Industriarbetarnas tidning

”Jag ska aldrig mer kritisera feminismen”

18 mars, 2014

Skrivet av

ProfilenPoeten och författaren Bob Hansson ser sprickorna i det samhälle ingen vill ha och ingen har röstat på. Ett samhälle där man får bättre betalt för att laga en kaffemaskin än en människa.

Profilen Bob Hansson

  • Ålder: Född 1970 i Helsingborg.
  • Familj: Sambo och son på 1,5 år.
  • Bor: Hyresrätt i Malmö.
  • Yrke: Poet, författare, föreläsare.
  • Utbildning: Folkhögskola.
  • Böcker i urval: Heja världen, Kom över på den här sidan: dikter för dig som föredrar livet, Här ligger jag och duger, Halleluja liksom, Gunnar, Kärlek, hur fan gör man?, Vips så blev det liv, Det sista vi har är våra kroppar.
  • Aktuell med: Ett samarbete med Östgötamusikens Crusellkvintett och tonsättaren Sven Hagvil. Tonsatt poesi om arbetets värde. Dessutom ett passionsspel ihop med Staffan Hellstrand som ska framföras i bland annat Allhelgonakyrkan i Stockholm i påsk.
  • Priser: Vann SM i ”Poetry Slam” i Falkenberg 1995. Fick Sveriges Radios stora novellpris 2010.
Om behovet av författare/poeter

”Vi människor har alla våra berättelser och behöver spegla dem i and-ras. Litteraturen och poesin berättar för oss att vi inte är ensamma. Så länge människor har förmågan att känna sig ensamma behövs litteraturen. Vi väljer också att umgås med människor lika oss själva. Litteraturen kan utmana den tryggheten och få oss att lära känna personer vi aldrig skulle möta i vardagen. Tror inte att det är en slump att högerpolitiker läser mindre än vänsterpolitiker. Eller att de som röstar på SD är outbildade och inte läser så mycket skönlitteratur. Litteratur skapar i bästa fall empati.”

Om kluvenheten till arbetslivet

”Diktsamlingen jag nu håller på med  sätter fingret på en skevhet som ingen vill ha men som ändå finns. Ett samhälle där man får mer betalt för att laga en maskin än en människa. Inget politiskt parti tycker att en kaffemaskin är viktigare än en människa. Ändå är det så att vi till viss del just lever i ett samhälle ingen vill ha och ingen har röstat på. Varför? När förlorade vi makten över skapandet av vårt samhälle? Dikterna handlar också om arbetets betydelse – ju längre ifrån man befinner sig desto mindre värdefull är man. Och på botten för ingen ens talan. Men att arbete samtidigt – år efter år – är den viktigaste valfrågan, det är fantasilöst, inskränkt och ger en förljugen bild av vad livet är.”

Om skrivande och meditation

”Jag har just börjat skriva en bok om meditation och själv börjat meditera igen. Märker hur bra det är, också för skapandet. Meditationen bygger om hjärnan på ett positivt sätt. Min kritiska röst blir mindre och svagare, mitt självförtroende ökar, mina irritationer förkortas, skrivkompetensen ökar och jag har slutat titta på tv. Boken är jätterolig att skriva också för att det nu finns  en vetenskap som visar att det som buddistiska munkar hävdade för ett par tusen år sedan visar sig stämma. På åtta veckor kan du bygga om din hjärna. Numera mediterar jag varje dag, i klassisk zen-position, helt koncentrerad på mina andetag.”

Om att vara en lycklig man

”Jag är absolut en lycklig man – och en olycklig. Lycka är några ögonblick, olycka är några andra. I dag är jag väldigt, väldigt lycklig, men så har jag också lagt en tuff period i livet bakom mig. En kris i förhållandet. Jag har känt en skam över att ha grälat om vem som diskat mest. Att disk och dammsugning plötsligt blev den viktigaste variabeln i ens liv. Att höra sig själv uttala repliken: Jag har diskat fler gånger än vad du gjort!  En gång råkade jag kritisera feminismen, men gör aldrig om det. Det är inte värt det. Då blir man värsta versionen av den ’gamla’ mannen , ett gubbslem betraktad som både antifeminist och rasist. Kritisera aldrig feminism! Gör aldrig det.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.