”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Liv Strömquist läser aldrig sina gamla alster ”Nej ibland kan jag bli så chockad och tänka 'herregud, vad grovt sagt' och bli provocerad av mig själv”, säger hon. Foto: ADAM HAGLUND

”Därför är jag taskig mot folk”

Med humor som vapen riktar hon strålkastaren mot samhällets orättvisor. I Liv Strömquists serievärld går varken män, moderater eller megastjärnor säkra. – Jag vill skapa en vilja till motstånd, säger hon – aktuell med både bok och pjäs.

Eldade upp Sprängaren

 • Namn: Liv Strömquist.
 • Ålder: 33 år.
 • Gör: Serietecknare, medverkande i P3:s Tankesmedjan och krönikör i Efter arbetet. Just nu föräldraledig.
 • Familj: ”Ja, men jag pratar aldrig om det.”
 • Bor: Malmö.
 • Aktuell: Med nya boken Ja till Liv samt en dramatisering av seriealbumet Prins Charles känsla på Malmö stadsteater. Har i år fått ABF:s och Gustaf Frödings litteraturstipendier.
 • Bakgrund: Examen i stats-vetenskap och sociologi. Serieskolan på Kvarnby folkhögskola. Har gett ut Hundra procent fett (2006), Drift (2007), Einsteins fru (2008) och Prins Charles känsla (2010) samt medverkat i P3:s Pang Prego.
 • Drivkraft: Orättvisor i samhället.
 • Läser: Lena Anderssons Förnuft och högmod.
 • Deckarkuriosa: Läste sitt livs första deckare, Sprängaren, under en resa i Mexikos djungel. Fick sedan använda boken som toalettpapper för att slutligen elda upp den. ”Det var inte alls meningen att behandla den så brutalt, haha.”
 • Inspireras av: Konstnären Siri Derkert och äldre feminister som Elin Wägner.
 • Favoritserietecknare: Sara Granér och Sara Hansson.

 

I en liten, ömklig hög ligger resterna av komikern Robert Gustafsson. Ovanför står
med tjocka tryckbokstäver: ”Du ser ut som om någon har flått Peter Settmans farfar och lämnat huden i en hög på golvet”.

–Den serien är jätteelak och den kan jag ångra nu, säger serietecknaren Liv Strömquist, 33.

Med utgångspunkt i Gustafssons uttalande om att män av naturen är roligare än kvinnor skinnflås den folkkäre skämtaren i en av serierna i hennes nya bok Ja till Liv.

– Jag hoppas att man kan skratta åt att den är så överdriven och inte riktigt ta den på allvar. Och jag hoppas att han inte blir ledsen.

Hon är tyst en stund. Sitter tillbakalutad i den guldmönstrade rokokosoffan i sin ateljé i Malmö.

–Men han har ju en sådan enorm framgång, så någon gång kan väl någon få säga något jättetaskigt.

Ateljén i det stora röda tegelhuset på Möllan rymmer ett serietecknarkollektiv. Nedfällda persienner över jättefönstren håller dagsljuset på avstånd och strax intill soffgruppen hamrar två unga män på varsin dator. Liv Strömquist är nyss hemkommen från bokmässan i Göteborg, där hon som första serietecknare fick ta emot ABF:s litteraturstipendium. Hennes hörn av ateljén är ett kreativt kaos med staplar av böcker, papper och teckningar.

I nya seriealbumet, utformat som en ABC-bok, förklarar Strömquist pedagogiskt varför barn av naturen är kristdemokrater, förutspår att Moderaterna kramar arbetslinjen så hårt att de till sist dör ut, utser ”månadens manshoror” och tar med läsarna på ”tjejkväll i tredje riket”. Serierna är fullspäckade med fotnoter, så att ingen ska tro att faktauppgifterna är påhittade. Ofta spelar kända namn huvudrollerna och persongalleriet spänner från tv-profilen Jessica Almenäs till fascistledaren Benito Mussolini.

–Det är roligt att använda lite oväntade personer. Därför är jag ganska taskig mot folk ibland. Då är det ofta inte den som förtjänar det mest utan den som jag tycker låter roligast att skämta om.

Liv tuggar tuggummi och förklarar att hon har ett kluvet förhållande till komikens brutala roasting-tradition. Privat är hon ganska konflikträdd och säger att det skulle vara jobbigt om någon hon använt i en serie hörde av sig och var ledsen. Samtidigt kräver satir ett visst mått av elakhet.

–Dalai Lama skulle nog inte kunna göra så bra satir. Om man går runt med ambitionen att vara otroligt god, medkännande och empatisk går det inte riktigt. Men det är ett dilemma ibland, jag kan få dåligt samvete för att jag är taskig.

Liv Strömquist började rita serier i femårsåldern. Brukade sitta tillsammans med brorsan framför ett stort papper och teckna riddare och drakar. Den stora syskonskaran växte upp ”på en åker” i byn Ravlunda i Simrishamns kommun på Österlen, med en konstnärspappa och en bibliotekariemamma.

–Jag har alltid tecknat. Min pappa har alltid uppmuntrat det och min mamma tecknar också. Det har varit sådan stämning att det är klart att man kan teckna, man tecknar mest för att det är kul, säger hon.

Första serierna handlade om ordvitsar. De fick sedan vika åt sidan för en självgod men usel sångerska vars äventyr Liv, då trogen läsare av ungdomstidningen Okej, fyllde ritblock efter ritblock med.

Egentligen hade Liv Strömquist tänkt bli författare, men kände sig blockerad av uttryckssättet. Kom liksom inte loss. Inspirerad av en kvinnlig serietecknare som hon delade lägenhet med återupptog hon serieskapandet. Debutalbumet Hundra procent fett ritade hon i princip i ett svep, men trodde aldrig att serierna skulle nå längre än två kvarter.

När Liv sökte sig till serieskolan på Kvarnby folkhögskola i Malmö, där en rad framstående kvinnliga serietecknare har gått, hade hon redan bokkontrakt och en egen tecknarstil.

–Jag tror att det tjänar sitt syfte att mina teckningar är så enkla. Om de hade varit extremt komplicerade med hundra miljarder skuggor tror jag att det hade varit jobbigt att ta in, eftersom texten i vissa serier är massiv och kompakt. Det behövs lite schvung!

Den Strömquistska serievärlden kännetecknas av satir med en tydlig feministisk agenda, som slår hål på könsmyter, riktar strålkastarljuset mot orättvisor och vänder på perspektiven. Populärkultur och skvallertidningsmaterial blandas med sociologisk forskning och litteraturhistoria. Resultatet blir både komiskt, tänkvärt – och folkbildande.

–Jag skulle ju kunna skämta om att jag har lite dåligt självförtroende en dag, men då känns det viktigare att göra en serie om nyliberalismen.

Liv skrattar till.

–Det känns viktigt att det ska handla om något som jag tycker är allvarligt. Något so inte tas upp tillräckligt mycket. Och så hoppas jag att kvinnor som läser det kan känna sig lite uppmuntrade och stärkta. Jag vill skapa en vilja till motstånd, säger hon och går bort till ateljéns diskbänk för att hämta kaffe.

I albumet Einsteins fru korade hon Albert Einstein till historiens mest provocerande pojkvän och lyfte fram viktiga historiska kvinnor ur den kollektiva glömskan.

–Jag kan känna mig väldigt upprörd och berövad på kvinnohistoria, att vi inte läste om rösträttskampen i skolan till exempel. Jag tror att man får dålig självkänsla av det och känner sig mer rotlös om man inte förstår vad som har hänt, som varför vi har dagis eller aborträtt, säger Liv Strömquist.

Hon har ett förflutet som aktivist, där antirasismen blev startskottet. I serien ”Tredje riket på Österlen” skildrar hon hur 90-talets våg av högerextremism drog in över Simrishamn. När klasskamrater i nian blev nynazister startade Liv och hennes två bästisar en antirasistgrupp.

Hur väcktes ditt politiska intresse?

–Pappa pratade mycket om sådana saker med mig, lyssnade mycket på mig och tog det jag sade på stort allvar, ända sedan jag var jätteliten.

Det feministiska uppvaknandet kom med dunder och brak en kväll i Stockholm när Liv, 17 år och punkare, och hennes syster hamnade på ett föredrag om ojämställdhet i unga heterosexuella par.

–Det var enormt häftigt. Jag och min syrra var helt, heeelt omskakade efter det. Vi bara pratade och pratade oavbrutet om det i åtta år framåt. Det var jättejättebra för mig, annars vet jag inte vad som hade hänt. Det har hjälpt mig att orientera mig i världen.

 

5 figurer ur Liv Strömquists serievärld

Den svenska kungafamiljen.
”Jag är emot monarki och tycker att de borde abdikera, men trots det kan jag uppskatta dem som gemensamt, nationellt samtalsämne. Speciellt när de gör något underhållande, som ’vänder blad’.”

Whitney Houston.
”Jag har älskat Whitney Houston sedan jag var liten, och tyckte hela Bobby Brown-affären var väldigt tråkig. Ett bra exempel på att det inte alltid är bra att hämningslöst inspireras av texten till I will always love you.”

Prins Charles.
”Han blir oftast kritiserad för hur han behandlade Lady Di. Egentligen borde han kritiseras för att han representerar ett djupt odemokratiskt system, som dessutom, i England, har stort politiskt inflytande och väldigt, väldigt mycket pengar.”

Charlie Sheen.
”Ett exempel på hur olika spelreglerna är för kvinnor och män i Hollywood. Jag tror inte att Jennifer Anistons karriär hade hållit så länge om hon sedan tidigt 80-tal spenderat alla sina pengar på manliga horor och misshandlat sina älskare.”

Jessica Almenäs & David Hellenius.
”Som programledarpar ett tydligt exempel på hur könsroller iscensätts: Kvinnan är snygg, snäll, smal och duktig, medan mannen är den roliga. Detta är en väldigt deprimerande situation för kvinnor.”

MALIN AXELSSON

Läs mer från Dagens Arbete:

Jonas Löfvenberg på antikvariatet Alfa i Stockholm. Har du inte ett bra antikvariat där du bor är det enkelt att köpa begagnade böcker på nätet via till exempel antikvariat.net. Foto: David Lundmark

Hitta vägen till mästerverken

DA gillarAtt läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Holmes, Poirot, Bond - och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

"Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar"

5 frågor till Jenny WrangborgVad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Sommarnöje. Vad vore en sommar utan en bok? Ta med den till   strandfilten eller parkbänken en solig dag, till soffan en regnig kväll eller till tågresan.   Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dröm dig bort med en pocket

Som ingen annan årstid inbjuder sommaren till läsning. Det rikliga utbudet av pocketböcker gör det lätt att vidga vyerna.

Tveksamma prestationer. Kornelia Ender (simning), Jari Isometsä (skidor), Tommy Simpson (cykel), Wilf Paiement (ishockey), Marion Jones och Ben Johnson (friidrott) är idrottsutövare som passerat gränsen för det tillåtna. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Historien bakom fuskarnas ansikten

Fred Lorz tog bilen till maraton-segern i St Louis OS 1904 medan mer miljömedvetna Rosie Ruiz klev av tunnelbanan strax före målgången i New York Maraton 1979. Två fuskare i sportens underbara värld.

Foto: VIKTOR FREMLING

"Facket har glömt den villkorslösa solidariteten"

5 frågor till Kristian LundbergHan slog igenom med Yarden, om hans egna erfarenheter inom bemanningsbranschen. Med Det här är inte mitt land fortsätter DA-krönikören och författaren Kristian Lundberg sitt korståg med fokus på asylsökande, misshandlade kvinnor och barnfattigdom.

Folke Fridell drömde om ett arbetsliv där arbetarna är med och bestämmer fullt ut. Foto: TT NYHETSBYRÅN

En nyttig lektion i arbetets villkor

Tack för mig, grottekvarn, Död mans hand och Greppet hårdnar heter några av de mest kända romanerna av arbetarförfattaren Folke Fridell (1904–85). Romanfigurerna Rivar-Bohm och Hopp-Jerka bär vittnesbörd om 30- och 40-talens ”slitliv” men skulle lika gärna kunna berätta om dagens hårdnande arbetsliv med otrygga anställningar, arbetsskador och dödsolyckor.

DA sommar 2017

Pocketsommar

VÅRA FAVORITER Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Romario, skyttekungen som blev politiker (till vänster), nya hoppet Neymar som uppmuntras av gamle Pelé (till höger), och Garrincha, dribblingskonstnären som dog i armod (mitten). Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fotbollshistoria på nytt sätt

Sverige missade ju fotbolls-VM i Brasilien.  Därmed tillåts vi lugnt luta oss tillbaka och njuta av själva spelet. Utan påfrestande nervositet, utan uppslitande engagemang.

Foto: TT NYHETSBYRÅN och PIXHILL

Kolla in årets udda högtider

BokTro inte att vi numera bara firar jul, påsk och midsommarafton. 
Eller fars, mors och kanelbullens dag. Nu ska vi även tänka 
på musarmen, fira moroten och ta en musikfri dag.

Promenader är gratis, rensar bort stresshormoner och kan ge dig ett bättre sexliv. Så låt inte bristen på snö hindra dig! Foto: TT NYHETSBYRÅN

Promenera och gå längre i livet

Ny startEtt par skor. Det är allt som krävs för ett långt liv. I alla fall för ett lite längre och mer välmående.

Ester Blenda Nordström föddes 1891 och gjorde under sin tid som journalist flera undersökande reportage. 1914 synliggjorde hon landsbygdens mest osynliga arbeterskor, pigorna. Reportageserien om pigornas vardag väckte stor uppmärksamhet, och blev också en bok, En piga bland pigor. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fira jul med pärlor från de små förlagen

I god tid inför julen bullar bokhandlarna upp med alla succéer i glansiga omslag från de stora förlagen. Men i skymundan finns en annan bokmarknad – de små förlagens verksamhet som likt härdig vintergröna lever genom förläggarnas entusiasm och hängivna kärlek till boken. Och genom en och annan Nobelpristagare.

Foto: THEO ELIAS

22 förslag för att stoppa skitlivet

BokHur motverkar man den allt mer utbredda osäkerheten på arbetsmarknaden? Shadé Jalali och Mats Wingborg presenterar 22 olika förslag i sin rapport Stoppa skitlivet, som släpptes i onsdags.

Guy Standing berättar om hur otryggheten i arbetslivet gör människor desorienterade. ”Människor vet helt enkelt inte vad de borde göra. Borde jag nätverka lite mer? Borde jag vidareutbilda mig? Eller kolla min mejl och se om något jobb dykt upp? Fler och fler människor lider av den stressen.” Foto: THEO ELIAS

”Stoppa inte det tillfälliga – stoppa helvetet”

PorträttOsäkra jobb En ny klass växer fram över hela världen. Den består av bemanningsanställda, timvikarier och migrantarbetare och facket måste börja lyssna till dem. Det anser Guy Standing, författare till boken Prekariatet – den nya farliga klassen.

Mikael Persbrandt och Saga Samuelsson i huvudrollerna i filmatiseringen av Mig äger ingen. Foto: FILM I VÄST

”Vi behöver fler beskrivningar om klassamhället”

IntervjuAtt göra film av en så älskad bok som Mig äger ingen är ingen lätt uppgift. Men Kjell-Åke Andersson fick Åsa Linderborgs förtroende. Den 8 november har historien om den alkoholiserade härdarmästaren Andersson och hans dotter biopremiär.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sanningen bakom skandalen

Politik amp; samhälleAvvisningen av egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery 2001 hör till de största politiska skandalerna i vår moderna historia.

Revolution!

Ur en kulsprutas munstycke strömmar vita duvor, statstelevisionens byggnad sprängs och gula skyltar visar vägen till Tahrirtorget. Det är revolution igen!

Åsa Larsson har sålt över 1 miljon böcker i Sverige och översatts till 20 språk. Hon säger att hon drömmer om att skriva en skräckroman som gör att ingen vågar gå ut i skogen. I dag talar man om den svenska deckarvågen som Nordic Crime. Det kanske blir en Nordic Horror också. Foto: LARS THULIN

Därför mördar Åsa helst i Kiruna

Snö, mörker och ett fruset lik. En björn som ryter med blodig käft. Åsa Larsson vet hur hon ska fånga läsarna. Hennes deckare säljs över hela världen. Vi följer med henne på en resa till Kiruna, barndomsstaden där hon hämtar sina berättelser.

Foto: SCANPIX (Montage)

Med ved som religion

Snart är det dags. Senvintern eller tidig vår, i god tid innan lövsprickningen, är den bästa tiden att hugga. Innan fukten fyller och tynger träden och förlänger torktiden. Innan myggen och knotten.

Foto: STOCKHOLM STADSMUSEUM

Strejktalare dömdes till straffarbete på Långholmen

Sverige har haft politiska fångar. De flesta hamnade på Långholmen. En ung metallarbetare var en av dem.

Klantigt 1. Fruktstöld som fick omfattande följder. Klantigt 2. Dick Rowe, skivbolagsdirektören på Decca, ångrade kanske att han tackade nej till Beatles. Klantigt 3. Det hade varit smartare att lämna trähästen utanför Trojas murar.  Foto: SCANPIX

Vilken miss!

Woah! En jättehäst i trä! Den måste 
vi släpa innanför stadsmuren! Den trojanske kungen Priamos måste varit en av historiens största klantskallar, när han fattade det beslutet.

Idén om demokratiska företag får många att tänka på forna Sovjet. Det vill Bo Rothstein och hans kollegor ändra på med sin nya anotolgi. Foto: B BABANOV

Hög tid att prata om det

Fler länder än någonsin styrs demokratiskt. Samtidigt pratas det allt mindre om ekonomisk demokrati. Varför är det så? Och hur skulle en ekonomisk demokrati se ut i praktiken? Frågorna ställs i en ny antologi.

När verkligheten 
överträffar dikten

Osäkerhet, stress, anpassning och rotlöshet. Boken Skitliv kritiserar den nya, otrygga arbetsmarknaden – men boken trycktes av arbetare med lika dåliga villkor. När det upptäcktes fick upplagan tryckas om.

Illustrationer: ULF LUNDKVIST

Orden som tar plats

När blev fisken fiskpinne? Visste du att det 
varit möjligt att stå i bostadskö ända sedan 1956? 
Dagens Arbete guidar genom de svenska 
nyorden från atombomb till överklassafari.

Arbetarsonen Kent Werne: ”Kanske har jag lättare att berätta om hur vanligt folk lever och tänker utan skygglappar.” Foto: OLA HÅKANSSON

Den amerikanska mardrömmen

En amerikan som faller, faller hårt. Och allt färre lyckas med resan uppåt. USA är inte längre möjligheternas land. Författaren och skogsarbetarsonen Kent Werne vet. Han har pratat med vanligt folk som tagit smällen.

”Sociala problem – går de att fixa”

Efter flera skildringar av fattigdom ger författaren och krönikören Susanna Alakoski ut en bok om sin egen uppväxt. "Alla måste få frågor om sina liv och livssituationer. Och man måste lyssna på berättelserna", säger hon.

Hyllningar utan nyanser

Två kvinnor, två socialdemokrater, två kronprinsessor – den ena villig, den andra ovillig. Mona Sahlin och Margot Wallström är huvudpersoner i två av höstens aktuella politiska böcker.

Svåra val i stålstaden

Italien, sommaren 2001. Berlusconi är nyvald, euron ska införas och på andra sidan Atlanten ska tvillingtornen snart rasa.

Illustration: MARIA RAYMONDSDOTTER

7 rysliga pocketar till lata dagar

Den som inte vill flytta sig från stranden i sommar kan med dessa pocketdeckares hjälp ta sig till Sydafrika, Australien, Island, Kanada eller den idylliska engelska landsbygden. Och för den som tröttnar på sommarvädret utspelas två av deckarna i värsta vintermiljö.

”Jag vill tipsa om alla böcker om Annika Bengtzon”

I serien om ljudböcker har turen kommit till Peter Jonsson på Outokumpu, som lyssnar på ljudböcker när han cyklar till järnverket. – Jag vill inte tipsa om bara en, utan alla Liza Marklunds deckare med Annika Bengtzon i huvudrollen. Men måste jag ta en, så får det bli Den röda vargen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.