Industriarbetarnas tidning

”Fortfarande sitter barn och syr fotbollar”

20 januari, 2014

Skrivet av Ville Henrik-Klemens

Arbetsförhållandena inför OSFörväntningarna inför OS i Sotji fläckas av rapporter om tvångsarbete. Produktionen av kläder och utrustning inför stora sportevenemang sker under omänskliga arbetsvillkor och idrottsrörelsen smiter från sitt ansvar, menade fackliga företrädare under ett seminarium om idrott och mänskliga rättigheter.

Så tillverkas kläder och utrustning inför OS

  • Tillverkningen av kläder, sportutrustning och souvenirer sker oftast i länder som Kina, Bangladesh, Indonesien och Sri Lanka. Arbetsförhållandena karaktäriseras av låga löner, omänskliga villkor och brist på fackliga rättigheter.
  • När kampanjen Play fair granskade fyra kinesiska företag som tillverkade kläder och souvenirer för OS i Kina 2008 fann de att arbetarna arbetade 12-timmars pass sju dagar i veckan under farliga arbetsförhållanden och löner som inte gick att leva på. En del av arbetarna var inte äldre än tolv år gamla.
  • I Bangladesh tjänar de flesta textilarbetare idag inte mer än den statliga minimilönen på motsvarande 500 svenska kronor i månaden, inklusive övertid. De som organiserar fackligt sig riskerar att förlora jobbet och kön utanför fabrikerna är lång.
  • I Indonesien gick Nike, Adidas och Asics tillsammans med leverantörer och lokala fack 2011 med på att underteckna ett avtal för ökad fackföreningsfrihet. Trots att lönerna fortfarande är låga och villkoren dåliga har avtalet gett positiva effekter och kollektivavtal förhandlats fram, visar en rapport från Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd från 2013.

(Källor: IF Metall, Rena kläder, Swedwatch och LO TCO Biståndsnämnd)

Med knappt tre veckor kvar till OS i ryska Sotji ställs på nytt frågan hur de som jobbar med att göra mästerskapen möjliga har det. Tvångsarbete sägs ha förekommit och ryska myndigheter har börjat fängsla många av de migrantarbetare som till låga löner hjälpt till att bygga arenorna.

Ett OS i Stockholm 2022 hade kunnat bli annorlunda. LO ställde sig förra veckan bakom en svensk ansökan i utbyte mot ett avtal med Sveriges olympiska kommitté om schysta villkor för alla som jobbar med evenemanget. Men på fredagen sade Moderaterna i stadshuset säger nej till att ansöka om att arrangera spelen. Beskedet kom mitt under ett seminarium om idrott och mänskliga rättigheter och skapade stor besvikelse bland deltagarna.

– Det hade varit en stor möjlighet att visa hur det skulle kunna gå till att arrangera OS med respekt för arbetarnas rättigheter i alla steg, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Trots att det inte blir något OS i Sverige 2022 är avtalet en bra modell för andra länder att ta efter, menade Mats Svensson, internationell sekreterare på IF Metall. Omänskliga arbetsförhållanden har hittills förekommit kring alla stora idrottsarrangemang, förklarade han.

– Fortfarande sitter barn och syr fotbollar. Villkoren för dem som tillverkar kläder och sportutrustning är fullkomligt oacceptabla, sade Mats Svensson.

När det gäller OS i Ryssland och andra länder finns inga krav på mänskliga rättigheter från svenska sponsorer och idrottsrörelsen och dess sponsorer, enligt en rapport från organisationen Swedwatch.

– Svenska olympiska kommittén och idrottsrörelsen tar inte sitt ansvar. Till skillnad från många multinationella företag saknar de riktlinjer om att följa mänskliga rättigheter, sade Viveka Risberg från Swedwatch.

Hon beklagade också att Svenska olympiska kommittén varken fanns på plats på seminariet eller hade svarat på frågor om deras ansvar för att värna mänskliga rättigheter.

På plats för att representera den svenska idrottsrörelsen fanns istället Riksidrottsförbundets ordförande Mattsson .

– Det blir ibland ett orimligt tryck på oss. Idrottsrörelsen bygger till stor del på ideellt engagemang. Är det rimligt att idrotten ska ha en policy kring precis allting? Frågade Karin Mattson Weijber.

Samtidigt efterlyste hon ett större samarbete och hjälp från facket med att hantera frågan om hur idrottsrörelsen kan agera för att främja mänskliga rättigheter.

En stor del av diskussionerna handlade om de slavliknande förhållanden som byggarbetare i Qatar arbetar under inför fotbolls-VM i Qatar år 2022.

– Samtidigt som vi står här och pratar om riktlinjer så dör arbetare. 700 indiska byggnadsarbetare har fått sätta livet till i Qatar de senaste åren, sade Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

Han berättade om sina möten med unga migrantarbetare i Qatar under ett besök i landet förra året. De över 90 procent av arbetskraften som är migranter arbetar ofta till låga löner under slavliknande förhållanden, trots att Qatar är ett av världens rikaste länder.

– Det mest gripande var berättelserna från arbetarna som själva fick samla ihop pengar för att skicka hem döda arbetskamrater till sina hemländer, sade Johan Lindholm.

– Det är förvånande att Fotbollförbundet varit så omedvetna om problemen i Qatar. Vi från facket har en del självkritik att göra, att vi tidigare har varit för dåliga på att sätta press på idrottsrörelsen att ta ansvar, sade Karl-Petter Thorwaldsson från LO.

Karl-Erik Nilsson från Fotbollförbundet talade om att problemen i Qatar fanns där långt innan beslutet att arrangera fotbolls VM i landet. Tvärtom har beslutet bidragit till att frågorna hamnar i stråkastarljuset, menade han.

– Skulle vi ha stått här och pratat om mänskliga rättigheter om det inte vore för att fotbolls-VM ska hållas i Qatar? Frågade Karl-Erik Nilsson.

Viveka Risberg från Swedwatch menade tvärtom att stora idrottsarrangemang som fotbolls VM och OS trots förhoppningar om ökad respekt för mänskliga rättigheter ofta fått rent motsatt effekt, och gett legitimitet till diktaturer och företag med omänskliga arbetsvillkor.

– Ju större man är desto rimligare är det att man tar ansvar. Den olympiska rörelsen är en av världens allra mäktigaste spelare med enorma möjligheter att påverka, därför sätter vi press på dem, sade Viveka Risberg.

Du kanske också vill läsa…

Här är det farligast att jobba fackligt

Hot, våld, dödsfall, polisräder. Det internationella facket ITUC har rankat 139 länder utifrån hur farligt det är att vara fackligt engagerad. Värst är det i Nordafrika och Mellanöstern, men även några europeiska länder får bottenbetyg.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vem ska jobba i skogen?

Vem ska jobba i skogen?

När gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Stor rädsla för corona i skugg­samhället

Stor rädsla för corona i skugg­samhället

Arbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

Water samples reveal extreme levels of chromium

Water samples reveal extreme levels of chromium

The forced move of the tanneries from Dhaka, the capital of Bangladesh, to Savar was supposed to save the environment, but specimens taken by Dagens Arbete reveal that a new catastrophe is in the making.

Miljökata­strofen som flyttade

Miljökata­strofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

“The money from the meat will go to my daughter’s education.”

“The money from the meat will go to my daughter’s education.”

Tulin Hossain’s dream is to create the world’s most environmentally friendly tannery in his home village where poverty is extensive. One step on his way are machines from Bölebyn in Sweden.

The environment disaster that moved

The leather tanneries in Bangladesh fell into disrepute for having contaminated a river in an urban area. The government forced them to move away from the capital Dhaka. Now yet another river is being poisoned.

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.