Industriarbetarnas tidning

Nu ska Hallsta tjäna flis

13 augusti, 2014

ReportageMer än 200 personer fick gå i sista vändan, nu börjar det hårt prövade bruket i Hallstavik om. Den nya energisatsningen spar miljö och pengar men ger också nya intäkter. Men fabriken är fortfarande starkt beroende av ett lågt elpris och ägaren Holmen anser att det kräver kärnkraft.

Det bullrar förstås, men det är ändå tystare än vanligt i maskinhallen på Hallsta. PM3 togs ur drift i fjol och väntar på att bli såld utomlands, magasinspappersmaskinen PM 11 har stoppats några dagar i en ”marknadsanpassad produktionsbegränsning”.

Men PM 12 rullar för fullt, här görs enligt företaget världens bästa bokpapper, nu tar en av dess konsumenter prov på en 35 tons rulle för att kolla om papperet har rätt färg, tjocklek och fuktighet.

– Jo, jag läser mycket – mest biografier. Senast var det Flykten från läger 14, om en nordkorean som rymde landet – fast bäst hittills är nog biografin om Chaplin.  Talar man vanliga böcker kan jag rekommendera den där amerikanske advokaten … John Grisham, hans senaste heter Svindlaren, säger torkaren Lars-Ove Gustafsson.

Intill står Pappers avdelningsordförande i uppländska Hallstavik, som sedan han tillträdde 2008 fått se drygt 400 av avdelningens medlemmar bli av med jobben, ytterligare cirka 50 försvinner efter sommaren.

Aleksandar Srndovic kan sitt bruk, vet hur raffinörerna jobbar, vet hur man rullar om en skarvad rulle. Här har han jobbat på i stort sett alla ställen, sett yrkesstolta kolleger jobba i rekordfart ända fram till att maskinerna ställts av, men också blivit av med kompisen han kom med från Sarajevo för 25 år sedan – vännen klämdes ihjäl efter bara tre nätters jobb vid en pappersmaskin.

Aleksandar Srndovic kan sitt Hallstavik. Här har han bott i omgångar sedan 1989, här har han varit arbetslös flykting, pantat burkar och bakat bröd på nätterna för att sälja på torget morgonen därpå, här har han varit med att starta den årliga Framtidsdagen, där man försöker matcha företag och skolor med jobbsökande.  Här, på en sårbar ort med 4 500 invånare, har han sett hopp ersättas med djup oro, flera gånger.

Så trots det senaste uppsägningsdråpslaget, och trots att avdelningen driver ett fall mot sin arbetsgivare i arbetsdomstolen för 24 uppsagda medlemmar, säger han:

– Vi kommer aldrig mer att få uppleva gamla tiders miljardinvesteringar, så bolagets 200 miljoner kronor är en stor satsning, en tydlig signal. Vår framtid är inte kort, orten har fått en chans att desarmera den tidsinställda bomb som en total nedläggning skulle innebära.

De pengarna har sitt ursprung i frågan vad man kunde göra för att driva Hallsta vidare lönsamt på en marknad med överproduktion,  trots två mycket tydliga besked från ägaren Holmens företagsledning: Det blir alldeles för dyrt att renovera den äldsta pappersmaskinen PM3, det blir alldeles för dyrt att byta ut de gamla nedkörda ångpannorna.

Göran Starck, chef för teknisk utveckling (bilden), var en av dem som gav svaret och den som fick sjösätta den lösning som Holmen Paper tror ska betala sig relativt snabbt, hur fort vill man inte avslöja:

– Vi har lagt ned PM3 med vedintag och sliperi, det gör att vi nu kan bli i det närmaste självförsörjande på ånga, genom återvinning från vår massaproduktion. Vi har samtidigt ökat värmeåtervinningen från våra två pappersmaskiner och från avloppsvattnet.

Han fortsätter:

– Men detta handlar också om att vässa oss på en rad olika områden, vi har bland annat infört nya arbetssätt och har satsat mycket på datoriserade hjälpverktyg för att optimera processen.

Den sista fastbränslepannan stängdes i maj, nu matar fabriken så att säga sig själv med ånga, den leds till pappersmaskinernas torkcylindrar som fungerar som jättelika strykjärn.

– Det ser ut som om våra beräkningar stämmer bra. I sommar har vi ett visst värmeöverskott, och vet att det blir tuffare med energibalansen till vintern. Vi har två elpannor också, när ångproduktionen inte går i takt med pappersmaskinernas behov, säger Göran Starck.

En uppsida med investeringen, den största här på ett decennium, är att Hallsta sparar olja och därmed miljö. En annan är att barken som förut matade ångpannorna nu blivit en intäkt.  I dag går den med lastbil till bland annat värmeverken i Gävle och Märsta, samma lastbilar går i retur med massaflis från olika sågverk.

Men här nere vid den egna hamnen har företaget också förberett sig för att kunna transportera barken med båt. En kund som skulle ligga bra till är Fortum, som har ett kraftvärmeverk i Stockholm men också bygger ett nytt, helt baserat på biobränslen.

– Vi kan hoppas att det blir så, vi pratar med varandra, säger Göran Starck.

Den svenska pappers- och massabranschen drar in exportmiljarder årligen till Sverige, men förbrukar också stora mängder energi. Bara Hallsta gör av med 1,6 terawattimmar (TWh) el på ett år. Det är vad 80 000 eluppuppvärmda villor förbrukar på ett år, eller nästan en femtedel av det som i fjol producerades i reaktor 2 i Forsmark, fem mil härifrån.

– Nej i detta projekt finns inga förslag som specifikt handlar om att minska elanvändningen. Men vi bygger hela tiden så energisnålt som möjligt – och stoppet av PM3 och fastbränslepannorna sänker den totala elförbrukningen, säger Göran Starck.

Holmen har i många år varit starka förespråkare för ny kärnkraft för att klara basindustrins behov, inte minst via dess nu avgångne vd Magnus Hall, som i höst blir chef för statliga Vattenfall, huvudägare till sju av tio svenska reaktorer.

– Kärnkraft i sig är inte en förutsättning, men i dagsläget ser vi ingen annan typ av energiproduktion som kan erbjuda en förutsägbarhet om tillgång och långsiktigt konkurrenskraftiga priser. Ska industrin upprätthålla effektivitet och konkurrenskraft måste vi känna till förutsättningarna, annars kommer ägare fullt förståeligt att lägga sina pengar någon annanstans där risken är mindre, säger Holmen Papers kommunikationsdirektör Jonas Lindell.

Holmen Paper gjorde under första kvartalet 2013 en rörelseförlust på drygt en kvarts miljard, under samma period i år var siffran plus 6 miljoner. En orsak var högre försäljningspriser, en annan sänkta kostnader. För energisatsningen i Hallsta har ett pris, fler än 200 uppsagda har fått betala det.

En av dem är operatören Catharina Eriksson Östin, som tidigare satt i klubbstyrelsen och som har fått stanna kvar för att lära kolleger högre upp på Las-listan hennes arbetsuppgifter.

– Jo det är klart att det känns lite bittert.

Men hon har liksom flera andra här fått jobb på det expanderande läkemedelsbolaget Fresenius Kabi i Uppsala.

– Så det blir till att pendla, och det handlar bara om ett vikariat till och med november, men det finns hopp om förlängning, säger Catharina Eriksson Östin.

Avdelningsordförande Aleksandar Srndovic säger att de allra flesta av de 400 Pappersanslutna som sagts upp sedan 2008 faktiskt har fått nya jobb, han tror att kanske 50 av dem i dag varken har arbete eller går på utbildning.

– Det är uppenbarligen meriterande  att ha jobbat här, här lär man sig modern styrteknik och ett avancerat arbetsmiljötänkande.

Hur är stämningen nu?

– Jag skulle inte säga deppig, men det har funnits en stor oro – ”vem ska bli av med jobbet, vem ska få stanna?” Folk är trötta på alla neddragningar och sanningen är ju att de som är kvar får mer att göra.

 

Läs också: 
Mönsterås kramar kronor ur träet

Du kanske också vill läsa…

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

Bernt blev omkörd efter regelkrock

Bernt blev omkörd efter regelkrock

De fick sina uppsägningar samtidigt, men Bernt Karlsson hade längre uppsägningstid. Då hamnar kollegan Mikael Andersson före i återanställningskön.

70 sägs upp från Holmens bruk

Sjuttio anställda får lämna Holmens anläggning i Hallstavik.– Nu finns det inga pengar kvar för kreativa lösningar, konstaterar Pappers avdelningsordförande Aleksandar Srndovic. Det har varit en lång resa för Hallstavikarbetarna. Hösten 2007 meddelade företaget att 300 man skulle bort. Ett halvår senare krympte det till 260 heltidstjänster. Enligt Aleksandar Srndovic motsvarade dessa tjänster cirka 280 […]

Nytt upplägg på Holmen får kritik

Holmen outsourcar alla tjänster till ISS från den 1 november i år. – Det är en ny outsourcingvåg på gång, konstaterar Martin Nyman, Pappers avdelningsordförande i Iggesund. Holmen blir därmed den första större koncernen som tar ett helhetsgrepp på alla de tjänster som inte räknas in i kärnverksamheten. ISS blir totalleverantör av tjänster som omfattar […]

Holmen säljer pappersmaskin till Indien

Holmen Hallstavik har sålt en pappersmaskin till Indien. – Bolaget har letat köpare en längre tid, säger Pappers vice avdelningsordförande Roger Berglund. Pappersmaskinen (PM2) togs ur bruk 2008 och varit ute till försäljning sedan dess. Det ligger alltså ingen större dramatik bakom beskedet att indiska Emami Paper Mills nu går in som köpare. – Bolaget […]

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Coronapandemin har slagit hårt mot bruken som producerar fin-, bok-, och tidningspapper.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

140 i Hylte kan förlora jobbet

140 i Hylte kan förlora jobbet

Stora Enso ska omorganisera och lägger då ner en tidningspappersmaskin i halländska Hylte.

Redo för framtiden

Redo för framtiden

August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.