Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Ett av de enklaste valen på länge

11 september, 2014

Skrivet av Anders Ferbe

Valet den 14 september blir enkelt. Antingen röstar vi fram en regering som tar kommandot, minskar klyftorna och utvecklar det här landet, eller också bidrar vi till ännu fler misslyckanden.

Det är påtagligt hur politiken berör oss alla. Varje dag ser och möter jag människor som är offer för politiska misslyckanden: Jag möter arbetslösa medlemmar i IF Metall. De är fler än 30 000 i dag. Jag träffar människor som inget hellre vill än att skaffa sig en utbildning som leder till jobb, men de får inte hjälpen som de behöver. Samtidigt stöter jag på företagsledare som söker och vill anställa personal, men de hittar inte rätt kompetens.

Jag kan göra listan på politiska misslyckanden avsevärt längre. Mycket har gått snett i Sverige. Skattesänkningar till varje pris har i åtta år har varit den bärande idén för Fredrik Reinfeldts regeringar. En del av priset för den politiken betalar de medlemmar i IF Metall som har blivit brutalt drabbade av ökad arbetslöshet, försämrad a-kassa, sämre möjligheter att få utbildning och omställning och så vidare. En annan grupp som drabbas av konsekvenserna är de unga som aldrig får en riktig chans att komma ut på arbetsmarknaden. Alla som sitter fast i Fas 3 hör också till dem som tvingas lida av misslyckandena.

Jag är bedrövad och arg för att klyftorna i Sverige ökar igen. Det skapar växande motsättningar som i sin tur blir grogrund för pessimism, misstro, rasism och andra negativa yttringar.

Det som gör detta valet den 14 september enkelt för mig är de glasklara skillnaderna mellan rött och blått i svensk politik. Jag vill till exempel att a-kassan ska vara en fungerande försäkring när man blir arbetslös. I dag är det många som får mindre i a-kassa än de skulle få från det kommunala försörjningsstödet (de tidigare socialbidragen). Jag vill också se satsningar på utbildning och omställning. Det gynnar våra medlemmar och det är en förutsättning för att näringslivet ska kunna utvecklas. Med dagens politik får vi snart sagt inget av det.

Jag vill att alla löntagare ska känna trygghet på sina arbetsplatser. Bra arbetsmiljö, goda anställningsvillkor, schysta löner och anställningstrygghet. Det borde vara självklarheter, men Fredrik Reinfeldt erbjuder bara systematiska försämringar.

Jag vill att svensk industri ska utvecklas. Då får landet inkomster som vi kan ha till investeringar som ger nya jobb. Det ger också pengar till att förbättra skola, vård och omsorg.

Möjligen är valet den 14 september det enklaste någonsin för svenska löntagare i allmänhet och för svenska industriarbetare i synnerhet. Om vi vill sätta stopp för åtta år av försämrade villkor måste Sverige få en regering som tar ansvar för helheten och som vill minska klyftorna i det här landet.

Förändringen börjar när vi tillsammans röstar fram en regering där Socialdemokraterna får en stark ställning med Stefan Löfven som statsminister. Det är vad Sverige behöver!

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?