”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

Krönika DA:s bildredaktör Göran Widerberg om 20 år av tecknad provokation i Dagens Arbete.

Se också:

Robert Nyberg

Han var konstnär, moralist och en av det här landets allra främsta satiriker.
Lars Hillersberg (1937–2004) var också en kompromisslös provokatör, som gav honom många fiender. Men även för en hårt arbetande satiriker, kan verkligheten ibland bli för mycket.

Jag minns ett möte med honom, där han suckade över den polisiära oredan efter mordet på statsminister Palme. Där den dagliga händelseutvecklingen överträffade hans egen fantasi.

Lars Hillersberg är också den ende som under mina år på tidningen har fått en och samma bild publicerad två gånger. Den föreställer Volvochefen Gyllenhammar rattandes en Volvo. I barnstolen bredvid, med en barn-ratt, sitter den dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt. Ur den sistnämndes mun kommer ett stort ”Brrruuummmm”. En bild som verkligen visar vem som bestämmer.

Bra satir är gränslös. Satir är också ett vapen mot alla auktoriteter. Den ska håna och förlöjliga, helst på ett elegant och träffande sätt. Satiren behöver inte vara rolig, men den ska vara skarp.

Nu gillas satir inte av alla. ”Satir är inget för läsarna”, sade exempelvis Aftonbladets dåvarande chefredaktör Gösta Sandberg 1978. Detta när han resolut släckte ner genren i den egna tidningens bilaga Magasinet. Varmt applåderad av Stockholms LO-distrikt.
Dagens Arbete har dock alltid stått på satirens sida – liksom föregångaren Metallarbetaren. Vi har låtit vassa stift reta genom Julie Leonardsson, Lena Ackebo, Maja Lindén, EWK, Leif Zetterling, Robert Nyberg och Charlie Christensen.

Visst har Sverige förändrats sedan 1700-talet, men ändå kan man konstatera att ungefär samma ämnen går igen i dag.”

Robert Nyberg har varit med oss i över tjugo år. Charlie Christensen, Arne Ankas skapare, i trettio år!

Men vi har också gett utrymme för det yngre gardet: Liv Strömquist, Sara Granér, Max Gustafson och Emanu. För var tid har sina observatörer.

Olov von Dalin, ofta utpekad som den svenska satirens fader, gav 1732 ut första numret av veckotidningen Then Swänska Argus. Den lades ner två år senare men hann med 104 väl spridda nummer reta upp makthavarna med artiklar om ekonomi, politik, staten, religion och sedlighet.

Visst har Sverige förändrats sedan 1700-talet, men ändå kan man konstatera
att ungefär samma ämnen går igen i dag. Satiren har då som nu framtiden för
sig.

Läs mer: Serier/satir


gw@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Arne Anka

DA-tecknaren Charlie Christensen i Dagens Arbete.

Max Gustafson får EWK-priset

Satirtecknaren Max Gustafson får 2018 års EWK-pris, som bland annat Dagens Arbete står bakom. "Precis den typ av ryggdunk man behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid", säger han.

Arne Anka

Satir: Emanu Garnheim

Därför satsar vi på satir

Den politiska teckningen vågar avslöja, den går inte i någons ledband. Den är illojal och provocerande. Särskilt när det politiska språket håller på att utarmas av marknadsmässig försäljningsprosa – då behövs pennstreckens kvinnor och män på barrikaderna.

Max Gustafsson

Charlie Christensen med Arne Anka inklippt i bilden

Arne Ankas skapare prisas

Charlie Christensen, som ritar Arne Anka-serien i Dagens Arbete, har fått en prestigefull utmärkelse av organisationen Svenska Tecknare.

Dagens Arbete nr 4, Sara Graner.

Sara Granér

Satir NR 9 2015. Saad Hajo

Saad Hajo

Gunnar Lundkvist

Gunnar Lundkvist

Pontus Lundkvist

Joakim Pirinen

Malin Biller

Liv Strömquist

Nina Hemmingson

Foto: HANS PETER BLOOM

Lehån på linjen

En bunt tomtebloss och 25 amerikanska skämttecknare på en skoldans förändrade livet för Lars-Erik Håkansson. Nu får han EWK-priset för sina linjer om världens tillstånd.

"Jag kommer jobba på som vanligt"

Terrorattentatet i ParisCharlie Christensen kommenterar attentatet mot Charlie Hebdo med en teckning som inte kan uppröra någon.

Sara Hansson

Ewert Karlsson var under flera år en återkommande bildkrönikör i Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren. Foto: TT NYHETSBYRÅN

EWK intecknad i historen

En torparson med retstift. En politisk karikatyrtecknare som fångade Sverige och världen i bild och själv vann världsrykte. Minns Ewert Karlsson.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.