Industriarbetarnas tidning

Ett skarpt öga har slutits

13 april, 2015

Skrivet av

Fotografen Lars Tunbjörk har avlidit. Dagens Arbete har mist en mångårig medarbetare. Sverige har förlorat en av sina verkligt stora nutidsskildrare.

Han drömde om att bli ingenjör, men sommarjobbet på Borås tidning blev ingången till det yrke som skulle bli hans; fotografens.

Första kameran var en enkel Instamatic och i puberteten blommade intresset för naturen. Sedan väcktes intresset för det dokumentära fotograferandet.

Lars Tunbjörk jobbade bland annat i hemstaden och senare på Stockholms- Tidningen, innan han under 1980-talet blev frilans.

Han började då även medverka i Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren. Det var också där han debuterade med sitt första publika genombrott i bokform 1993.

Landet utom sig, en bok fylld av svenska symboler som korv och Kalles Kaviar, tomten och ett stort stänk av nationell självironi.

Under en lång följd av år kom Lars Tunbjörk att visa upp en tillvaro som vi alla visste fanns, men som ingen riktigt sett.

Metallarbetaren och Dagens Arbete hade sedan glädjen att kunna visa upp hans bilder i dryga tiotalet bildreportage.

Det senast publicerade var Vinter 2007.

Däremellan gav han tidningens läsare sin syn på världen och Sverige. Från Nya Guinea till Sheffield, via Lesjöfors.

Han visade upp livet bakom cat-walken i modets Paris med samma förvånade lins som han skildrade ett Sverige i förändring.

Ett flertal bilder från åren på Dagens Arbete ingår i den av tidningen framtagna boken/utställningen ”Da Capo”.

Som dokumentärfotograf och i alla sina fotoböcker genom åren, har Lars Tunbjörks sociala engagemang gått hand i hand med en stillsam humor.

Hans bilder har också fått stort genomslag på den internationella fotoscenen.

Lars Tunbjörk fick tidigt utmärkelsen ”Årets Pressfotograf” (1982) och 2003 fick han Arbets Museums dokumentärfotopris. 2008 belönades han med Scanpix Stora Fotopris.

Lars Tunbjörk blev 59 år och efterlämnar två barn.

Lars Tunbjörk, Dagens Arbete

Se hela bildreportaget I LOVE BORÅS ur Dagens Arbete nr 12 2006.

En kommentar till “Ett skarpt öga har slutits

  • Lars Tunbjörk och jag reste på ett jobb till Jalta på Krim för Svenska Dagbladet sensommaren 1989, mitt under perestrojka. Han var i början av sin karriär men väl rustad att bli den svenska kamerans store nutidshistoriker. Jag minns honom som den fulländade resenären: cool, skärpt, lyhörd och outtröttlig bakom den milda tålmodiga fasaden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

De gamla och havet

De gamla och havet

Fotografen Kicki Lundgren intresserar sig för hur det är att bli äldre och hur kroppen – och vår syn på den – förändras. Se hennes bilder ur projektet Los Viejos.

En värld att bevara

En värld att bevara

Fotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

En värld av barn

En värld av barn

Fotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

I permafrostens rike

I permafrostens rike

I republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Sverigebyggarna

Sverigebyggarna

I början på 1970-talet gick de finska blivande fotograferna Ben Kaila och Risto Vuorimies på Christer Strömholms fotoskola i Stockholm. Innan de lämnade Sverige gjorde de ett nedslag i Eskilstuna, som på den tiden hade runt 100 000 invånare, där var tionde hade invandrat från Finland.

Den andliga feminismen

Den andliga feminismen

Fotografen Elin Berge porträtterar en löst sammansatt rörelse som hyllar kvinnligheten.

Långt från centrum

Långt från centrum

Jens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

Guds hus byter roll

Guds hus byter roll

Precis som Sverige genomgick Norge en väckelserörelse i slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Och det byggdes mötes­lokaler över hela landet. I dag avvecklas de norska ”bönehusen” i allt snabbare takt.

Sista varvet

Sista varvet

Fotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

Den sista torsken

Den sista torsken

Fotografen Anders Hansson skildrar torskfiskarnas vardag i Östersjön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen