Industriarbetarnas tidning

Brända plankor får husen att hålla länge

27 september, 2023

Skrivet av Anna Liljemalm

Yakisugi Att bränna virke på japanskt vis är perfekt för den otålige – det går ofta snabbare än att måla huset och gör fasaden tålig. Nu tycker arkitekten Jenny Mäki att fler ska våga prova.

”Många faller för den underhållsfria aspekten och det är väldigt smart, det håller jag med om. Man får bara vara beredd på att fasaden kommer att ändra uttryck med tiden,” säger Jenny Mäki. Foto: LINN BERGBRANT

BRÄNT TRÄ PÅ JAPANSKT VIS

Yakisugi är en japansk träbränningsteknik. Ordet betyder bränd cypress.

En bränd fasad är i det närmaste underhållsfri. Med tiden kommer det skyddande lagret kol att lossna. Den som vill behålla kolet och den svarta färgen kan olja in ytan. Proceduren måste upprepas med jämna mellanrum.

Det behövs inga kemikalier eller andra tillsatser – bara trä. Tekniken brukar därför anses hållbar, men själva träbränningen medför också negativa miljöeffekter.

Jenny Mäki gör ett trekantigt rör av tre långa furuplankor. Ändarna tvinnas ihop med najtråd. Några sönderrivna papperskassar får tjänstgöra som tändmaterial och sedan är allt klart för start.

Med van hand lutar Jenny Mäki upp träpaketet mot en liten ställning och sätter fyr på hela kalaset. Det doftar kol, sot och lägereld. Kort därpå fullkomligen sprutar eldsflammorna ut ur toppen av röret. Inte helt olikt en skorstensbrand, men här är elden i högsta grad välkommen.

Några minuter senare är föreställningen redan över. När hon klipper upp najtråden slocknar elden direkt och plankorna är intensivt sotsvarta på insidan. Träet pryds plötsligt av ett flera millimeter tjockt förkolnat krokodilskinnsmönster.

– Om man inte får fart på hettan ser träet mest lite smutsigt ut efteråt. Man kan vrida åt lite olika håll för att få till en jämn bränning, men man får aldrig någonsin titta ner i skorstenen! Då får man ett eldhav i ansiktet, säger Jenny Mäki.

De nyeldade plankorna är både blanka och matta på samma gång. Jenny Mäki vattnar det rykande träet med en stor hink. För brandriskens skull, men lika mycket för att kolet ska härda direkt och bli krispigt.

– Jag har alltid varit fascinerad av elden. Den kan vara så otroligt destruktiv och bränna ner ­hela städer. Samtidigt står elden för trygghet och vi tycker fortfarande om att samlas kring den. Eld slår an något väldigt grundläggande i oss, säger Jenny Mäki.

Tekniken att bränna trä på det här sättet kallas för yakisugi och kommer från Japan. Grundprincipen är enkel och kräver varken kemikalier eller andra tillsatser. När träet utsätts för höga temperaturer förbränns cellulosa. Både insekter och svampar gillar cellulosa och när den eldas upp blir träet naturligt motståndskraftigt mot både insektsangrepp och röta. Samtidigt drar porerna ihop sig och skyddar mot luftfuktighet. Det bildas också ett naturligt lager kol som fungerar som en extra skyddsmur.

I Japan har husfasader bränts i tusentals år och det är ingen slump. Den förkolnade ytan skyddar också mot bränder. Det var bra när byggnaderna stod tätt och man dessutom lagade mat över öppen eld inomhus. Världens äldsta existerande träbyggnad, det japanska templet Horyu-Ji från år 711, är utförd i just yakisugi.

– Tekniken har faktiskt också förekommit i Sverige, men bara på dolda ytor. Vi har till exempel bränt bryggpålar och gärdsgårdsstörar för att förhindra mögelpåväxt och röta, säger Jenny Mäki.

För henne började allt med en enkel crème brûlée-brännare. Hon är arkitekt och kreativ ledare på Rodeo Arkitekter i Göteborg. När hon hörde talas om yakisugi bestämde hon sig för att prova direkt, med första bästa handbrännare.

Både ljudet, dofterna och slutresultatet gjorde att hon ville ha mer. Samtidigt skulle hon och hennes man bygga en magasinsbyggnad hemma på tomten i Bohuslän. Hon försökte beställa bränt virke, men insåg snabbt att hon skulle behöva bränna själv. Det fanns ingen som arbetade med yakisugi i Sverige så snart experimenterade hon med olika träslag om kvällarna.

– Ek och bok är för hårt. Gran brinner bra, men har fickor med kåda som exploderar och ger ifrån sig flisor. Vi blev så glada när vi testade kärnfuru. Den är otroligt vacker! Men all kärnfuru funkar inte heller.

Den norrländska furun är också för hård, säger Jenny Mäki.

Jenny Mäki tycker att brända fasader är både konst och byggnadsmaterial på samma gång. Varje planka är unik, så det krävs också hantverkskunnande. Foto: LINN BERGBRANT

Hon räknar med att ett hus som har bränts med yakisugi är underhållsfritt i åtminstone 30 år, även om det finns hus som har stått betydligt längre än så. Att bränna fasaden går ofta snabbare än att måla den, och arbetet behöver inte göras om. Byggnaderna kommer dock inte att se likadana ut hela tiden.

Tekniken är åldersbeständig, men inte nödvändigtvis färgbeständig.

– Många tänker att bränt trä är ett fruset tillstånd, men med tiden kommer vind, regn och is att erodera eller skikta av kolet. Träet där under är värmebehandlat så det kommer att vara motståndskraftigt oavsett. Själv gillar jag när byggnader åldras tillsammans med sina invånare, säger Jenny Mäki.

Fem år efter uppförandet har delar av magasinets fasad förändrats av väder och vind. Foto: LINN BERGBRANT

En bit bort står magasinet. Hon och hennes familj bor på Valön i Bohuslän, alldeles intill havet. Sedan byggnaden uppfördes för fem år sedan har den ändrat uttryck. För att testa tekniken använde hon sig av yakisugi även för taket. Där har nästan allt kol försvunnit. Fasaden är däremot intakt i de flesta väderstreck. Bara i väst, mot havet, har delar av kolet eroderat.

– Huset smälter in mot klipporna och mot naturen. Jag tycker att det är jättefint, men andra tycker säkert att det ser lite konstigt ut. Vi är inte vana vid att hus ändrar skepnad här i Skandinavien, säger Jenny Mäki.

Vid det här laget driver hon också företaget Kolsvart tillsammans med sin man. De har byggt en egen brännugn och tillverkar brända fasader till både stora och små projekt. Det händer fortfarande att de bränner med skorstensmetoden, som är den mest traditionella och den energimässigt mest effektiva. Ibland använder de också gasolbrännare. Oavsett metod får varje planka ett eget uttryck.

Alla gillar inte den kolsvarta ytan, därför kan de också borsta bort kolet med en metallborste. Då kommer träets ådringar fram och blir lite zebramönstrat. Kolet som blir över används som biokol i trädgårdsodlingar. Det händer också att människor vill ha träet behandlat med linolja och som gör träet alldeles gyllene. Nästan som mahogny.

– Då ska man bara komma ihåg att linolja är ett organiskt material, så man lägger alltså på mat åt insekterna och förlorar det naturliga insektsskyddet. Man måste också underhålla fasaden, vilket man inte behöver göra annars, säger Jenny Mäki.

Vid ett par tillfällen har yakisugitekniken visats i olika husbyggarprogram på tv. Varje gång har hon blivit nedringd efteråt. Hon konstaterar samtidigt att den allmänna tonen har ändrats. De första åren var människor nyfikna, men skeptiska. Den senaste tiden upplever hon att många redan ser yakisugi som en erkänt smart metod. Hon och hennes kollegor har tillverkat allt från lokala villafasader till inredning åt en japansk restaurang i Stockholm.

Men det gäller att vara försiktig. Hur mycket trä de än har bränt genom åren blir det ibland smärtsamt tydligt att varje planka är unik.

– En gång, när brännugnen var ganska ny, fick vi hem material med ovanligt mycket kåda. Det tog sådan fart att vi nästan höll på att elda upp hela verksamheten. Vi stängde av allt, men det fortsatte att brinna och hela brännugnen smälte ner. Det är alltid spännande på jobbet i alla fall! Det kan man inte klaga på.

Jenny Mäki bränner trä på japanskt vis – men i skandinavisk tappning. Foto: LINN BERGBRANT

JENNY MÄKI

Ålder: 47 år.
Bor: Valöns natur­reservat i Bohuslän.
Familj: Man och två barn, 13 och 15 år gamla.
Gör: Arbetar som arkitekt. Tillsammans med sin man driver hon också företaget Kolsvart som gör bränt trä för både interiört och exteriört bruk.
Fritid: ”Jag älskar SUP, en paddlingsform där man står på en bräda. Jag är helårs-SUP:are!”
Favoritfärg: Svart.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vad är grejen med Tiktok?

Vad är grejen med Tiktok?

En miljard användare. Kinesiska appen Tiktok växer snabbt. Där finns inte längre bara videor på dans och sång – appen är nu den största nyhetskällan bland svenskar födda efter millennieskiftet. Vad är Tiktok? Det är en app till mobilen där användarna kan skapa och dela korta filmklipp med andra. Från början hette appen Musical.ly och […]

Farfar gjorde revolution –  Stefan försökte

Farfar gjorde revolution –  Stefan försökte

Skådespelaren Stefan Böhm om den politiska glöden – ”Själv är jag född statslös”.

”Man måste se till att ramla rätt”

”Man måste se till att ramla rätt”

Joel Ross på räddningstjänsten på pappersbruket Billerud utanför Gävle. På fritiden klättrar han uppför stora stenklippor.

Robert Nyberg vinner pris: ”Man får skämta om allt men man behöver inte”

Robert Nyberg vinner pris: ”Man får skämta om allt men man behöver inte”

Robert Nyberg, satirtecknare i bland annat DA, är jätteglad och filar på ett ritat tacktal för Stig Sjödin-priset.

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Dokumentärfilmaren Erik Gandinis senaste film After work tar med oss på en existentiell resa i en värld besatt av arbete.

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

Anebyhus i konkurs

Anebyhus i konkurs

Rekonstruktionen som inleddes i januari kunde inte rädda Anebyhusgruppen. Förra veckan begärde de sig själva i konkurs.
Det senaste året har bostadsbyggandet mer än halverats.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Man har ju vurpat några gånger”

”Man har ju vurpat några gånger”

STÄMPLA UT Emil Lindqvist har kört speedway sedan mitten av 80-talet och har tagit medalj i en drös mästerskap, både hemma och utomlands. I dag är han assisterande lagledare för Ros­piggarna. Här berättar han om … Sporten och jobbet ”Jag började köra direkt efter lumpen och då var det ju klart man skulle jobba på Holmen. Jag […]

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.