Industriarbetarnas tidning

”Viktigt att uppmärksamma skyddsarbetet”

23 oktober, 2013

Skrivet av

Hallå därFörra veckan omkom två män i en dödsolycka på SSAB. Skyddsombuden dag som infaller i dag har därför inte prioriterats på arbetsplatsen.   – Vi inte hunnit med att tänka på det, säger huvudskyddsombudet Lars Bergström.

Vilken roll spelar Skyddsombudens dag?

–  Det spelar stor roll. Normalt sett så deltar vi. Efter den tragiska dödsolyckan så har vi inte hunnit med att tänka på det. Det är väldigt viktigt att uppmärksamma skyddsombudens arbete.

Vad innebär det för skyddsarbetet när allt fler jobb längs ut på externa entreprenörer?

– Om man gör det ökar riskerna. De är inte vana och har inte samma lokalkännedom som de som jobbar fast på ett ställe.

Vad är din roll som skyddsombud när olyckor inträffar?

– Självklart vara ett stöd för omgivningen. Vi har också speciella metoder som vi utbildat oss för. Där vi börjar med en händelseanalys. Vi är ute efter orsakerna. Det handlar inte om att hitta syndabockar. Människorna som är med i utredingen ska känna sig trygga. Annars kan det leda till fel slutsaster och fel åtgärder. Vi vill ha fram det man tror är de bakomliggande orsakerna.

– Först gör vi upp en tidsaxel där händelser som föregått en olycka eller tillbud sätts in. Sedan tittar vi på orsakerna till händelserna. Det här revideras hela tiden. Kartläggningen ger oss en uppfattning om vad vi borde åtgärda. Det gäller att täppa till hållen. Så olyckan inte kan hända igen. Metoden är oslagbar om vi kan få människor att känna sig trygga och berätta, då kan vi upptäcka saker vi aldrig skulle ha gjort utan dem.

Varför händer svåra dödsolyckor?

– Det kan jag filosofera över rent allmänt. Det som hänt är att allt fler jobb läggs ut på externa entreprenörer som lämnar anbud på jobben. Vem blir utvald? Den som är billigast. Vilket tvingar dem att pressa ner priserna.  Då är risken stor att säkerheten rationaliseras bort. En kultur utvecklas där de som är snabba och billiga får kontrakten. Genvägar premieras. Nu diskuterar vi med SSAB att vi måste hitta ett sätt att premiera de entreprenörer som prioriterar arbetsmiljö. Det måste bli en konkurrensfördel. Det är ännu i sin linda. Skulle företag som prioriterar säkerhet premieras skulle olyckorna minska.

Du 40 års erfarenhet som skyddsombud. Vilka är dina bästa råd till andra skyddsombud?

– Att hela tiden jobba med att förbättra arbetsmiljön. Vara förutseende och ligga i framkant. Försöka förändra innan olyckor händer, det gäller att ha öga för det.

– Alltid basera det man gör på fakta. Då går det inte att ifrågasätta. Och att alltid samverka med arbetsgivaren så långt det går men heller inte vara rädd för att driva frågor.

Har du någon ny information om dödsolyckan som inträffade förra veckan?

– Nej, vår synpunkt är fortfarande att det inte gjordes tillräckligt bra förberedelser innan jobbet sattes igång. Det är också svårt att göra en utredning. Två personer har dött. Folk runt omkring känner sig inte trygga men vi ska försöka nå ända fram.

I dag kl. 13.30 överlämnar Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein boken ”Döden på jobbet” till arbetsmarknadsministerns statssekreterare.

Du kanske också vill läsa…

”Med lite tur har jag spelat roll”

”Med lite tur har jag spelat roll”

Kalkolyckan för fyra år sedan tog jobbarkompisen Johans liv – men Gustaf Seppelin Solli undkom döden. Nu föreläser han om sin olycka på industrier och skolor runtom i landet. Se DA:s drabbande bildspel. Läs Elinor Torps reportage – eller ladda ner hennes inläsning.

Åtal för dödsolycka vid SSAB

SSAB riskerar fyra miljoner i företagsbot för dödsolyckan i Luleå 2013 då två arbetare dränktes i stenkolstjära. Dessutom åtalas en ansvarig chef för vållande till annans död.

Tre misstänkta för dödsolyckan på Nordkalk

Utredningen av dödsolyckan på Nordkalk i Luleå, där Johan Löfroth dog och Gustaf Seppelin Solli skadades mycket svårt, har tagit nya steg framåt.

Dödsolycka på SSAB

En man i 60-årsåldern omkom tidigt i morse i en olycka på SSAB i Oxelösund. Han träffades av en slaggbit i samband med ett rensningsarbete i hyttområdet. Mannen, som var entreprenör, var anlitad av företaget för att rensa bort överskottsjärn som tippats ut i stora bäddar. Han hittades av en arbetskamrat i hytten till sin […]

Femte dödsolyckan – hittills ingen dömd

Måndagens dödsolycka är den femte sedan 2003 på SSAB i Luleå. Hittills har ingen av dem kommit upp i domstol.– Det är konstigt att när man tidigare hittat så många fel att det inte räckt för åtal och fällande dom, säger huvudskyddsombudet Roger Forsberg.

Dödsolyckan vid SSAB:s koksverk till åklagare

Arbetsmiljöverket begär åtalsprövning av dödsolyckan vid SSAB:s koksverk i Luleå i oktober förra året. Då dränktes två industriarbetare av stenkolstjära.

IF Metall: Allvarliga brister i riskbedömningen

Om riksanalysen varit bättre och vallen satts upp senare, hade dödsolyckan på SSAB kunnat undvikas. Det säger Tomas Karlsson, IF Metalls vice klubbordförande på SSAB, och riktar skarp kritik mot företaget.

”Ni har tagit min bästa vän, sa jag”

”Ni har tagit min bästa vän, sa jag”

I botten av en tank hittades två erfarna arbetare döda. Ingen vet hur de hamnat där. För Marina, som förlorade sin man, blandas sorgen med ilska mot företaget.

Så funkar handeln med växthusgaser

Så funkar handeln med växthusgaser

Handelssystemet med utsläppsrätter ska främja klimatsmart produktion. Nu skärper EU kraven – och priset rusar i höjden. 

Tio års dödsfall på jobbet

Tio års dödsfall på jobbet

27 oktober är inte bara skyddsombudens dag, det är även en onsdag i oktober – en av årets mest olycksdrabbade dagar på svenska företag. Totalt inträffade 494 arbetsolyckor med dödlig utgång mellan 2011 och 2020.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.