Volvo anlitar, blev det nej. Genom Volvosteget kunde han däremot komma tillbaka.

Med bara några veckor kvar av första omgången är det ännu ingen på Tuvefabriken som fått löfte om att stanna kvar. Det är inte heller något som koncernen lovat. Det enda som garanteras efter att ha gått Volvosteget är ett certifikat som kvalificerar för ett arbete inom industrin. Men det hade inte behövt vara så, anser Ulf Albinsson, ansvarig för AB Volvo på IF Metallklubben.


– Det är jättebra att ungdomarna har fått prova på industrin, säger Ulf, men från IF Metalls sida tycker vi också att det ska leda till jobb. 
Dessutom, kravet på att ha en godkänd gymnasieutbildning för att få gå Volvosteget, kanske bör ses över, säger de. 


– Rent fackligt tycker vi att företaget satt ribban för högt, säger Daniel Kristoffersson, IF Metalls gruppordförande på Tuve. Det är lyckligt lottade ungdomar som klarat gymnasiet som får gå här. Volvosteget är bra, men det skulle vara ännu bättre om man tagit ett ännu större ansvar och gett en chans till killar och tjejer som inte klarat skolan.

Om inte Volvo kan förmedla en ljusare bild av jobbmöjligheter inom bilindustrin, är risken stor att de ungdomar som koncernen nu lägger en massa miljoner på att utbilda hinner dra vidare så fort andra möjligheter som kan säkra framtiden dyker upp, anser Ulf och Daniel. De har redan sett någon hoppa av utbildningen för att han fick jobb på annat håll.


– Så länge vi har hundratals inhyrda från bemanningsföretag så finns det ju jobbmöjligheter här, säger Daniel.

Men enligt Volvo behöver företaget fortsätta att ha inhyrda.


– Vi påverkas av upp- och nedgångar i konjunkturen precis som andra industriföretag och kan därför inte lova alla deltagare ett fast jobb, säger Karin Wik vid Volvokoncernens kommunikationsavdelning. 


– Vi kommer alltid att ha ett behov av viss flexibilitet för att kunna hantera de stora svängningarna i vår industri eftersom vi verkar i en bransch som är cyklisk. Vi gör det genom att ha en stor andel fast anställda som vi behåller igenom alla cykler och ovanpå det, för att klara toppar, ett antal visstidskontrakt och i vissa fall bemanningsanställda.
Trots att de trivts bra här, ser varken Matilda eller Christoffer en framtid inom industrin.


– Jag tänker plugga mänskliga rättigheter på universitetet, säger Christoffer. Jag hade gärna jobbat här om det hade funnits jobb, men jag tar det i så fall som en bonus. 
Matilda tänker också läsa vidare.


– Kanske socionom eller personalvetare, säger hon. Erfarenheten här-ifrån är ändå bra, jag tror alla jobberfarenheter är bra.

Agneta Persson

Läs mer från Dagens Arbete:

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

1

Striden om arbetsrätten

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

4

Europa sent ute med egna batterifabriker

PerspektivScania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

IF Metall stämmer företag för brott mot kollektivavtalet

ARBETSDOMSTOLENIF Metall stämmer ett företag i Uppsala inför Arbetsdomstolen. Företaget har infört sammanfallande semesterår, trots att det enligt facket bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet.

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

IF Metall stämmer bilvårdsföretag

16 bilvårdsarbetare i Göteborg har haft för låga löner, enligt IF Metall. Därför stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

4

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

Nu är det bara dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Behöver du veta mer innan du bestämmer dig? Vi guidar om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

4

Las ska utredas på ett år

Regeringen har nu tillsatt utredningen som på ett år ska föreslå ändringar i lagen om anställningstrygghet, bland annat ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Men om parterna under tiden kan enas om en förändrad Las kan deras förslag bli lag i stället för utredarens.

8

”Nästa års avtalsrörelse började i dag”

PerspektivSvensk basindustri har svårt att hitta rätt arbetskraft och hämmas av höga lönekostnader och krångliga tillståndsprocesser, enligt Industriarbetsgivarna. DA:s Harald Gatu har läst nya rapporten och konstaterar att nästa års avtalsrörelse redan har börjat.

1

Månadsklocka ska ge färre ­olyckor

ARBETSMILJÖ Ett tema per månad. Så arbetar Kvarn­sveden för att öka säkerhetstänket på bruket. ”Det blir lättare när man har en sak i taget att ­fokusera på”, säger huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.