Industriarbetarnas tidning

Svensk träindustri het i Colombia

8 april, 2015

Skrivet av

Höghus av trä från Sverige kan användas när colombianska kåkstäder rustas upp. Ett pilotprojekt är tänkt att bli starten på ett samarbete mellan länderna.

Ett sexvåningshus byggt av fabrikstillverkad trästomme, ritat av svenska arkitekter, byggt med hjälp av svenska byggherren Folkhem. Så ser planerna ut för ett pilotprojekt i Colombias näst största stad Medellín.

Tanken är att huset med 30 lägenheter till att börja med ska användas som evakueringsbostäder medan staden rustar upp kåkstäderna. Miljötänket finns med hela vägen från husets byggmaterial till hur el framställs och sopor tas om hand: Solceller på taket, solvärmt varmvatten, sopsortering, köksträdgårdar och miljövänliga toaletter.

Allt började under FN-mässan ”World Urban Forum” i Colombia 2014. Medellins borgmästare fastnade i den svenska paviljongen som lyfte fram svensk träbyggnadsteknik och hållbarhet. Det ledde vidare till att samarbetet kring pilotprojektet Sol del Oriente drog igång.

– Intresset i Colombia är väldigt stort. Vi har introducerat en möjlighet att bygga höga trähus i urbana miljöer. Det var helt okänt i Colombia och det har väckt en sensation, säger Lars Johansson på AIX arkitekter som har ritat huset.

Han upplever däremot att intresset från den svenska träindustrin har varit ganska svalt. Det är i stället en österrikisk aktör som är intresserad av att leverera massiva träelement till huset.

– Att exportera till Latinamerika är inte prioriterat bland svensk träindustri har jag förstått. Men det är bland annat där som den stora urbaniseringen pågår nu. Vi behöver bygga lika många bostäder de närmsta 40 åren som vi har byggt hittills i mänsklighetens historia och det är inte i Sverige eller Europa det kommer att ske, säger Lars Johansson.

Under ett seminarium som hölls i Stockholm i februari berättade Sveriges ambassadör i Colombia, Marie Andersson de Frutos, om möjligheterna till utveckling i Colombia.

– Där finns 69 miljoner hektar snabbväxande skog, men landet saknar skogsplan och träindustrin är outvecklad. Det är en outnyttjad resurs. I Sverige finns kunskapen att utveckla både skogsbruk och träindustri.

Landets omvalde president Juan Manuel Santos har inlett ett reformarbete för att öka sysselsättningen, förbättra infrastrukturen och bekämpa korruptionen. Samtidigt finns hopp om att fredsförhandlingar med Farc-gerillan ska leda till en lösning på den väpnade konflikt som pågått i decennier.

– Colombia står inför ett stort välfärdsbygge, säger Marie Andersson de Frutos.

Här finns möjligheter för svenska företag att etablera sig, göra bra affärer och samtidigt vara med och stödja landets väg mot fred, menar ambassadören.

– Kan vi utveckla skogs- och träindustrin bidrar det till fredsprocessen i landet genom att vi skapar arbetstillfällen på landsbygden. Det finns en stor kunskap i Sverige. Vi söker företag som vill etablera sig eller investera i Colombia.

När pilotprojektet kan byggas är inte klart, en fråga som inte är löst är finansieringen. Den svenska ambassaden ansöker tillsammans med Colombia om bidrag från Världsbanken för utvecklingen av den colombianska skogsnäringen och träindustrin.

Svenska GS-facket engagerar sig också i planerna. De driver sedan tidigare flera projekt i Latinamerika inom trä- och skogsnäringen och den grafiska industrin. Sverige borde kunna exportera höghus av trä, lika gärna som vi exporterar småhus, menar GS-fackets Yngve Daoson.

– Det kan skapa jobb i våra branscher. Vi behöver uppvisningshus i olika länder för att visa att det fungerar – höghus i trä är inte science fiction, men det tillhör framtiden.

GS-facket nöjer sig inte där. De vill exportera ännu mer av Sverige.

– Klimattänkande, den svenska modellen på arbetsmarknaden, en social dialog, bra bostäder till alla. Medellín vill bygga en hållbar stad, de vill bygga i trä och utveckla sin träindustri och ett hållbart skogsbruk. Det skapar jobb i glesbygd. Där jobben skapas kan facket värva medlemmar och utbilda i fackliga rättigheter och arbetsmiljö, säger Yngve Daoson.

Han hoppas att den svenska regeringen tar med trähusindustrin i arbetet med den kommande exportstrategin.

Du kanske också vill läsa…

Trähus på löpande band

Trähus på löpande band

När städerna växer och bostadsbristen ökar krävs nya lösningar. Att bygga husen i fabrik kan vara ett sätt att snabba på byggandet.

Japan och Sverige bäst i världen

Att bygga hus i fabrik är Japan och Sverige bra på. Förklaringen finns i ländernas traditioner och industrier, berättar Jerker Lessing, doktorand i konstruktionsteknik vid Lunds tekniska högskola. – Sverige har en lång historia av industriell tillverkning av småhus. Över 80 procent av småhusen är förtillverkade i fabrik. Det kan finnas ett samband med att husföretagen traditionellt […]

Därför räknas dagens trähus som säkra

Därför räknas dagens trähus som säkra

Trä är ett brännbart material som förbjöds i höga byggnader just på grund av brandrisken. Så hur kommer det sig att det är tillåtet i dag?

Glesbygden bygger för framtiden

Glesbygden bygger för framtiden

I bostadsbristens Sverige har fabriksbyggda höghus av trä blivit en del av lösningen. Dagens Arbete har tagit tempen på en glesbygdsindustri med framtidstro.

Här finns de nya jobben

Här finns de nya jobben

1. Lindbäcks, Piteå Volym: 1 000 lägenheter per år. Ökar med 10 procent per år till 1 300 lägenheter i nuvarande fabrik. Produkt: Volymelement. Anställda: 240 personer. Historik: Byggde ett flervåningshus i trä redan 1994, samma år som förbudet mot trä togs bort. Aktuellt: Bygger ny fabrik i Piteå med kapacitet för 1 500 lägenheter per […]

Bygg i trä för klimatets skull

Bygg i trä för klimatets skull

Bostadskrisen och klimatkrisen kan bekämpas samtidigt. Låt skogs- och träindustrin bli motorn i den gröna omställningen.

Låt industrin bli det gröna navet

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

IF Metall släpper bok om industrins framtid

IF Metall släpper bok om industrins framtid

De vill sätta industrin i centrum av samhällsdebatten – samt inspirera och provocera.

Vägen till en ny bil­industri

Vägen till en ny bil­industri

I elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

Se lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.