Industriarbetarnas tidning

”Stoppa inte det tillfälliga – stoppa helvetet”

13 november, 2013

Skrivet av Rasmus Columbus

PorträttOsäkra jobb En ny klass växer fram över hela världen. Den består av bemanningsanställda, timvikarier och migrantarbetare och facket måste börja lyssna till dem. Det anser Guy Standing, författare till boken Prekariatet – den nya farliga klassen.

Prekariatet

  • Prekariat är en sammanslagning av orden prekär (mycket bekymmersam, otrygg, osäker) och proletariat.
  •  Begreppet har funnits sedan 60-talet och används för att beskriva den grupp människor som lever under osäkra förhållanden eftersom de saknar fast anställning.

 Vill införa medborgarlön

  • Guy Standing är författare till boken Prekariatet – Den farliga klassen, som nyligen utkom på svenska.
  • Han är professor i utvecklingsstudier på Londons Universitet och en av grundarna till BIEN, Basic Income Earth Network – ett nätverk av akademiker som vill införa medborgarlön
  • Han har en bakgrund inom FN:s Internationella arbetsorganisation, ILO. Var den första i sin familj att läsa på universitetet.

– Människor som saknar grundläggande trygghet är rädda för att göra något alls. De är rädda att gå med i facket, de är rädda att säga ifrån eftersom de är så desperata. I princip så är de tiggare.

Orden är Guy Standings.

Den brittiske ekonomiprofessorn menar att en allt mindre och starkare elit har gynnats av nyliberalismen och arbetsmarknadens globalisering. Samtidigt har en ny global samhällsklass vuxit fram, under den gamla krympande arbetarklassen. En klass vars gemensamma nämnare är otrygghet och osäkerhet på arbetsmarknaden. Prekariatet.

– Till skillnad från den gamla arbetarklassen, som förväntades jobba i 30 år och sedan falla i graven, förväntas prekariatet ha ett liv av osäkra anställningar, säger han.

Sedan boken släpptes har Guy Standing haft fullt upp. Hans föreläsningar har efterfrågats över hela världen. Under 18 månader har han hållit över 200 stycken i 30 länder, senast i Brasilien, Sydafrika, Bulgarien och Sverige.

– Det roliga är att vart jag än kommer så säger människor att ”precis det du beskriver har vi här, men i andra länder kan det knappast vara så”. Och sen kommer jag till de andra länderna och så säger de samma sak där.

Prekariatet delar han upp i tre grupper. Den första kommer ur den gamla arbetarklassen. De har aldrig fått uppleva de fasta jobb, karriärer och yrkesstolthet som deras föräldrar hade. I stället är de hänvisade till vikariat, bemanningsföretag och timanställningar.

– Problemet med det är att de tittar bakåt, de ser på världen som något de gått miste om.

Personer ur den gruppen kan lätt lockas av högerextrema populister, menar Guy Standing. Populister som lyckas rikta deras rädsla och ilska mot den andra gruppen i prekariatet – migranterna. Gästarbetare, flyktingar och papperslösa.

Den tredje gruppen är de unga välutbildade, som trots avklarade utbildningar och höga studielån kommer ut till en verklighet av osäkra anställningar.

– Varför jag kallar prekariatet för den farliga klassen är för att de är i strid med sig själva. Men samtidigt förkastar de den nuvarande politiken. De tror inte på socialdemokratin, eftersom socialdemokratin inte talar till dem. De tror inte på nyliberalismen, eftersom de vet att nyliberalismen orsakade den här krisen.

Har du tillräckligt i fickan har du makten att säga ”dra åt helvete”, du får förhandlingskraft. Du har möjligheten att säga nej om du tror att en arbetsgivare utnyttjar dig.

Guy Standing är kritisk till hur fackförbunden har förhållit sig till prekariatet. Han anser att de måste förändras, bli bättre på att försvara prekariatets intressen. Ett sätt att göra det är att driva kravet på basinkomst, ett slags villkorslös medborgarlön för alla, något som fackförbunden Cosatu i Sydafrika och Citub i Bulgarien gör.

– Har du tillräckligt i fickan har du makten att säga ”dra åt helvete”, du får förhandlingskraft. Du har möjligheten att säga nej om du tror att en arbetsgivare utnyttjar dig. Du kan inte säga nej om du inte har några rättigheter.

Men han tror inte att fokus bör ligga på att omvandla prekariatet till den gamla sortens arbetarklass och tillfälliga jobb till fasta.

– På ett sätt är det inget fel med det tillfälliga. Men om man är tillfällig, utan tillgång till några förmåner eller säkerhet, då är det ett helvete. Så svaret borde inte vara att stoppa det tillfälliga, utan att stoppa helvetet.

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

MBL får liv i poesin

MBL får liv i poesin

Ombudsmannen Tomas Lundmark vet vad som rimmar på bemanningsanställd. Nu bokdebuterar han med en samling dikter om arbetet. Alla på rim såklart.

Mormors liv i bomullsfabriken

Mormors liv i bomullsfabriken

Författaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.