Industriarbetarnas tidning

30 år med Arne Anka

7 november, 2013

Skrivet av

ProfilenI trettio år har han diskuterat världens stora och små problem från bardiskens kant. Arne Ankas skapare firar nu tre årtionden som tecknare. Charlie Christensen berättar om …

Charlie Christensen.

  • Ålder: 55 år. Född i Bromma.
  • Familj: Sambo och dotter.
  • Bor: Pamplona i Navarra, Spanien.
  • Yrke: Serietecknare, Arne Ankas skapare.
  • Utbildning: Självlärd.
  • Debut: Svenska serier 1979. Tecknade Arne Anka i sex avsnitt för tidskriften TreNioNio (1983–85) Debut i Metallarbetaren 1987 och därefter i Dagens Arbete.
  • Aktuell med: Firar i november Arne Ankas 30-årsjubileum.
  • Antal seriealbum: Kommer med sitt tionde Arne Anka-album i höst. Har också tecknat Röde Orm.
  • Priser: Fått utmärkelsen Urhunden tre gånger.
  • Lyssnar till: Radio, reportage, dokumentärer. Musik distraherar när jag arbetar.

• Läser: Senast The Shadow World av Andrew
Feinstein, en faktabok om internationell vapen-handel, A Peace To End All Peace av David Fromkin om Mellanöstern efter det osmanska rikets fall.

• Egna favorittecknare: Franquin, Moebius,
Munoz-Sampayo och många fler …

Partnerskapet med Arne Anka:

”Jag hade aldrig trott att Arne skulle bli så långlivad. När jag lade ner serien 1995 tyckte jag att jag hade sagt det jag ville. Sen kom 11 september 2001, och dåren George Bush gjorde vansinne till politik. Invasionen av Irak 2003 var det mest cyniska skådespel av propagandalögner och krigshets jag sett, och Arne började växa inom mig igen. Om jag i första vändan gjorde satir av svensk politik och mentalitet sett från en bardisk, kände jag nu en vrede och frustration som gjorde att jag ville tala om större ämnen som världspolitik, historia och den rena existensen, och Arnes perspektiv från bardisken kändes som det adekvata.”

Att överleva som tecknare

”Det går bra så länge man publiceras. Motivationen är starkare än någonsin, just för att det är så dåliga tider rent generellt. Inspirationen får jag genom medierna, och alla faktaböcker jag plöjer igenom för att få perspektiv på tingen. Har blivit tämligen lärd med åren, särskilt med tanke på att jag inte ens gick ut gymnasiet! Utmaningen ligger i att ta svåra politiska eller filosofiska problemställningar och göra humor av det. Ibland blir det bättre, ibland sämre. Men när man ser krisen uttnyttjas till att tvinga in folk i ekonomiska återvändsgränder och sen gå med på vilka löner och arbetsvillkor som helst finns det mycket att skriva om, och det kanske känns angelägnare än de där sidorna om baksmällor och misslyckade ragg som Arne började sin bana med.”

Hur samhället har förändrats

”Rent generellt har samhället gått från vänster till höger, och våldet är annorlunda. 70-talets europeiska vänsterextremister känns som glada amatörer jämfört med dagens blinda våld. Jag menar, Breivik mördade fler människor på en dag än vad Röda Brigaderna och efterföljare gjorde på 20 år. Och hur har det sett ut de senaste tio–femton åren i Europa?  Intolerans och korruption. Berlusconi, Österrike, Viktor Orban i Ungern, Partido Popular i Spanien, Sverigedemokraterna, etc … Det smärtar mig att det bara tagit ett par generationsbyten för att brunskjortorna ska bli  rumsrena igen. Allt det man uppfostrats att tro på vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter, har reducerats till retorik.”

Sin egen utveckling

”Jag har definitivt blivit lugnare, trivs bättre med livet vartefter åren går. Frugan luggar mig bara ibland,  och mina behov har alltid varit enkla. Jag har ingen bil, ingen sommarstuga, trivs i stan. Bara jag har lite goda vänner och ett par schysta barer inom räckhåll är min lycka gjord. Helst tidigt och i sällskap med god ost och lite gott rödtjut. Sena nätter går bort. Om jag ser tillbaka är det ju fantastiskt att ha kunnat leva på ett yrke som de flesta såg som en hobby de inte gav mycket för, så på det personliga planet kan jag säga att de flesta av mina drömmar har blivit uppnådda. Har en del projekt jag fortfarande vill genomföra, men Arne tar mycket av min tid, och det har jag ingenting emot. Det andra får jag ta när jag pensioneras, ha ha!”

Du kanske också vill läsa…

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

DA:s tecknare Charlie Christensen får den finaste svenska satirmärkelsen, EWK-priset, för sitt 30-åriga arbete med Arne Anka. Christensen är en vass bevakare av vår samtid, om Donald Trump säger han: Det är svårt att göra satir på honom eftersom det går inte att överträffa honom.

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.

Arne Anka

Arne Anka

DA-tecknaren Charlie Christensen i Dagens Arbete.

Arne Ankas skapare prisas

Charlie Christensen, som ritar Arne Anka-serien i Dagens Arbete, har fått en prestigefull utmärkelse av organisationen Svenska Tecknare.

Arne Anka

Arne Anka

Charlie Christensen tecknar Arne Anka i varje nummer av Dagens Arbete. Fler serier hittar du här och på vår Youtubekanal. Arne Anka

”Jag kommer jobba på som vanligt”

”Jag kommer jobba på som vanligt”

Charlie Christensen kommenterar attentatet mot Charlie Hebdo med en teckning som inte kan uppröra någon.

Med ankan som instrument

Med ankan som instrument

Ända sedan Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren återupplivade Arne Anka 1987 har Charlie Christensens figurer varit välkända i tidningen. Här kan du följa ankans vingliga väg genom Dagens Arbetes historia.

Arne Anka är tillbaka

Arne Anka är tillbaka! I Dagens Arbetes marsnummer återuppstår allas vår Arne ur sin självvalda exil i bättre form än någonsin. – Det var faktiskt lite mot min egen vilja, om jag ska vara helt ärlig. Men Arne smög sig liksom på, och tog helt enkelt över Konrad K, säger seriens skapare Charlie Christensen. Sen […]

Arne Anka blir frimärke

Den 25 september släpper posten åtta nya frimärken på temat tecknade serier. Dagens Arbetes seriefigur Arne Anka är en av dem som får vara med. – Skitkul. Jag känner mig djupt hedrad, säger Ankans skapare Charlie Christensen. Arne Anka har tecknats i Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren sedan 1987 och det var nog ingen som då […]

Arne Ankas skapare gör det igen

Arne Ankas skapare gör comeback! Den här gången med en figur en bit bort från bardisken på Prinsen. Nu vill jag göra satir på storpolitiken, säger Charlie Christensen. Konrad K heter nytillskottet i det Christensenska seriegalleriet. Utrikesreporter med hela världen som arbetsfält. Lika åsiktsmässigt yvig, satiriskt hårdslående och frustrerad som någonsin Arne Anka. Sen Arne […]

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.