Industriarbetarnas tidning

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

2 oktober, 2017

Charlie Christensen tilldelas 2017 års EWK-priset på 10000 kronor för sitt över 30 år långa arbete med Arne Anka.

– Jag är mycket hedrad, säger han.

Fler Ankor hittar du här:

Arne Anka

 Om satiren i Dagens Arbete:

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

Det prestigefyllda EWK-priset delas ut till bland andra illustratörer och satiriker som verkar i konstnären och karikatyrvärldsmästaren Ewert Karlssons anda.

– Jag har ju vuxit upp med EWK. Jag har alltid sett honom som en av de stora mästarna så jag är mycket hedrad, säger Charlie Christensen.

Priset har delats ut sedan år 2000 av EWK-sällskapet i samarbete med Dagens Arbete. I motiveringen står det bland annat att Charlie Christensen ”genom sin riksbekanta, satiriska karaktär Arne Anka, är ett ständigt störande inslag i den allmänna ordningen. Han ger röst åt underdogen i både den stora och lilla världen.”

Charlie Christensen säger att han alltid har velat kommentera samtiden genom sin anka. Och även om Arne inte är ett självporträtt så har han blivit äldre, precis som sin skapare.

– Hans blick är väl mer global än Stockholmscentrerad som den var i början. Då handlade det mer motsatta könet, mode och om hur folk betedde sig, sådant som man tänkte på när man var yngre. Nu är det mer världspolitik.

Minns du den först rutan Arne Anka du ritade?

– Ja. Det var i början av början på 80-talet. Han var en konsekvens av att jag hängt på Röda Rummet i Stockholm i slutet på 70-talet där det fanns en massa prominenta proggare. De var mycket parodiska och det ville jag skildra, berättar han och fortsätter:

– Det fanns många svartklädda gitarrister i Stockholm på den tiden också och först tänkte jag att Arne Anka skulle bli en sådan, men han blev poet.

Arne Anka publicerades första gången 1983. Serien kom sedan i tidningen som då hette Metallarbetaren som senare blev Dagens Arbete 1987. 1995 tog Charlie Christensen en paus från sin anka för att återuppta honom igen 2004.

Han skriver i förordet till seriealbumet ”Återuppståndelsen” att det då uppskruvade världsläget med Bush i USA, krig i Irak och bomber i Europa gjorde att Arnes röst nog behövdes igen. Nu har Charlie Christensen riktat Arnes uppmärksamhet mot Trump, även om han för tillfället försöker ta lite ledigt från USA:s president i sina serier.

– Jag gjorde en serie förra sommaren om att han skulle vinna. Jag brukar tänka så när jag jobbar: vad är det värsta som kan häda? Så på så sätt var jag väl förberedd, säger han och fortsätter:

– Men det är svårt att göra satir på honom eftersom det inte går att överträffa honom. Samtidigt är han ledare för världens mäktigaste land, så det är viktigt att försöka. Han är ju skitfarlig.

EWK-priset ska överräckas till Charlie Christensen vid en publik tillställning den 11 november på Arbetets Museum i Norrköping.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.

Arne Anka

Arne Anka

DA-tecknaren Charlie Christensen i Dagens Arbete.

Arne Ankas skapare prisas

Arne Ankas skapare prisas

Charlie Christensen, som ritar Arne Anka-serien i Dagens Arbete, har fått en prestigefull utmärkelse av organisationen Svenska Tecknare.

Arne Anka

Arne Anka

Charlie Christensen tecknar Arne Anka i varje nummer av Dagens Arbete. Fler serier hittar du här och på vår Youtubekanal. Arne Anka

”Jag kommer jobba på som vanligt”

”Jag kommer jobba på som vanligt”

Charlie Christensen kommenterar attentatet mot Charlie Hebdo med en teckning som inte kan uppröra någon.

Med ankan som instrument

Med ankan som instrument

Ända sedan Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren återupplivade Arne Anka 1987 har Charlie Christensens figurer varit välkända i tidningen. Här kan du följa ankans vingliga väg genom Dagens Arbetes historia.

Arne Anka är tillbaka

Arne Anka är tillbaka! I Dagens Arbetes marsnummer återuppstår allas vår Arne ur sin självvalda exil i bättre form än någonsin. – Det var faktiskt lite mot min egen vilja, om jag ska vara helt ärlig. Men Arne smög sig liksom på, och tog helt enkelt över Konrad K, säger seriens skapare Charlie Christensen. Sen […]

Arne Anka blir frimärke

Den 25 september släpper posten åtta nya frimärken på temat tecknade serier. Dagens Arbetes seriefigur Arne Anka är en av dem som får vara med. – Skitkul. Jag känner mig djupt hedrad, säger Ankans skapare Charlie Christensen. Arne Anka har tecknats i Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren sedan 1987 och det var nog ingen som då […]

Arne Ankas skapare gör det igen

Arne Ankas skapare gör comeback! Den här gången med en figur en bit bort från bardisken på Prinsen. Nu vill jag göra satir på storpolitiken, säger Charlie Christensen. Konrad K heter nytillskottet i det Christensenska seriegalleriet. Utrikesreporter med hela världen som arbetsfält. Lika åsiktsmässigt yvig, satiriskt hårdslående och frustrerad som någonsin Arne Anka. Sen Arne […]

30 år med Arne Anka

30 år med Arne Anka

I trettio år har han diskuterat världens stora och små problem från bardiskens kant. Arne Ankas skapare firar nu tre årtionden som tecknare.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.