Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Käbbelstämpeln måste tvättas bort

9 oktober, 2014

Skrivet av Anders Ferbe

Jag undrar vad medlemmarna tyckte om valrörelsen, och tänker på en sjukskriven bilmekaniker i Trollhättan, en arbetslös tjej i Vara och en sliten gruvarbetare i Kiruna. ”Käbbel” tror jag de skulle säga …

Jag blir inte förvånad om människors förtroende för politik och politiker brister. I valrörelsen fanns flera fenomen och händelser som placerade de viktiga sakfrågorna  i skymundan. Den rikspolitiska debatten blir ofta teknisk och svår att förstå. I högt tempo övertrumfar ledande politiker varandra med argument och tar stöd av procentsatser och svindlande penningbelopp. Jag erkänner utan omsvep att jag själv som åhörare ibland tappar greppet. Pratar de om miljoner eller miljarder kronor nu …?

 

Hetsen och temperaturen i de politiska debatterna eldas på av medierna. När en statsminister och en statsministerkandidat ska debattera mot varandra går tankarna ibland till en boxningsmatch.

Skulle en partiledare i en partiledardebatt få för sig att trava ut på debattgolvet och försöka trycka papper i händerna på en motståndare, så blir det den stora händelsen i debatten.

Efteråt kommer den viktigaste frågan: Vem vann tuppfäktningen?

Mediernas självutnämnda experter analyserar. Retorikproffs sätter betyg på politikernas förmåga att argumentera. Sluggerdebatterna flyttar fokus från sakfrågorna till hur väl debattörerna skötte sig i boxningsringen.

Hörde du någon som blev matt av  käbblandet under valrörelsen? Jag är ganska säker på att ju längre valrörelsen led, desto vanligare blev uppfattningen om käbbel.

 

Min känsla är att alla de tusentals människor som arbetar politiskt i Sverige i dag blir förringade av politikens negativa framtoning. Från statsminister hela vägen ut till politiker i stadsdelsföreningar. Detta är en sorglig och bekymmersam utveckling.

Politiken har störst betydelse för dem som behöver den mest. För dem blir politiska beslut i kommun, landsting och riksdag helt avgörande för om livet blir gott eller svårt. Jag tänker på dem som absolut måste ha barnbidraget för att ekonomin ska gå ihop. På dem som känner att de måste åka och ta hand om mamma varje dag därför att äldreomsorgen har för lite personal.

Politiken är inte lika avgörande för människor som har resurser att slå sig fram på egen hand. De klarar sig ändå och kan spara barnbidraget varje månad. De ser till att mamma får all den omsorg hon behöver när hon inte längre klarar sig själv.

Politik för oss i IF Metall handlar till stor del om våra villkor och vår rätt. Om jobben, arbetsmiljön, rätten att träffa avtal, anställningstrygghet, jämställdhet, a-kassa och utbildning när ett jobb tar slut och man ska ställa om till något annat, pensioner och mycket, mycket mer. Oerhört viktiga frågor rakt igenom.

Käbbelstämplen på politiken måste politiker och massmedier tillsammans tvätta bort. Politiken har den stora och unika makten att bestämma över hela samhällets utveckling. Det är en tung uppgift, ett stort förtroende och som inte ska förringas.

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?