Industriarbetarnas tidning

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

22 september, 2017

Skrivet av

Krönika DA:s bildredaktör Göran Widerberg om 20 år av tecknad provokation i Dagens Arbete.

Se också:

https://da.se/2015/01/robert-nyberg/

Han var konstnär, moralist och en av det här landets allra främsta satiriker.
Lars Hillersberg (1937–2004) var också en kompromisslös provokatör, som gav honom många fiender. Men även för en hårt arbetande satiriker, kan verkligheten ibland bli för mycket.

Jag minns ett möte med honom, där han suckade över den polisiära oredan efter mordet på statsminister Palme. Där den dagliga händelseutvecklingen överträffade hans egen fantasi.

Lars Hillersberg är också den ende som under mina år på tidningen har fått en och samma bild publicerad två gånger. Den föreställer Volvochefen Gyllenhammar rattandes en Volvo. I barnstolen bredvid, med en barn-ratt, sitter den dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt. Ur den sistnämndes mun kommer ett stort ”Brrruuummmm”. En bild som verkligen visar vem som bestämmer.

Bra satir är gränslös. Satir är också ett vapen mot alla auktoriteter. Den ska håna och förlöjliga, helst på ett elegant och träffande sätt. Satiren behöver inte vara rolig, men den ska vara skarp.

Nu gillas satir inte av alla. ”Satir är inget för läsarna”, sade exempelvis Aftonbladets dåvarande chefredaktör Gösta Sandberg 1978. Detta när han resolut släckte ner genren i den egna tidningens bilaga Magasinet. Varmt applåderad av Stockholms LO-distrikt.
Dagens Arbete har dock alltid stått på satirens sida – liksom föregångaren Metallarbetaren. Vi har låtit vassa stift reta genom Julie Leonardsson, Lena Ackebo, Maja Lindén, EWK, Leif Zetterling, Robert Nyberg och Charlie Christensen.

Visst har Sverige förändrats sedan 1700-talet, men ändå kan man konstatera att ungefär samma ämnen går igen i dag.”

Robert Nyberg har varit med oss i över tjugo år. Charlie Christensen, Arne Ankas skapare, i trettio år!

Men vi har också gett utrymme för det yngre gardet: Liv Strömquist, Sara Granér, Max Gustafson och Emanu. För var tid har sina observatörer.

Olov von Dalin, ofta utpekad som den svenska satirens fader, gav 1732 ut första numret av veckotidningen Then Swänska Argus. Den lades ner två år senare men hann med 104 väl spridda nummer reta upp makthavarna med artiklar om ekonomi, politik, staten, religion och sedlighet.

Visst har Sverige förändrats sedan 1700-talet, men ändå kan man konstatera
att ungefär samma ämnen går igen i dag. Satiren har då som nu framtiden för
sig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arne Ankas skapare prisas

Arne Ankas skapare prisas

Charlie Christensen, som ritar Arne Anka-serien i Dagens Arbete, har fått en prestigefull utmärkelse av organisationen Svenska Tecknare.

Arne Anka

Arne Anka

Charlie Christensen tecknar Arne Anka i varje nummer av Dagens Arbete. Fler serier hittar du här och på vår Youtubekanal. Arne Anka

”Jag kommer jobba på som vanligt”

”Jag kommer jobba på som vanligt”

Charlie Christensen kommenterar attentatet mot Charlie Hebdo med en teckning som inte kan uppröra någon.

Robert Nyberg

Robert Nyberg

Robert Nyberg tecknar återkommande i Dagens Arbete.  

Spegel, spegel, på webben där …

Spegel, spegel, på webben där …

Ingen går fri från vår tids utseendefixering. Men det går att bråka med sina egna fördomar och ideal. Det gör vi gärna med serietecknaren Liv Strömquist som ledsagare.

Max Gustafson får EWK-priset

Max Gustafson får EWK-priset

Satirtecknaren Max Gustafson får 2018 års EWK-pris, som bland annat Dagens Arbete står bakom.
”Precis den typ av ryggdunk man behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid”, säger han.

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

DA:s tecknare Charlie Christensen får den finaste svenska satirmärkelsen, EWK-priset, för sitt 30-åriga arbete med Arne Anka. Christensen är en vass bevakare av vår samtid, om Donald Trump säger han: Det är svårt att göra satir på honom eftersom det går inte att överträffa honom.

Arne Anka

Arne Anka

DA-tecknaren Charlie Christensen i Dagens Arbete.

”Jag kommer aldrig att släppa pennan”

”Jag kommer aldrig att släppa pennan”

Du ser hans bilder i varje nummer av DA, själv har han förblivit en av landets mest anonyma humorister. Möt tecknaren Robert Nyberg.

Max Gustafsson

Max Gustafsson

39-årige Max Gustafsson är serie- och satirtecknare född och verksam i Göteborg. Har genom åren publicerats i GP, Aftonbladet, ETC med flera tidningar. Har släppt fyra böcker, varav den senaste ”Det rånade folket” utkom 2014.