Industriarbetarnas tidning

Peter tog strid med spriten

27 februari, 2015

På måndag den 2 mars är det 15 år sedan Peter Andersson på Stora Enso i Hylte slutade supa.

– Man måste våga bry sig om hur folk mår, även om man riskerar att få på skallen. Är du berusad på jobbet är frågan inte längre privat.

Hur dricker du?

Definitionen för riskbruk är mer än 14 standardglas per vecka för män och mer än nio standardglas per vecka för kvinnor. Ett standardglas motsvarar 33 centiliter starköl, 12 centiliter vin och fyra centiliter starksprit.

År 2013 dog 1 384 män och 417 kvinnor i någon alkoholrelaterad diagnos, enligt Socialstyrelsen

Svenska skolungdomar dricker relativt sällan men mera berusningsorienterat än ungdomar i många andra länder.

Ja, hur började allt, det finns nog många olika faktorer, alla vill Peter inte tala om, men:

– Mycket handlade om att varva ned från allmän stress, dessutom köpte vi ett renoveringshus som krävde dag och natt. Jag tror att jag tränade mig till detta beroende, dricker du tillräckligt ofta kan nog vem som helst åka dit, säger Peter Andersson som i många år var maskinförare på PM1.

Och han drack ofta, ” var aldrig dum hemma” , men var ”livrädd för att bli påkommen på jobbet”, och till slut gick det inte längre.

– Så jag sade till företaget att jag hade besvär, det blev tester, de ställde en massa frågor, jag försökte glida undan, man blir bra på att ljuga för sig själv, och när de frågade om jag var alkoholist blev jag förbannad. De såg rakt igenom mig, min fasad rämnade.

I oktober 1999 tog han sin första tre månaders antabuskur, blev jättetörstig igen, provade en folköl som var ”oerhört god”, men den drog igång det gamla beteendet – och det blev en cykeltur till systemet. Sedan höll han sig lugn ytterligare en månad innan det riktiga återfallet kom, då söp han i tre dagar i sträck.

– Men den 2 mars år 2000 var det stopp, och det blev 28 dagars behandling på Alefors, som företaget har samarbete med. Där kom vändningen, jag insåg att jag inte kommer att kunna dricka normalt igen. Jag är nykter alkoholist.

Om jag ställer en starköl framför dig?

– Jag kan känna hur god den är, men jag avstår, och det är inga problem att handla på systemet och vi kan bjuda på vin hemma. Ölen är inte farlig så länge den är kvar i flaskan.

Han kallar Stor Ensos alkoholpolicy ”världsklass”, med drogkontroller och ett system som gör att du kallas till samtal efter den fjärde sjukfrånvaron under en tolvmånadersperiod. Han är sedan många år en del av företagets arbete.

– Man måste våga fråga hur arbetskamraterna mår, jag hade önskat att någon gjort så mot mig…  Man får förbereda sig på kravaller, folk kan tycka att man är inne i deras privatsfär och rotar. Men jag hävdar att frågan inte är privat längre om du kommer full till jobbet. Jag har konfronterat flera personer, och hjälpt till att få iväg tre arbetskamrater till Alefors.

Vilka är varningstecknen?

– Snabbt påkomna ledigheter, måndagarna är en klassiker. Det är ju lätt att upptäcka om du jobbar dagtid, det är svårare med skift. Själv älskade jag helgarbete, då kunde jag supa i fred under veckan.

– Men folk omkring kan också se annat – kamraten kan vara extra trött, verka ur balans eller vara extra stingslig.

Förr använde du fritiden till att dricka, vad gör du nu?

– Ha ha, jag skaffade mig ett nytt beroende – fiske. Jag är uppväxt med det, men tappade intresset när jag var 25. Jag har lärt mig riktigt havsfiske, det är en sådan kick.

Strax efter sista supen 2000 fick Peter Andersson en pappersvals över axel och rygg, det blev smärtbehandling i Spanien, en misslyckad operation, sedan 1,5 år jobbar han nu på centralförrådet, 75 procent.

Du har haft ont, har det fortfarande, verkar upplagt för ett dövande järn?

– Så har jag tänkt må du tro, men jag klarar mig utan numera. Jag får ofta frågan du kan väl ta en enda liten öl, men jag vet att det är allt eller inget för mig – och jag väljer inget.

Hur ska du fira 15-årsdagen?

– Med en Ginger ale, det har blivit mitt substitut – och så en god middag, kanske en bio.

Du kanske också vill läsa…

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

Missbrukaren måste få hjälp

Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Slut på bjudsprit i Pappers

Slut på bjudsprit i Pappers

Pappers kommer inte längre att bjuda på någon form av alkohol med medlemmarnas pengar. Det beslutet togs under förbundsmötet som avslutas i dag.

 ”Tjata inte om afterwork!”

 ”Tjata inte om afterwork!”

Äntligen helg och hela arbetslaget ska ut och ”ta en öl” efter jobbet. Blir du pressad att dricka mer än du själv vill?
Eller är du en av dem som tjatar?

När drickandet går för långt

En arbetsgivare ska både ställa upp och ställa krav när alkoholen tar för stor plats. På V-Tab i Göteborg har det förebyggande arbetet räddat ett tiotal medarbetare från att supa bort sina jobb.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Sara: ”Alkoholen var en snabb men förödande fix”

Sara rusade genom livet, högpresterade på jobbet och drack för att lugna ner sig. Alltihop slutade i en mental totalkrasch. Här är Saras historia. Läsarna berättelser om när hjärnan tar stryk av jobbet Efter reportaget Förr eller senare brister det samlar vi nu läsarnas berättelser om när den psykosociala arbetsmiljön fördärvar. Gunnel: ”Det var popcorn i […]

När onda anden släpps ur flaskan

Steg ett för att bryta alkoholberoende är att vilja själv. Sedan behövs hjälp – och den finns att få. Vi har rådfrågat facket, juristen och psykologen.

Ännu en anställd med alkoholism sägs upp

Holmenägda Iggesund Paperboard tömmer bolaget på anställda med alkoholproblem. För andra gången på kort drar därför Pappers Iggesund inför arbetsdomstolen (AD). För en tid sedan handlade det om en anställd som enligt företaget varit full på jobbet – vilket bestreds från Pappers som krävde att uppsägningen skulle ogiltigförklaras och skadestånd betalas ut. Det ärendet har […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.