Industriarbetarnas tidning

Skruvstädet dras åt allt hårdare

7 november, 2013

”Det spelar ingen roll hur katterna mår så länge de fångar möss”. Det var en facklig kamrat hemma på fabriken som en gång gjorde denna fyndiga travesti på den gamle kinesiske kommunistledaren Deng Xiaoping (se fotnot).

Det har säkert gått tio år sedan dess, men jag tänker allt oftare på det. Katterna är Pappers medlemmar och mössen är de vinster som vi jobbar ihop till företagsägarna. 

Många företag i skogsindustrin har det jobbigt. Tidningspapper och annat tryckpapper säljer allt sämre. För att hålla vinstnivåerna uppe gör sig företagen av med anställda. Det fanns en tid då det ofta hände att företag och fack diskuterade aktuella utmaningar och tillsammans fann lösningar. Det är sällsynt i dag. Om det förekommer är det ofta förknippat med krav på att ett visst antal anställda måste bort. De anställda får då det tvivelaktiga nöjet gallra bort sig själva. 

Det vanliga är att företagledningarna presenterar färdiga åtgärdspaket som sedan i bästa fall kan modifieras litegrann under MBL-förhandlingarna. Det lokala facket informeras strax innan pressmeddelandet om åtgärderna kablas ut till allmänhet och aktiemarknad. En liten pliktskyldig brasklapp bifogas om att beslutet för sitt genomförande kräver genomförda förhandlingar med facket. 

Företagens tendens att försöka förvandla medbestämmandeförhandlingarna till en ren formalitet är ett stort problem, men det är inte det största. Det största problemet är att utvecklingen av skogsindustriföretagen inte styrs av vad som är tekniskt och mänskligt lämpligt. I stället bestämmer sig företagsledningarna för en viss vinst som de sedan räknar om till ett visst antal anställda som ska skäras bort, må det bära eller brista. 

Det säger sig själv att livet som arbetare i den ensidigt vinststyrda skogsindustrin blir allt svårare. Färre arbetare ska göra mer. Skruvstädet dras åt allt hårdare. Underbemanning, stress och övertid hör till vardagen. Vi som någon gång förhandlat om personalneddragningar har ofta sagt oss att det inte går längre; fabriken kommer att stanna. Vi har haft fel. Fabrikerna har fortsatt att gå; massan och papperet har producerats; aktieägarna har fått sina vinster. Några av våra arbetskamrater har inte klarat det. De har slutat, blivit sjuka eller bådadera. Nya, ännu oförbrukade, arbetskamrater har kommit istället.

Jag har träffat medlemmar som menar att det nuförtiden är nästan lika synd om dem som får behålla jobbet som om dem som blir uppsagda. Det är inget gott tecken i en skogsindustri som ibland tror att den i framtiden ska kunna bemannas av högskoleutbildade anställda som jobbar till vanliga arbetarlöner, samtidigt som kompetens-utveckling och arbetsmiljö – inte minst den psykosociala – eftersätts.

En katt sägs ha nio liv. Vilket av dem är pappersarbetarkatterna inne på nu? Det måste trots allt finnas en punkt där det tar stopp, där katterna av utmattning ger upp och leveranserna av feta vinstmöss upphör. Varningssignalerna från fabriksgolven tyder på att den punkten är närmare än vad företagsledningarna vill inse.

Fotnot: Deng Xiaoping återinförde mer kapitalism i Kina med argumentet ”Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit så länge den fångar möss.”

Du kanske också vill läsa…

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Vårens varsel innebär att en redan slimmad organisation nu ska krympa ännu mer.

Från varsel till högtryck

Från varsel till högtryck

Snabbt och brutalt svepte effekterna av coronaviruset in på Gnutti Carlo i Kungsör. Alla inhyrda fick sluta och 38 sades upp. Men efter semestrarna var alla välkomna tillbaka.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Unga får gå först

Unga får gå först

Coronakrisen, med restriktioner och minskad efterfrågan, ökade varslen kraftigt inom industrin.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen