Industriarbetarnas tidning

Utsmugglat ämne visar dödsfällan i kalkugnen

11 april, 2014

Skrivet av Elinor Torp, Arbetarskydd

Döden på jobbetPreskriptionstiden rinner ut för den svåra olyckan i kalkugnen 2011 då Johan Löfroth dog och Gustaf Seppelin Solli skadades för livet. Nu pågår en kamp mot klockan för att bevisa grovt arbetsmiljöbrott. Facket driver en parallell utredning vid sidan om polis och åklagare, skriver tidningen Arbetarskydd. Här är juristernas nya bevis i fallet och mobilfilmen på en utsmugglad kalkklump som förklarar Gustafs svåra brännskador.

Preskriptionstider:

  • Arbetsmiljöbrott – 2 år.
  • Grovt arbetsmiljöbrott – 5 år.
  • Vållande till kroppsskada eller sjukdom – 2 år.
  • Vållande till annans död – 5 år.
  • Vållande till annans död (grovt brott) – 10 år.
  • Företagsbot – 5 år.

Detta har hänt:

  • Nordkalk förlorade vid årsskiftet kontraktet med SSAB. SMA Mineral driver nu anläggningen inne på järnverkets område i Luleå.
  • Entreprenören Empower lägger ner i Luleå. Gustaf Seppelin Solli och hans pappa Arvid Solli är uppsagda sedan mars månad 2014.

Att facket anlitar jurister mitt under en polisutredning är ovanligt. Men Arbetarskydd kan visa att det nu sker i två fall. Efter dödsolyckan på SSAB i Luleå den 17 oktober förra året då två personer drunknade i tjära kopplade fackförbundet Byggnads in jurister på rättskyddet redan efter tre månader.

Juristerna själva pekar på arbetsmiljömålens korta preskriptionstid och polisens utdragna förundersökningar som anledningar bakom de parallella utredningarna. I januari JO-anmäldes polis och åklagare för den långsamma hanteringen av målet som ligger före kalkugnsolyckan i kön, fallet där far och son miste livet i LKAB:s gruva.

Preskriptionstiden i Gustaf Seppelin Sollis fall har redan löpt ut. Åklagaren måste nu gå på grovt arbetsmiljöbrott för att ansvariga ska kunna ställas till svars. Vid sidan av polisutredningen om olyckan på Nordkalk 2011 pågår därför ett intensivt detektivarbete. Tre jurister från LO-TCO Rättsskydd besökte olycksplatsen strax innan Nordkalk förlorade kontraktet med SSAB.

Tillsammans med företagets egna chefer tog sig juristerna in på kalkugnen, fotograferade detaljer med sina mobiltelefoner för att dokumentera hur olyckan gått till och fraktade ut kalkklumpar. (Filmen ni kan se via länken här intill är tagen vid ett annat tillfälle.)

En av juristerna, Olov Östensson, kommer att vara Gustaf Seppelin Sollis målsägandebiträde vid en eventuell rättegång.

Kalkklumparna de fick med sig ut ur rummet där de entreprenörsanställda brännskadades provade de att lägga i en vattenpöl utanför. Ett moln av frätande ånga uppstod.

– Nu förstår man varför det slutade så illa. I sintertillväxten som killarna skulle spola bort fanns både bränd kalk, släckt kalk och vanlig kalksten från Gotland, förklarar juristen Mattias af Malmborg.

Bränd kalk över en viss temperatur bildar ånga i kombination med vatten. Släckt kalk blir i sin tur frätande i kontakt med ångan. I det heta frätande molnet som uppstod vid olyckan följde även torr kalksten med upp genom hålet i ugnen där Gustaf Seppelin Solli och Johan Löfroth stod. Juristerna vid rättsskyddet har varit i kontakt med experter på Kemikalieinspektionen för att reda ut de kemiska formlerna.

– När vi släppte kalkklumpen i en vattenpöl sa en av cheferna på Nordkalk: ”Håll inte ett papper ovanför för då börjar det brinna!”, berättar Olov Östensson.

En ombudsman på IF Metall i Norrbotten, Jörgen Näsström, som tagit del av utredningen, följde med juristerna in på kalkugnen i höstas. Han förklarar att den kemiska reaktionen som hade gjort att den fastbrända kalken lossnat från ugnens väggar uppstår först vid en temperatur under 500 grader.

– Det innebär att killarna stod och spolade i helt onödan. Bortkastad tid, konstaterar Jörgen Näsström.

Se filmsekvensen med kalkens våldsamma reaktion på Arbetarskydds webb.

Du kanske också vill läsa…

”Han har ett gott hjärta i grunden”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

Ny rättegång om kalkugnsolyckan

I morgon startar rättegången mot Nordkalk vid hovrätten i Umeå om olyckan vid kalkugnen i Luleå 2011, som krävde Johan Löfroths liv. Hans mamma Ewa Löfroth vill ha ett avslut: ”Jag hoppas att hovrätten markerar att så här får det inte gå till. Annars behöver vi inga lagar i Sverige”, säger hon.

Från olycka till dom

Från olycka till dom

Två uppmärksammade dödsolyckor – i två olika länder. I Finland tog det 38 månader från olycka till dom, i Sverige 64 månader. DA visar att en av förklaringarna är dåligt utbildade poliser och överbelastade åklagare.

”Vi kan inte bara säga att vi haft otur”

Samma koncern – men arbetsmiljöstatistiken skiljer kraftigt. På SSAB:s område i Luleå har fem personer dött de senaste fem åren, på anläggningen i Borlänge är siffran noll under samma tid. DA frågar huvudskyddsombuden om skillnaderna på det som ska vara ”världens säkraste stålföretag”.

Nordkalk åtalas för kalkugnsolycka

Nordkalk åtalas för kalkugnsolycka

Nästan fyra och ett halvt år efter den omtalade kalkugnsolyckan i Luleå 2011 åtalas Nordkalk och en tidigare arbetsledare. ”Det har varit enormt frustrerande att det tagit så vansinnigt lång tid”, säger Lars-Erik Löfroth, pappa till Johan Löfroth som omkom i olyckan.

”Med lite tur har jag spelat roll”

”Med lite tur har jag spelat roll”

Kalkolyckan för fyra år sedan tog jobbarkompisen Johans liv – men Gustaf Seppelin Solli undkom döden. Nu föreläser han om sin olycka på industrier och skolor runtom i landet. Se DA:s drabbande bildspel. Läs Elinor Torps reportage – eller ladda ner hennes inläsning.

Tre misstänkta för dödsolyckan på Nordkalk

Utredningen av dödsolyckan på Nordkalk i Luleå, där Johan Löfroth dog och Gustaf Seppelin Solli skadades mycket svårt, har tagit nya steg framåt.

En person delgiven misstanke för dödsolyckan på Nordkalk

Utredningen av dödsolyckan på Nordkalk i Luleå 2011 har tagit ett steg framåt:– En person har delgivits misstanke för arbetsmiljöbrott, säger arbetsmiljöåklagare Stig Andersson.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.