Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Håll ut, Anna Kinberg Batra!

Helle Klein, chefredaktör.

Helle Klein, chefredaktör.

Om Moderaterna skulle svika Decemberöverenskommelsen återstår politiskt kaos. Det skulle allvarligt hota den stundande avtalsrörelsen. Det borde direktörerna betänka.

Riv pakten, skriker Dagens Industris förstasida ut (5 maj). Tidningen har alltsedan valet agerat som nån sorts direktörersmegafon både på ledarplats och nyhetsplats. Opinionen inom det borgerliga lägret ska piskas upp mot regeringen Löfven, men för vadå?

På ledarplats driver den politiske redaktören PM Nilsson ett närmande mellan alliansens partier och Sverigedemokraterna. Det är en sorglig uppvisning i total ryggradslöshet. Tack och lov håller de borgerliga partiledarna än så länge emot.

Direktörerna som skriker ”riv pakten” är sura på Decemberöverenskommelsen men är oss alla svaret skyldigt vad alternativet är Här är de inte eniga – några vill se nyval, andra en S+M-reggering osv. Skrika går lätt men känslan för den politiska verkligheten verkar avtrubbad i direktörslägret.

Det tycks som om stora delar av borgerligheten glömt bort att alliansregeringen förlorade valet i höstas. Väljarna röstade faktiskt bort Reinfeldt från statsministerposten och han avgick på valnatten. De rödgröna blev större än alliansen. Tyvärr blev SD vågmästare. Just för att de demokratiska partierna inte vill normalisera ett parti med djupa rötter i nazism och fascism kom Decemberöverenskommelsen till. Alliansen och de rödgröna tog ett gemensamt ansvar för att säkra att parlamentarismen fungerar utan att SD ska få ett inflytande över svensk politik. Det är något att vara stolta över.

Gammelmoderaterna verkar dock surare än vanligt och Anna Kinberg Batra tycks alltmer ifrågasatt som moderatledare. Att hon är ung kvinna gör nog inte heller saken enklare i ett parti som fortfarande behärskas av patriarkala traditioner.

Men det är som statsvetaren Leif Lewin skriver på debattplats i Dagens Nyheter: Gammelmoderaterna bör visa tålamod så att landet kan styras.

Faktum är att man undrar vad Dagens Industri, näringslivshögern och gammelmoderaterna vill åstadkomma med sitt gnällande och skällande? Om Moderaterna skulle svika Decemberöverenskommelsen återstår politiskt kaos. Det är för närvarande bara Moderaterna som är det stabila oppositionsparti som Socialdemokratin kan göra långsiktiga blocköverskridande uppgörelser med. De andra allianspartierna håller på att utplåna sig själva i nån sorts högerpopulistisk harakiri.

Kritikerna mot Decemberöverenskommelsen må tänka partiegoistiskt men de sviker parlamentarismens idé om stabila demokratiska procedurer och det faktum att landet måste kunna regeras.

Sverige är i behov av stora reformer inom välfärd och arbetsmarknad. En synnerligen besvärlig avtalsrörelse är att vänta. Den lär inte underlättas av att politiskt kaos råder eller att nyval måste utlysas. Detta borde åtminstone direktörerna som välvilligt ställer upp på kampanjerna mot regeringen Löfven betänka.

Anna Kinberg Batra och ledningen för Moderaterna ska ha all heder av att de håller emot den interna opinionen. Må Batra hålla ut mot gammelgubbsen – för Sveriges skull.


hk@da.se

5Kommentarer

Micke:

Helle skriver:
”Det är för närvarande bara Moderaterna som är det stabila oppositionsparti som Socialdemokratin kan göra långsiktiga blocköverskridande uppgörelser med.”
Nu ansluter även du till kören inom S och fackets ledning som hyllar Moderaterna som god vän och naturlig samarbetspartner.
Vem hade trott detta innan valet 2014?
När det är val i Sverige eller till EU brukar det alltid påstås av S och i de broschyrer facket delar ut att alternativen är självklara och enkla.
Alternativen är Rött eller Blått.
Verkligheten visar att alternativet 2014 bara var ett. Lila.
Allt flera hittar andra alternativ.

Kurt kent andersson.:

Helle Kleins hemfallenhet att berömma moderaterna visar hur lågt svensk ”fackföreningsrörelse” hamnat. Har denna farsot också spritt sig upp till LO- borgen så förstår man varför de socialdemokratiska politikerna är panikslagna.
Det är hög tid för omval.

Thorsten Schütte:

OK att AKB är pragmatiskt angående DÖ. Men:
Nu ansluter sig alltså M till KD och FP med tidsbegränsade uppehållstillstånd. Jag försöker ur egen erfarenhet visa vilket elände detta innebär:
http://www.sandaren.se/debatt/fp-forslag-ger-klump-i-magen
Och ängsligt ställer jag mig Tom Lehrers fråga: “Who’s next” efter M, FP, KD och, mellan raderna, SD?

Erik:

Tyvärr, måste jag säga. På samma sätt som samarbetet med MP sänkte Alliansregeringen är nu S samarbete med MP på väg att fälla denna regering. Istället för att föra en politik som stärker Sverige och säkrar jobben har vi fått en Södermalmsvänsterregering som höjer skatterna på energi, vilket skadar Sveriges energiberoende exportindustri, höjer skatterna på bensin, som gör det dyrare för folk som bor utanför tätorterna, höjer skatterna på hemarbete (ROT) som kommer att tvinga fler hantverkare ut i svartarbete, för en idiotisk utrikespolitik som förstör för vår exportindustri (Saudiskandalen) och har släppt alla fördämningar vad gäller flyktingmottagande som hotar vår välfärd. Samtidigt verkar S ha övergivit iden om att Sverige ska ha ett starkt försvar. Allt pga MP. Samarbetet med MP är S dödsdom.

Jag är djupt besviken. Löfven borde ha samarbetat med Alliansen istället.

Micke:

Erik:
Det är inte MP som sänker S och S-regeringen.
Det fixar S på egen hand.
Inte minst genom DÖ (Decemberöverenskommelsen) som S och Löfven är hjärnan bakom.

Få gillar att en maktunion bildats för att medvetet inneha makten utan väljarpåverkan under (minst?) åtta år.
Jag tror att de som ville ha ett S-styre tycker att S sålt smöret och tappat pengarna.

Naturligtvis skulle S inte vara så fega att de inte tordes ta ett ny/omval. Ledningen spekulerade i att de då skulle förlora.
Ja, i så fall hade väljarna önskat det.

Nu visar S tydligt att M är deras samarbetspartner.
Både Helle K och Ferbe (IF-metall) hyllar M-ledaren Batra då hon tystar den interna kritiken.
Allt för att inte S-ledningens geniala pakt och samarbete för att dela makten med M under lång tid ska hotas.
Det finns ett stort missnöje med DÖ även inom S.
Inte lika öppet som inom M men om vi en nivå under de ofta heltidspolitiker som sitter i distrikten så finns den bland många. Också i facket.

Väljarna kommer att minnas detta länge.
S har skjutit sig i foten med berått mod tillsammans med M.
Vi får se vems fot som får ondast i längden.
Båda blir nog halta för lång tid framöver.

Kommentera ledaren här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Skugg­samhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

4

Laglöst arbetsliv är livsfarligt

LedareDen borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Fram växte skuggsamhället, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vägen från hatet

Vi har mycket att lära av Ludvika

LEDARECivilsamhället är avgörande i motståndet mot nazism. Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar, skriver Helle Klein i sin ledare.

Återvinning

Tryck på paus, Isabella Lövin

LedareDet nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Värna framtidens pappers­arbetare

LedareBranschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Demokratin behöver sina försvarare

LEDAREVår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

3

Rösta för ett öppet Europa

LEDAREFörsvara öppenhetens, demokratins och löntagarnas Europa i en tid när nationalismens farliga idéer är på frammarsch, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

DA och Expressen granskar

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Gör verklighet av nollvisionen

LEDAREIngen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Usel slogan, bra politik

Ledare”Arbetarrörelsens EU-valrörelse behöver andas framtidstro och möjligheter om den ska entusiasmera några väljare”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Värna om Saltsjöbadsandan

LedareDen svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Skuldfällan

Ovärdigt för ett välfärdsland

LEDARE”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

4

Intet nytt, allting nytt

Ledare”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

1

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

LedareFacken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Principlöshetens Allians

Ledare”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat talmanskandidat.

6

En röst på SD är en röst för kaos

LEDARE”Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

10

Valet handlar om framtiden

LEDARELyssna inte på domedagsprofeterna utan på dem som vill bygga vidare på det vi har. Låt inte det brunblåa blocket med SD i spetsen riva sönder Sverige.

3

Politik är att vilja, inte att följa

LedareDet går bra för Sverige nu, men hur blir det efter valet? Det är den oron som bör odlas. Lämna SD:s dagordning och prata om det socialdemokratiska samhällsbygget som hör till världens bästa samhällsidé, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

Val 2018 | Pensionen

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Våra kläder är ohållbara

Ledare”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Utbildningskaos hotar industrin

LEDARE”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

FACKET FÖR UNGA

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

LedarkrönikaJeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Strejkrätten

Rör inte strejkrätten

LedareDen segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

4

Största problemet är inte pensionerna

LEDARKRÖNIKA”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

2

DET NYA SAMHALL

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

LEDAREMånga kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

13

”Kläm åt fifflare i stället för funktionsnedsatta”

LEDARKRÖNIKAVisst kan vi få hjälp att klara vardagen, men beroende kommer vi alltid att vara. Sätt åt de ekonomiska fifflarna men släng inte ut barnet med badvattnet, skriver Jeanette Herulf.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.