"Som en insekt i sin kokong kryper insikten fram"Carl-Einar Häckner känner viss åldersnoja i Göteborg

”Ge mer plats åt unga – att höja pensionerna vore klockrent”Hanna Persson på Lamiflex i Nyköping om hur nästa regering borde förändra arbetslivet.

Foto: JESSICA GOW

”Vi arbetar för att leva (åt andra)”

Gästkrönika/Bob HanssonMin mamma är femton år och cyklar ner till hamnen och går på båten. När hon väl står framför kökschefen blir hon osäker. Chefen har just frågat varför hon vill arbeta just där.

Mamma skruvar på sig, handen upp mot hennes uppsatta hår men inte heller där finns ju några ord.  ”Nåja, du är bara femton. Jag skulle inte ens få kvittera ut ett förkläde till dig. Kom tillbaks när du blitt 16.” Hon cyklar hem igen, sätter sig vid köksbordet med sin mamma som tar fram symaskinen.

Redan dagen efter ser chefen henne kliva in genom dörren. På höfterna ett nysytt förkläde med rödvita rutor. ”Jag vill ju så gärna lära mig att bre smörgåsar.”

Fyra år senare är hon färdigutbildad kallskänka och springer skrikande in på toaletten. Vattnet som runnit ur henne torkar hon upp till sista droppen. Hon vill ju så gärna göra rätt för sig. Sedan går hon ut för att fortsätta bre smörgås.

Har ingen aning om vad som händer. Det är ju bara sjunde månaden.

Trodde hon.

I en hytt långt under vattenlinjen på en brits så smal att hon inte ens kan vända sig så händer det. Det sista hon ser innan de riktiga skriken kommer, är kaptenen som läser i en manual. Hur man förlöser ett liv.

När jag 43 år senare frågar hur det känns att gå i pension svarar hon: ”Som om jag fått tillbaks mitt liv”.  Sedan rättade hon lite med: ”Ja, jag har ju haft mitt liv hela tiden, men efter all pliktskyldighet, kan jag äntligen förfoga över min tid.”

Och ja mamma. Hundratusentals människor har njutit räka och majonäs för att du gett bort din tid. Och nu får du tillbaks den. I det trånga lunchutrymmet satt Marianne och i baren stod Kotte. Båda jobbat där lika länge som henne. Jag tänkte att de alla borde k-märkas. Ställas ut på Skansen. Marianne såg trött ut. ”Själv har jag inte råd att gå förrän 65.”

Vi rör oss genom ett liv som inte helt tillhör oss själva.  ”Vi arbetar för att leva. Men vi lever inte för att arbeta.” Det är lätt för munnarna att hålla med om. Men det här landet är fullt av värkande ledband, sprängande ryggslut och ilande handleder som påminner om att det kanske ändå är det vi tvingas göra, leva för att arbeta.

”Jag får mitt liv tillbaks nu.”

Medelåldern för en kvinna med arbetarklassbakgrund är 75  år.  Regeringen vill höja pensionsåldern. De säger att det är nödvändigt.

En enda gång bad mamma om löneförhöjning. Hon upptäckte att hon var den enda kvinnliga chefen. Dessutom den som arbetat längst, men ändå hade lägst lön. Facket bad henne vänta ett halvår. Sedan gick de upp till personalchefen vars taktik var välkänd: när han förhandlade med en kvinna försökte han få henne att gråta. Min mamma stålsatte sig, med mig ska han inte lyckas.

En bit in i förhandlingen sa chefen att hennes lön halkat efter och att det naturligtvis var något de skulle rätta till, att det var ett pinsamt misstag för företagets sida att deras mest lojala chef, dessutom enda kvinnliga, hade längre lön än andra.

Sa han inte.

Istället ifrågasatte han hennes kompetens.

Hur hade hon det egentligen med datakunskapen?

Jag har skött det här jobbet i tio år, jag driver det mest lönsamma av alla era kök och det borde klargöra min kompetens med all önskvärd tydlighet.

Sa hon inte. Orden lika få som den där första dagen för så väldigt många år sedan. Istället spände hon sina käkar. För han skulle inte få henne att gråta, det skulle hon inte ge honom. Dagen efteråt sjukskriver min mamma sig för andra gången i sitt liv. På Statistiska Centralbyråns hemsida kan man läsa att ”två av tre sjukskrivningar startas av en kvinna.” Men inte den här. Den här startades av en man.

Hon ringde mig efteråt. Jag var på bokmässan i Göteborg och minns att solen sken. Minns att jag just skulle intervjua Gudrun Schyman. Minns sorgen i mitt bröst, sorgen över att vi lever i en värld där ogråtna tårar betraktas som en seger. Sorgen över att en människas värde skrivs ner utifrån kön och samhällsklass. En Samma kväll som hon kliver av den båt där hon hela sitt liv stått till arbetsmarknadens förfogande, packar hon flyttlådor. För att flytta till en billigare lägenhet. Om några år, när pensionen går ner, får hon troligen flytta igen.

Arbete skapar värde. Men inte alltid för den som utför det.

Jag minns en konferens. Böcker. Middag. Fin middag. Plötsligt står hela kökspersonalen på rad i restaurangen när applåderna börjar. Äntligen, tänker jag äntligen, applåderas arbetarklassen. Men applåderna gällde den influgna stjärnkocken. Samma kväll hör jag en kollega klaga över servisen. Glassen hade smält redan när han fick den.

Tröttare servitris får man leta efter.

Så går vi till sist av båten. Hon har slängt det sista förklädet i korgen och loggat ut från sitt sista hektiska arbetspass. Av någon anledning tvingades hon hålla högre tempo när hon var 63 än 20. Jag vet inte varför. Men jag vet att arbetslinjen har en hand som inte darrar när den tittar upp från sina beräkningar. Hästsvansen stram och rösten säker när den deklarerar att ”arbete fyller människan med mening.”  Samtidigt skulle många hävda att det mest fyller en med trötthet. I det vilar en möjlighet. Att vi nästa gång möter en trött servitris, busschauför, telefonist eller tjänsteman, inte blir irriterade. Men bugar. Bugar så djupt vi förmår. Om arbetslinjen ska rädda Sverige, är det just denna trötthet som räddar arbetslinjen.

Nu är vi i iland och mamma har famnen full av blommor. Hennes efterföljare är redan på plats.  I mitt huvud, skvalpar orden kvar: ”Nu får jag tillbaks mitt liv.”

Bob Hansson

Håller du med? Diskutera krönikan här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

5

Skriv till oss!

På DA Opinion har vi samlat alla ledare, debattinlägg och krönikor. Vill du också skriva på DA Opinion? Hör av dig till vår webb- och debattredaktör Janna Ayres.

”Nationalism är farligt för mänsklig­heten”

Debatt”På Balkan ställde nationalisterna grupper mot grupper, och det var början till ett av historiens värsta folkmord.” Krigsveteranen och industriarbetaren Kennet Bergqvist uppmanar alla att rösta bort rasism och nationalism i valet.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Rösta inte fram sämre villkor!

Krönika”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Valet är nu – och det är ditt!

KRÖNIKA”Visst finns det brister i Sverige. Men den svartmålning som vissa partier gör av vårt samhälle i stort stämmer helt enkelt inte”, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bloggrubrik

Stoppa den sociala dumpningen

”Den rödgröna regeringen har stramat upp regelverken runt utländsk arbetskraft och offentliga upphandlingar, och har satsat rejält på Arbetsmiljöverket. Men det återstår mycket mer att göra. Detta borde vara en fråga i årets valrörelse”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Saneringsföretag måste kontrolleras hårdare”

DebattDet måste göras fler kontroller och bli större fokus på asbest vid utbildning av berörda skyddsombud och arbetsledare. Det skriver Johnny Daveman, ombudsman och regionalt skyddsombud för Byggnads Stockholm-Gotland, efter Dagens Arbetes granskning.

”Det finns inget omfattande missbruk”

Debatt”Skuggsamhället är skadligt, men kopplingarna till arbetskraftsinvandring är ofta rent felaktiga”, skriver Caspian Rehbinder, från tankesmedjan Timbro.

1

Helle Klein svarar: ”Lyssna på företagen själva!”

Replik”Självklart behöver vi tillskott av arbetskraft i bristyrken. Men lyssna på företag och fackligt förtroendevalda, som vittnar om hur Alliansregeringens uppluckring av regelverket har lett till Vilda Västern på arbetsmarknaden”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein i en replik.

”Myndigheterna måste samarbeta redan på arbetsplatsbesöken”

DEBATTOm samhället ska komma till rätta med arbetslivskriminaliteten måste alla berörda myndigheter jobba tillsammans redan från arbetsplatsbesöken – och det finns fungerande exempel. Det skriver Hans Åkerlund på Sveriges Byggindustrier, som jobbar för byggbranschens samverkan i Stockholm.

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Din framtid står inte mot min”

”Din framtid står inte mot min. Tvärtom blir den större om fler är med och formar den”, skriver krönikören Daniel Mathisen, som har läst Fatemeh Khavaris bok ”Jag stannar till slutet”.

”Därför stöder facken S”

DEBATT”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

9

”Låt dig inte förföras av högerns locktoner”

DebattTill valet 2006 bländades väljarna av löften om skattesänkningar, och frågan om a-kassan och välfärden kom i skymundan. Men Alliansen genomförde sin arbetarfientliga politik då, och kommer att göra det igen om de får chansen. Och nu tillsammans med SD, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”M är inte för vanligt folk”

DEBATT”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

2

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

KRÖNIKA”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

”SD och Alliansen är löntagarfientliga”

DEBATT”I de fall facket inte nått fram förhandlingsvägen har S beslutat att politiskt genomföra löntagarnas krav – efter motstånd från de borgerliga partierna.” Det skriver fem tidigare fackligt förtroendevalda från fyra olika LO-förbund, och uppmanar alla väljare att tänka till noga inför det kommande valet.

Hårdrock och dagdrömmeri

KRÖNIKA”Musiken väckte en längtan efter världen, långt från diskbänksrealism och vardagligheter”, skriver Carl Linnaeus.

1

Länge leve byfilosoferna!

Krönika”Politikerna har tappat nerven som gör det knepiga glasklart”, skriver Anneli Jordahl.

Låt Almedalen bli en manifestation för demokratin

LedareDA:s chefredaktör Helle Klein önskar att alla demokratiskt sinnade partier nu försvarar den liberala demokratins värden.

”Släpp partiledarna loss det är valår!”

KrönikaNya mötesformer om sjukvård, skola, åldringsvård och bättre fungerande integrationen. Att alla demokratiska riksdagspartier gör en gemensam paroll för demokrati och mångfald. Det är TV-producenten och journalisten Jan Schermans önskelista inför årets Almedalsvecka.

Ingen ska behöva dö av jobbet

KRÖNIKA”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

1

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

KRÖNIKA”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

Krönika”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Ingen väljer flykten

Krönika”Samhällen med tvärbrant ojämlikhet och permanent fattigdom skapar dem: människorna i rörelse. Att tvingas fly från det bekanta är en djupt mänsklig erfarenhet”, skriver Daniel Mathisen.

Arbetarrörelsen – nu krävs mobilisering!

DEBATTNär de borgerliga partierna tillsammmans med SD gör människor till kunder i stället för medborgare hotas demokratin på allvar, skriver Peter Persson, riksdagsledamot för S och medlem i Pappers, tillsammans med Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

Gästkrönika”Andrum.” ”Flexibilitet.” Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.