”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”
DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.
Industriarbetarnas tidning
Charlie Christensen tilldelas 2017 års EWK-priset på 10000 kronor för sitt över 30 år långa arbete med Arne Anka.
– Jag är mycket hedrad, säger han.
Fler Ankor hittar du här:
Om satiren i Dagens Arbete:
Det prestigefyllda EWK-priset delas ut till bland andra illustratörer och satiriker som verkar i konstnären och karikatyrvärldsmästaren Ewert Karlssons anda.
– Jag har ju vuxit upp med EWK. Jag har alltid sett honom som en av de stora mästarna så jag är mycket hedrad, säger Charlie Christensen.
Priset har delats ut sedan år 2000 av EWK-sällskapet i samarbete med Dagens Arbete. I motiveringen står det bland annat att Charlie Christensen ”genom sin riksbekanta, satiriska karaktär Arne Anka, är ett ständigt störande inslag i den allmänna ordningen. Han ger röst åt underdogen i både den stora och lilla världen.”
Charlie Christensen säger att han alltid har velat kommentera samtiden genom sin anka. Och även om Arne inte är ett självporträtt så har han blivit äldre, precis som sin skapare.
– Hans blick är väl mer global än Stockholmscentrerad som den var i början. Då handlade det mer motsatta könet, mode och om hur folk betedde sig, sådant som man tänkte på när man var yngre. Nu är det mer världspolitik.
Minns du den först rutan Arne Anka du ritade?
– Ja. Det var i början av början på 80-talet. Han var en konsekvens av att jag hängt på Röda Rummet i Stockholm i slutet på 70-talet där det fanns en massa prominenta proggare. De var mycket parodiska och det ville jag skildra, berättar han och fortsätter:
– Det fanns många svartklädda gitarrister i Stockholm på den tiden också och först tänkte jag att Arne Anka skulle bli en sådan, men han blev poet.
Arne Anka publicerades första gången 1983. Serien kom sedan i tidningen som då hette Metallarbetaren som senare blev Dagens Arbete 1987. 1995 tog Charlie Christensen en paus från sin anka för att återuppta honom igen 2004.
Han skriver i förordet till seriealbumet ”Återuppståndelsen” att det då uppskruvade världsläget med Bush i USA, krig i Irak och bomber i Europa gjorde att Arnes röst nog behövdes igen. Nu har Charlie Christensen riktat Arnes uppmärksamhet mot Trump, även om han för tillfället försöker ta lite ledigt från USA:s president i sina serier.
– Jag gjorde en serie förra sommaren om att han skulle vinna. Jag brukar tänka så när jag jobbar: vad är det värsta som kan häda? Så på så sätt var jag väl förberedd, säger han och fortsätter:
– Men det är svårt att göra satir på honom eftersom det inte går att överträffa honom. Samtidigt är han ledare för världens mäktigaste land, så det är viktigt att försöka. Han är ju skitfarlig.
EWK-priset ska överräckas till Charlie Christensen vid en publik tillställning den 11 november på Arbetets Museum i Norrköping.