Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Arbetsmiljöfrågorna måste lyftas upp

17 april, 2014

Skrivet av Anders Ferbe

De senaste åren har det funnits många indikationer på att det är mycket som inte står rätt till när det gäller arbetsmiljön på våra arbetsplatser.

Därför lät vi i höstas SCB genomföra en omfattande undersökning om hur IF Metalls medlemmar upplever sin arbetsmiljö.
Undersökningen visar att en stor andel av medlemmarna upplever att de har arbeten som ofta är påfrestande och fysiskt tunga och att de utsätts för flera arbetsmiljöproblem varje dag, så som buller, vibrationer och värme/kyla/drag.

En hög andel av medlemmarna uppger också att de drabbats av skador, besvär eller sjukdomar på grund av sitt arbete. Mest utbredda tycks belastningssjukdomarna vara, följt av hörsel- respektive kläm- och skärskador och de vanligaste bakomliggande orsakerna till detta är påfrestande arbetsställningar, tung manuell hantering och stress i arbetet.
Här närmar vi oss förklaringen till varför så få industriarbetare i dag orkar arbeta ända fram till pension: det handlar om slitsamma arbeten i kombination med allt mer slimmade organisationer. Företagen låter helt enkelt kortsiktiga ekonomiska intressen gå före omsorgen om företagens viktigaste resurs, nämligen människorna.

Men undersökningen pekar också på det faktum att arbetsmiljön inte bara är en klassfråga, utan också en jämställdhetsfråga. De monotona, enformiga och dessutom ofta lågt betalda arbetena – som inte sällan leder till livslånga sjukdomar och besvär – finns i allra högsta grad kvar på våra arbetsplatser. Och det är vanligtvis kvinnor som utför dessa arbeten, kvinnor som dessutom ofta får sämre möjlighet till kompetensutveckling än män och därför tenderar att bli fast i de skadliga jobben.
När jag nyligen besökte ett tvätteri i södra Sverige såg jag förvisso att flera av de tyngsta och mest monotona arbetsmomenten hade automatiserats, att de anställda får rotera och att de fått flera hjälpmedel. Men trots dessa framsteg så sker ändå en stor del av arbetsuppgifterna med lyfta och utsträckta armar i ensidiga rörelser – och det är klart att det sliter på kroppen och ger skador på sikt.

Ansvaret för arbetsmiljön ligger alltid på arbetsgivarna. Vi i IF Metall ska fortsätta att jaga dem med blåslampa och vi ska även intensifiera vårt arbete med att utbilda medlemmar och förtroendevalda. Vi ska dessutom göra särskilda riktade insatser för att förbättra situationen för medlemmarna inom tvättindustrin.
För att verkligen nå resultat behöver vi dock ha politikerna med oss. Därför är det glädjande att riksdagen nyligen, efter en lång tid av påtryckning från IF Metall och andra, både beslutade att regeringen ska utarbeta en strategi för en nollvision för dödsolyckor på arbetsplatserna och att en utredning ska tillsättas för hur forskningen om arbetslivet återigen ska bli bättre.

Nu måste arbetsmiljön upp på dagordningen hos såväl arbetsgivare som politiker. Och det är inte bara IF Metalls medlemmars villkor det handlar om, det är också avgörande för svensk industris framtida konkurrenskraft. Hållbara arbeten i en hållbar produktion borde vara en angelägenhet för alla – inte enbart för dem som sliter hårt i industrin.

Du kanske också vill läsa…

Nu håller vi ihop – det provocerar

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi driver på för en bra arbetsmiljö

Sanna drivkrafter kommer inifrån. IF Metalls arbete för att skapa goda arbetsmiljöer är ett bra exempel på det. Den starka motorn som driver på utvecklingen är målet om medlemmarnas bästa.

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.