Industriarbetarnas tidning

Migrant­arbetare ska ha samma villkor

13 februari, 2014

Skrivet av Per-Olf Sjöö

I början av december hade Byggnads- och Träarbetarinternationalen (BTI) kongress i Bangkok. Fackliga representanter från hela världen träffades och diskuterade vilken strategi som ska gälla för kommande kongressperiod.

Det är självklart att klassiska fackliga frågor även gäller på den globala arenan. Organisering av nya medlemmar till exempel. Det är en förutsättning för att lyckas i andra frågor att vi klarar av att bygga starka och demokratiska fackföreningar överallt. Fackföreningar som kan förhandla fram avtal som stärker medlemmarnas position både på arbetsmarknaden och i samhället i stort.

I en global kontext är det dock några frågor som växer i betydelse. Jag skulle vilja lyfta upp migrantfrågan. Det finns i dag närmare 200 miljoner migrantarbetare världen över. Det är oundvikligt i en global ekonomi att även arbetskraften blir mer rörlig över gränserna. Inom BTI:s branscher är frågan verkligen på högkant. Alla sektorer är involverade i frågan. På senare tid har det varit mycket fokus på villkoren för de som bygger arenor i samband med stora idrottsevenemang. Skogsbranschen rymmer också många migrantarbetare världen över.

Samtidigt som detta sker har trenden de senaste åren varit att villkoren för löntagare generellt har hårdnat. Det finns en skala där osäkra anställningar och i många fall rent slavliknande förhållanden gör att särskilt migrantarbetare ligger i riskzonen för att bli utnyttjade.

Förutom det orimliga i att migrantarbetare ofta utnyttjas skapas det en obalans på inhemska arbetsmarknader där risken ökar för underbudskonkurrens om de allt för få jobb som finns. Den naturliga fackliga strategin måste vara att arbeta för att villkoren är jämlika. Nationella system har haft svårt att hantera denna fråga, något vi sett exempel på även i Sverige.

Därför är det glädjande att det kommit positiva signaler från toppmötet i Davos som hölls i slutet av januari.

Det verkar nämligen som om världens ledare, om än alldeles för sent och utan konkreta förslag, kommit till insikt om att det inte blir tillväxt så länge världens löntagare pressas till allt hårdare villkor och de ekonomiska klyftorna ökar.

Det är i en sådan insikt det kan rymmas ett embryo till ett globalt handslag om en bättre tillvaro för miljoner löntagare världen över. Särskilt intressant är att den nordiska arbetsmarknadsmodellen tilldrar sig ett stort intresse.

Ett stort ansvar vilar nu på att progressiva krafter lyckas fånga upp den insikten och visa på alternativ till det nyliberala experiment som präglat (och plågat) världsekonomin de senaste decennierna. Där har svensk arbetarrörelse en viktig roll att spela.

I maj står Sveriges regering värd för det Globala forumet för migration och utveckling. Ett mellanstatligt organ där Sverige nu är ordförande. Regeringen har annonserat att temat för toppmötet ska vara ”Migrationens potential för inkluderande utveckling”. Det låter som en bra startpunkt för att på allvar ta ett kliv framåt för att förbättra migrantarbetares ställning. Det tjänar vi alla på, inklusive världsekonomin.

Du kanske också vill läsa…

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vem ska jobba i skogen?

Vem ska jobba i skogen?

När gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Stor rädsla för corona i skugg­samhället

Stor rädsla för corona i skugg­samhället

Arbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Den nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

”Dubbla myndigheternas resurser”

”Dubbla myndigheternas resurser”

Det krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström, och Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare på LO.

”Viktigt att vi värnar det system vi har i dag”

Alireza Akhondi (C), ledamot i arbetsmarknadsutskottet: Centerpartiet står fast vid linjen att inte ge regionala skyddsombud tillträde till arbetsplatser utan kollektivavtal.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Skugg­samhället är livsfarligt

Skugg­samhället är livsfarligt

Den växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.