Industriarbetarnas tidning

30 år med Arne Anka

7 november, 2013

Skrivet av

ProfilenI trettio år har han diskuterat världens stora och små problem från bardiskens kant. Arne Ankas skapare firar nu tre årtionden som tecknare. Charlie Christensen berättar om …

Charlie Christensen.

  • Ålder: 55 år. Född i Bromma.
  • Familj: Sambo och dotter.
  • Bor: Pamplona i Navarra, Spanien.
  • Yrke: Serietecknare, Arne Ankas skapare.
  • Utbildning: Självlärd.
  • Debut: Svenska serier 1979. Tecknade Arne Anka i sex avsnitt för tidskriften TreNioNio (1983–85) Debut i Metallarbetaren 1987 och därefter i Dagens Arbete.
  • Aktuell med: Firar i november Arne Ankas 30-årsjubileum.
  • Antal seriealbum: Kommer med sitt tionde Arne Anka-album i höst. Har också tecknat Röde Orm.
  • Priser: Fått utmärkelsen Urhunden tre gånger.
  • Lyssnar till: Radio, reportage, dokumentärer. Musik distraherar när jag arbetar.

• Läser: Senast The Shadow World av Andrew
Feinstein, en faktabok om internationell vapen-handel, A Peace To End All Peace av David Fromkin om Mellanöstern efter det osmanska rikets fall.

• Egna favorittecknare: Franquin, Moebius,
Munoz-Sampayo och många fler …

Partnerskapet med Arne Anka:

”Jag hade aldrig trott att Arne skulle bli så långlivad. När jag lade ner serien 1995 tyckte jag att jag hade sagt det jag ville. Sen kom 11 september 2001, och dåren George Bush gjorde vansinne till politik. Invasionen av Irak 2003 var det mest cyniska skådespel av propagandalögner och krigshets jag sett, och Arne började växa inom mig igen. Om jag i första vändan gjorde satir av svensk politik och mentalitet sett från en bardisk, kände jag nu en vrede och frustration som gjorde att jag ville tala om större ämnen som världspolitik, historia och den rena existensen, och Arnes perspektiv från bardisken kändes som det adekvata.”

Att överleva som tecknare

”Det går bra så länge man publiceras. Motivationen är starkare än någonsin, just för att det är så dåliga tider rent generellt. Inspirationen får jag genom medierna, och alla faktaböcker jag plöjer igenom för att få perspektiv på tingen. Har blivit tämligen lärd med åren, särskilt med tanke på att jag inte ens gick ut gymnasiet! Utmaningen ligger i att ta svåra politiska eller filosofiska problemställningar och göra humor av det. Ibland blir det bättre, ibland sämre. Men när man ser krisen uttnyttjas till att tvinga in folk i ekonomiska återvändsgränder och sen gå med på vilka löner och arbetsvillkor som helst finns det mycket att skriva om, och det kanske känns angelägnare än de där sidorna om baksmällor och misslyckade ragg som Arne började sin bana med.”

Hur samhället har förändrats

”Rent generellt har samhället gått från vänster till höger, och våldet är annorlunda. 70-talets europeiska vänsterextremister känns som glada amatörer jämfört med dagens blinda våld. Jag menar, Breivik mördade fler människor på en dag än vad Röda Brigaderna och efterföljare gjorde på 20 år. Och hur har det sett ut de senaste tio–femton åren i Europa?  Intolerans och korruption. Berlusconi, Österrike, Viktor Orban i Ungern, Partido Popular i Spanien, Sverigedemokraterna, etc … Det smärtar mig att det bara tagit ett par generationsbyten för att brunskjortorna ska bli  rumsrena igen. Allt det man uppfostrats att tro på vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter, har reducerats till retorik.”

Sin egen utveckling

”Jag har definitivt blivit lugnare, trivs bättre med livet vartefter åren går. Frugan luggar mig bara ibland,  och mina behov har alltid varit enkla. Jag har ingen bil, ingen sommarstuga, trivs i stan. Bara jag har lite goda vänner och ett par schysta barer inom räckhåll är min lycka gjord. Helst tidigt och i sällskap med god ost och lite gott rödtjut. Sena nätter går bort. Om jag ser tillbaka är det ju fantastiskt att ha kunnat leva på ett yrke som de flesta såg som en hobby de inte gav mycket för, så på det personliga planet kan jag säga att de flesta av mina drömmar har blivit uppnådda. Har en del projekt jag fortfarande vill genomföra, men Arne tar mycket av min tid, och det har jag ingenting emot. Det andra får jag ta när jag pensioneras, ha ha!”

Du kanske också vill läsa…

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

DA:s tecknare Charlie Christensen får den finaste svenska satirmärkelsen, EWK-priset, för sitt 30-åriga arbete med Arne Anka. Christensen är en vass bevakare av vår samtid, om Donald Trump säger han: Det är svårt att göra satir på honom eftersom det går inte att överträffa honom.

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.

Arne Anka

Arne Anka

DA-tecknaren Charlie Christensen i Dagens Arbete.

Arne Ankas skapare prisas

Charlie Christensen, som ritar Arne Anka-serien i Dagens Arbete, har fått en prestigefull utmärkelse av organisationen Svenska Tecknare.

Arne Anka

Arne Anka

Charlie Christensen tecknar Arne Anka i varje nummer av Dagens Arbete. Fler serier hittar du här och på vår Youtubekanal. Arne Anka

”Jag kommer jobba på som vanligt”

”Jag kommer jobba på som vanligt”

Charlie Christensen kommenterar attentatet mot Charlie Hebdo med en teckning som inte kan uppröra någon.

Med ankan som instrument

Med ankan som instrument

Ända sedan Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren återupplivade Arne Anka 1987 har Charlie Christensens figurer varit välkända i tidningen. Här kan du följa ankans vingliga väg genom Dagens Arbetes historia.

Arne Anka är tillbaka

Arne Anka är tillbaka! I Dagens Arbetes marsnummer återuppstår allas vår Arne ur sin självvalda exil i bättre form än någonsin. – Det var faktiskt lite mot min egen vilja, om jag ska vara helt ärlig. Men Arne smög sig liksom på, och tog helt enkelt över Konrad K, säger seriens skapare Charlie Christensen. Sen […]

Arne Anka blir frimärke

Den 25 september släpper posten åtta nya frimärken på temat tecknade serier. Dagens Arbetes seriefigur Arne Anka är en av dem som får vara med.– Skitkul. Jag känner mig djupt hedrad, säger Ankans skapare Charlie Christensen. Arne Anka har tecknats i Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren sedan 1987 och det var nog ingen som då trodde […]

Arne Ankas skapare gör det igen

Arne Ankas skapare gör comeback! Den här gången med en figur en bit bort från bardisken på Prinsen. Nu vill jag göra satir på storpolitiken, säger Charlie Christensen. Konrad K heter nytillskottet i det Christensenska seriegalleriet. Utrikesreporter med hela världen som arbetsfält. Lika åsiktsmässigt yvig, satiriskt hårdslående och frustrerad som någonsin Arne Anka. Sen Arne […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.