Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Utnyttja möjligheten att påverka framtiden

13 februari, 2014

Skrivet av Anders Ferbe

Vår fackförening, IF Metall, har till uppgift att verka för medlemmarnas bästa. Därför ställer vi krav på arbetsgivare och myndigheter, men också på politikerna.

Inför de val som nu står framför oss, valet till EU-parlamentet den 25 maj och riksdagsvalet den 14 september, finns en rad frågor som behöver komma upp på den politiska dagordningen.

Det första området är industripolitiken. Industrin är loket i svensk samhällsekonomi. Exporten av dess produkter har en direkt betydelse för samhällsekonomin och utan industri försvinner alla möjligheter till det vi kallar välfärd. Därför krävs att de unga som är på väg in i arbetslivet får den utbildning och kompetens som industrin efterfrågar. Statliga satsningar som stöder innovationer och tillgång till riskkapital är också nödvändigt.

Det andra området är arbetsmarknadsutbildningar och en effektiv omställning. Framtidens arbetsmarknad rymmer många möjligheter – med rätt politik. Behovet av arbetsmarknadsutbildningar som stödjer bra omställning går hand i hand med en bra a-kassa. Det krävs en bättre matchning av arbetslösa och lediga jobb. Tidigare insatser för att snabbt hjälpa den som blivit arbetslös är också nödvändigt. Vi kräver även fler platser i arbetsmarknadsutbildning, yrkesvux och kvalificerad yrkesutbildning. Dessutom är en a-kassa där 80 procent av de försäkrade får minst 80 procent i ersättning ett måste.

Det tredje området är starka arbetsplatser och kollektivavtal. Det ska råda ordning och reda på arbetsmarknaden. IF Metall kräver därför att Lex Laval rivs upp så att det är svenska kollektivavtal som gäller för alla som arbetar i Sverige. Vi kräver också att lagen om uthyrning av arbetskraft ses över så att de missförhållanden som drabbar arbetare i bemanningsbranschen stoppas. Dessutom måste undantagen i Las slopas och en obligatorisk årlig lönekartläggning med jämställdhetsanalys återinföras.

Det fjärde området är arbetsmiljön. Ingen ska behöva gå till jobbet och riskera att skadas eller dö på grund av brister i arbetsmiljön. Vi kräver nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Det innebär bland annat att reglerna gällande arbetsmiljöbrott måste ses över och arbetsmiljölagen skärpas när det gäller ansvar för underentreprenörer. Resurserna till Arbetsmiljöverket behöver öka och en sammanhållen arbetslivsforskning återupprättas. Dessutom måste det ekonomiska stödet till utbildning av skyddsombud komma på plats igen.

Alla dessa områden som jag har räknat upp har varit starkt eftersatta i de snart åtta åren som vi haft en borgerlig regering. Som följd har otryggheten, de ekonomiska klyftorna och arbetslösheten ökat. Vi får dock inte tappa tron på att ett annat samhälle är möjligt. Ett samhälle där alla industriarbetare har ett bra, säkert och kvalificerat arbete med rimliga villkor att gå till och där vi har en välfärd värd namnet. Detta kan dock inte uppnås på något annat sätt än genom ett regeringsskifte. Jag tänker därför använda min röst för ett bättre och mer rättvist samhälle – jag hoppas att du också utnyttjar möjligheten att påverka vår gemensamma framtid i Sverige och Europa!

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?