Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Håll ut, Anna Kinberg Batra!

6 maj, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Om Moderaterna skulle svika Decemberöverenskommelsen återstår politiskt kaos. Det skulle allvarligt hota den stundande avtalsrörelsen. Det borde direktörerna betänka.

Riv pakten, skriker Dagens Industris förstasida ut (5 maj). Tidningen har alltsedan valet agerat som nån sorts direktörersmegafon både på ledarplats och nyhetsplats. Opinionen inom det borgerliga lägret ska piskas upp mot regeringen Löfven, men för vadå?

På ledarplats driver den politiske redaktören PM Nilsson ett närmande mellan alliansens partier och Sverigedemokraterna. Det är en sorglig uppvisning i total ryggradslöshet. Tack och lov håller de borgerliga partiledarna än så länge emot.

Direktörerna som skriker ”riv pakten” är sura på Decemberöverenskommelsen men är oss alla svaret skyldigt vad alternativet är Här är de inte eniga – några vill se nyval, andra en S+M-reggering osv. Skrika går lätt men känslan för den politiska verkligheten verkar avtrubbad i direktörslägret.

Det tycks som om stora delar av borgerligheten glömt bort att alliansregeringen förlorade valet i höstas. Väljarna röstade faktiskt bort Reinfeldt från statsministerposten och han avgick på valnatten. De rödgröna blev större än alliansen. Tyvärr blev SD vågmästare. Just för att de demokratiska partierna inte vill normalisera ett parti med djupa rötter i nazism och fascism kom Decemberöverenskommelsen till. Alliansen och de rödgröna tog ett gemensamt ansvar för att säkra att parlamentarismen fungerar utan att SD ska få ett inflytande över svensk politik. Det är något att vara stolta över.

Gammelmoderaterna verkar dock surare än vanligt och Anna Kinberg Batra tycks alltmer ifrågasatt som moderatledare. Att hon är ung kvinna gör nog inte heller saken enklare i ett parti som fortfarande behärskas av patriarkala traditioner.

Men det är som statsvetaren Leif Lewin skriver på debattplats i Dagens Nyheter: Gammelmoderaterna bör visa tålamod så att landet kan styras.

Faktum är att man undrar vad Dagens Industri, näringslivshögern och gammelmoderaterna vill åstadkomma med sitt gnällande och skällande? Om Moderaterna skulle svika Decemberöverenskommelsen återstår politiskt kaos. Det är för närvarande bara Moderaterna som är det stabila oppositionsparti som Socialdemokratin kan göra långsiktiga blocköverskridande uppgörelser med. De andra allianspartierna håller på att utplåna sig själva i nån sorts högerpopulistisk harakiri.

Kritikerna mot Decemberöverenskommelsen må tänka partiegoistiskt men de sviker parlamentarismens idé om stabila demokratiska procedurer och det faktum att landet måste kunna regeras.

Sverige är i behov av stora reformer inom välfärd och arbetsmarknad. En synnerligen besvärlig avtalsrörelse är att vänta. Den lär inte underlättas av att politiskt kaos råder eller att nyval måste utlysas. Detta borde åtminstone direktörerna som välvilligt ställer upp på kampanjerna mot regeringen Löfven betänka.

Anna Kinberg Batra och ledningen för Moderaterna ska ha all heder av att de håller emot den interna opinionen. Må Batra hålla ut mot gammelgubbsen – för Sveriges skull.

5 kommentarer till “Håll ut, Anna Kinberg Batra!

 • Helle skriver:
  ”Det är för närvarande bara Moderaterna som är det stabila oppositionsparti som Socialdemokratin kan göra långsiktiga blocköverskridande uppgörelser med.”
  Nu ansluter även du till kören inom S och fackets ledning som hyllar Moderaterna som god vän och naturlig samarbetspartner.
  Vem hade trott detta innan valet 2014?
  När det är val i Sverige eller till EU brukar det alltid påstås av S och i de broschyrer facket delar ut att alternativen är självklara och enkla.
  Alternativen är Rött eller Blått.
  Verkligheten visar att alternativet 2014 bara var ett. Lila.
  Allt flera hittar andra alternativ.

 • Helle Kleins hemfallenhet att berömma moderaterna visar hur lågt svensk ”fackföreningsrörelse” hamnat. Har denna farsot också spritt sig upp till LO- borgen så förstår man varför de socialdemokratiska politikerna är panikslagna.
  Det är hög tid för omval.

 • Tyvärr, måste jag säga. På samma sätt som samarbetet med MP sänkte Alliansregeringen är nu S samarbete med MP på väg att fälla denna regering. Istället för att föra en politik som stärker Sverige och säkrar jobben har vi fått en Södermalmsvänsterregering som höjer skatterna på energi, vilket skadar Sveriges energiberoende exportindustri, höjer skatterna på bensin, som gör det dyrare för folk som bor utanför tätorterna, höjer skatterna på hemarbete (ROT) som kommer att tvinga fler hantverkare ut i svartarbete, för en idiotisk utrikespolitik som förstör för vår exportindustri (Saudiskandalen) och har släppt alla fördämningar vad gäller flyktingmottagande som hotar vår välfärd. Samtidigt verkar S ha övergivit iden om att Sverige ska ha ett starkt försvar. Allt pga MP. Samarbetet med MP är S dödsdom.

  Jag är djupt besviken. Löfven borde ha samarbetat med Alliansen istället.

 • Erik:
  Det är inte MP som sänker S och S-regeringen.
  Det fixar S på egen hand.
  Inte minst genom DÖ (Decemberöverenskommelsen) som S och Löfven är hjärnan bakom.

  Få gillar att en maktunion bildats för att medvetet inneha makten utan väljarpåverkan under (minst?) åtta år.
  Jag tror att de som ville ha ett S-styre tycker att S sålt smöret och tappat pengarna.

  Naturligtvis skulle S inte vara så fega att de inte tordes ta ett ny/omval. Ledningen spekulerade i att de då skulle förlora.
  Ja, i så fall hade väljarna önskat det.

  Nu visar S tydligt att M är deras samarbetspartner.
  Både Helle K och Ferbe (IF-metall) hyllar M-ledaren Batra då hon tystar den interna kritiken.
  Allt för att inte S-ledningens geniala pakt och samarbete för att dela makten med M under lång tid ska hotas.
  Det finns ett stort missnöje med DÖ även inom S.
  Inte lika öppet som inom M men om vi en nivå under de ofta heltidspolitiker som sitter i distrikten så finns den bland många. Också i facket.

  Väljarna kommer att minnas detta länge.
  S har skjutit sig i foten med berått mod tillsammans med M.
  Vi får se vems fot som får ondast i längden.
  Båda blir nog halta för lång tid framöver.

Kommentera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.