Industriarbetarnas tidning

Med ankan som instrument

28 januari, 2015

Skrivet av

”Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter…”

Charlie Christensen

Född: Sabbatsbergs sjukhus 1958
Uppväxt: Blackeberg/Kungsholmen
Utbildning: självlärd tecknare, diverse ströjobb.
Gör: Tecknar Arne Anka
Bor: Pamplona, Spanien
Familj: Sambon Rosanna och hennes dotter Anahi

Bibliografi:

Arne Anka (1989)
Arne Anka II (1991)
Arne Anka III (1993)
Arne Anka IV (1995)
Jag Arne – Arne Ankas samlade serier 1983-85 (1999)
Arne Anka V – Återuppståndelsen (2006)
Arne Anka VI – Manövrer i mörkret (2007)
Arne Anka VII – Ner med monarkin (2008)
Arne Anka VIII – Rapport från kriget (2010)
Arne Anka del 9 – Voodoo vid vatten (2011)
Jag Arne del två – samlade serier 2005-2010 (2012)
Arne Anka del 10 – Utsikt från en svamp (2013)
Arne Anka del 11 – Dagbok från Svitjod (2014)

Övrigt:

Bombad och sänkt (prosa) 1993
Ikoner – Samlade serier 1978-1988 (1995)
Arne Anka – En afton på Zekes (Teaterpjäs) (1995)
Slutspel (Manus till filmen med samma namn tillsammans med Rolf Almström och Kristian Petri)
Raketen – barnbok ihop med Kristian Petri (1998)
Röde Orm (1999)
Röde Orm – I Allahs namn (2001)
Röde Orm – Julgillet (2002)
Röde Orm – Slaget vid Maeldun (2004)
Zekes bar (2013)

Citatet ovan är en av seriefiguren Arne Ankas klassiska djupsinnigheter, liksom ”För mej har livet kvinnans former” eller ”En bärs är en bärs är en bärs”.

Se senaste årens Arne Anka i bildspel här.

Men det var då, i hans ölstinna ungdom. Nu är han något mer nyanserad. Kanske.

Arne dök upp i den svenska ankdammen i tidningen TreNioNio redan 1983. Blev överkörd och bortglömd. Tills Metallarbetaren återupplivade honom och i september 1987 gav hans skapare Charlie Christensen en fast inkomst i tillvaron.

Lagom till Mårten Gås året efter drog någon med initialerna A.A. i Göteborg igång en insändarstorm som klöv läsekretsen i tre delar. En som var för. En som var emot. Och en som inte fattade någonting.

Ungefär som i dag.

När krutröken skingrats hade Ankans satiriska ordkaskader kallats både kulturellt lyft, förbannad skit och grovkornig barnporr.

Sen gick Walt Disneys advokater på fågeljakt.

Under mottot: Inga ankor jämte Kalle, skred de till verket och med hot om rättslig påföljd tvingades Charlie vässa näbben på sin numera ryktbare figur.

Arne transformerades till något storklikt.

Men en anka är en anka och tack vare en genialisk idé och en lösnäbb från Buttericks räddade Arne ansiktet medan Disney förlorade sitt.

Sedan dess har Arne fått vara i fred med att vara ett störande inslag i den allmänna ordningen.

Så störande en misslyckad, pank, paranoid bråkmakare och tuttfixerad kåtbock med synpunkter på livet och samhället nu kan vara.

Charlie Christensen är halvdansk. Moder göteborgska, fader antikhandlare i Ebeltoft. Född på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm, uppväxt i förorten Blackeberg och på Kungsholmen. Om inte skolledan och tecknarklådan tagit över, hade världen begåvats med ännu en halvtaskig ekonom.

Debuterade som serietecknare i Svenska Serier nr 3/1979. Vid sidan om tecknandet diverse ströjobb som lagerbiträde, inom hemtjänsten och på sjukhus. En stund i livet som tecknare på SvD och Aftonbladet.

Men sedan slog alltså denne självlärde unge man igenom med en tecknad Anka som fick Sverige att häpna.

Charlie fick utmärkelsen Urhunden för sina tre första album (sedan ändrades statuterna) och vid alla signeringar ringlade köerna långa.

Så i mitten av 1990-talet fick det vara nog.

Undertecknad fick sitta i SR:s ”Efter tre” och försvara att vi lade ner Anka Anka, som då nått kultstatus och blivit storsuccé på Stadsteatern med Robert Gustafsson i rollen som Arne.

Men det var inte vi, det var Charlie själv som tröttnade. Han hade flyttat till och funnit kärleken i spanska Pamplona – där han än i dag bor och arbetar.

I stället började Charlie rita ”Röde orm” åt Ordfront förlag. Det dröjde till 2004 innan Charlie Christensen och Dagens Arbetes (f d Metallarbetarens) vägar korsas igen. Då med den kortlivade serien ”Konrad K”. Men det var Arne Anka som vi alla saknade och väntade på …

I februari 2005 var det dags. Arne gjorde re-entré

Vad fick Charlie att ändra sig?

– Ni får nog tacka George Bush och Gudrun Schyman för det. När jag tröttnade på Arne, hade jag i tolv år gjort samma serie. Jag hade också tröttnat på vissa idiotier runt figuren.

– Problemet med Arne var att många ville se det som en livsstilsserie, vilket den inte är. Arne har för mig alltid varit ett instrument för att göra politisk satir eller samtidskommentarer.

– Jag har alltid förhållit mig till Arne som Bellman förhöll sig till Fredman eller Movitz, medan folk ofta tror att det är något slags självporträtt.

Så är det inte.

Arne är och förblir underdogens röst i både den lilla och stora världen.Med en skillnad.

Serien görs numera i färg.

 

Du kanske också vill läsa…

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

DA:s tecknare Charlie Christensen får den finaste svenska satirmärkelsen, EWK-priset, för sitt 30-åriga arbete med Arne Anka. Christensen är en vass bevakare av vår samtid, om Donald Trump säger han: Det är svårt att göra satir på honom eftersom det går inte att överträffa honom.

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.

Arne Anka

Arne Anka

DA-tecknaren Charlie Christensen i Dagens Arbete.

Arne Ankas skapare prisas

Charlie Christensen, som ritar Arne Anka-serien i Dagens Arbete, har fått en prestigefull utmärkelse av organisationen Svenska Tecknare.

Arne Anka

Arne Anka

Charlie Christensen tecknar Arne Anka i varje nummer av Dagens Arbete. Fler serier hittar du här och på vår Youtubekanal. Arne Anka

”Jag kommer jobba på som vanligt”

”Jag kommer jobba på som vanligt”

Charlie Christensen kommenterar attentatet mot Charlie Hebdo med en teckning som inte kan uppröra någon.

Arne Anka är tillbaka

Arne Anka är tillbaka! I Dagens Arbetes marsnummer återuppstår allas vår Arne ur sin självvalda exil i bättre form än någonsin. – Det var faktiskt lite mot min egen vilja, om jag ska vara helt ärlig. Men Arne smög sig liksom på, och tog helt enkelt över Konrad K, säger seriens skapare Charlie Christensen. Sen […]

Arne Anka blir frimärke

Den 25 september släpper posten åtta nya frimärken på temat tecknade serier. Dagens Arbetes seriefigur Arne Anka är en av dem som får vara med. – Skitkul. Jag känner mig djupt hedrad, säger Ankans skapare Charlie Christensen. Arne Anka har tecknats i Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren sedan 1987 och det var nog ingen som då […]

Arne Ankas skapare gör det igen

Arne Ankas skapare gör comeback! Den här gången med en figur en bit bort från bardisken på Prinsen. Nu vill jag göra satir på storpolitiken, säger Charlie Christensen. Konrad K heter nytillskottet i det Christensenska seriegalleriet. Utrikesreporter med hela världen som arbetsfält. Lika åsiktsmässigt yvig, satiriskt hårdslående och frustrerad som någonsin Arne Anka. Sen Arne […]

30 år med Arne Anka

30 år med Arne Anka

I trettio år har han diskuterat världens stora och små problem från bardiskens kant. Arne Ankas skapare firar nu tre årtionden som tecknare.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.