Industriarbetarnas tidning

”Aldrig mer ett OS utan fackliga rättigheter”

7 februari, 2014

Skrivet av Ville Henrik-Klemens

OS i SotjiMigrantarbetare dör i förberedelserna inför OS och fotbolls-VM. Dags för idrottsrörelsen och världens regeringar att agera, tycker företrädare från det internationella bygg- och träfacket.

Över 60 arbetare har fått sätta livet till Inför OS invigningen i Sotji på fredag enligt ryska myndigheter.

De globala facken höll på torsdagen en gemensam manifestation utanför Rysslands ambassad i Genève för att uppmärksamma alla de som dött i förberedelserna inför OS i Sotji.

– Detta är bara de officiella siffrorna så antagligen är det ännu fler, ändå är det den hösta dödssiffran inför ett OS i modern tid, sade Ambet Yuson, generalsekreterare för det globala facket Byggnads- och träarbetareinternationalen (BTI) på en pressträff som GS-facket bjöd in till i Stockholm under onsdagen.

Inför både OS i Ryssland och fotbolls-VM i Qatar har arenorna byggts av migrantarbetare helt utan fackliga rättigheter. Detta är en förklaring till de slavliknande arbetsvillkor och dödsolyckor vi nu får höra om, enligt Ambet Yuson. Hittills har minst 185 nepalesiska och 700 indiska migrantarbetare dött i förberedelserna inför VM i Qatar.

BTI har under flera år fört en kampanj för att Fifa ska ta ansvar för arbetsvillkoren i samband med fotbolls-VM. Efter påtryckningarna har de nu börjat kräva av Qatar att reda ut de missförhållandena, men enligt Ambet Yuson är detta inte gott nog.

– Vi vill att de ska ställa krav på de regeringar som vill arrangera mästerskapen om att de måste respektera mänskliga rättigheter och schyssta arbetsvillkor från början, sade han.

Diskussionen gled också in på situationen för migrantarbetare i Sverige.

– Överallt är migrantarbetare de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden. Också i våra svenska skogar arbetar människor som sökt sig hit i hopp om att tjäna pengar till sig själva och sina familjer, men som blir lurade och utnyttjade, sade målarförbundets ordförande Mikael Johansson.

Enligt honom måste facket bli bättre på att hålla alla de som tjänar pengar på fusket ansvariga, från bärföretagen som utnyttjar invandrad arbetskraft till slavlöner till ICA-handlarna som säljer bären.

Också Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, pekade på bristen på ansvar som ett av de största problemen, både i Sverige och i Qatar.

I höstas besökte han Qatar tillsammans med en delegation från det globala facket BTI. Johan Lindholm berättade att de där träffade arbetare som jobbade femton timmar om dagen och ändå inte tjänade tillräckligt med pengar för att fylla på sina telefonkort och ringa hem.

– Arbetsgivarna skyfflar ansvaret mellan sig genom långa kedjor av underentreprenörer, sade han

Sverige är i år värd för det Globala forumet för migration och utveckling (GFMD), där regeringar från 150 länder möts för att samarbeta kring migrationsfrågor. Detta är ett utmärkt tillfälle för facken att trycka på för migrantarbetares rättigheter, både i Sverige och internationellt, tyckte Per Olof Sjöö som är ordförande för både det globala facket BTI och GS.

– Den svenska regeringen kommer nog försöka visa på fördelarna med arbetskraftsinvandringen, vi måste se till att fackliga rättigheter kommer upp på agendan, sade han.

Du kanske också vill läsa…

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vem ska jobba i skogen?

Vem ska jobba i skogen?

När gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Stor rädsla för corona i skugg­samhället

Stor rädsla för corona i skugg­samhället

Arbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Den nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

”Dubbla myndigheternas resurser”

”Dubbla myndigheternas resurser”

Det krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström, och Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare på LO.

”Viktigt att vi värnar det system vi har i dag”

Alireza Akhondi (C), ledamot i arbetsmarknadsutskottet: Centerpartiet står fast vid linjen att inte ge regionala skyddsombud tillträde till arbetsplatser utan kollektivavtal.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Skugg­samhället är livsfarligt

Skugg­samhället är livsfarligt

Den växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.