Industriarbetarnas tidning

Helle Klein avgår som chefredaktör för Dagens Arbete

26 oktober, 2022 - 11:53

Skrivet av

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein meddelade på onsdagen att hon kommer lämna sin tjänst för att bli direktor på Sigtunastiftelsen. ”Det är lite som att komma hem”, säger hon.

I tio år har Helle Klein varit Dagens Arbetes chefredaktör och vd. Det är med kluvna känslor hon nu har sagt upp sig, berättar hon.

– Jag slutar för att ett nytt jobb har kommit till mig, som jag inte kunde säga nej till. Sigtunastiftelsens idé om dialogen, demokratin, människovärdet, mötet mellan människor från olika delar av samhället – allt det där kokar ner i vad jag alltid har drivits av i idéer och värderingar, och även vad jag drivits av som chef på DA. Det kommer att vara en sorge- och skilsmässoprocess, för jag älskar verkligen den här tidningen. 

Helle Klein har varit aktiv i mediebranschen i 30 år, med en bakgrund bland annat på Örebrokuriren och Aftonbladets ledarredaktion. En värld hon nu byter mot kultursektorn.

– Det är väldigt omtumlande. Samtidigt har jag båda de här delarna i mig. Jag är präst i Svenska kyrkan också, och har de existentiella frågorna med mig. Jag har böljat lite mellan de världarna, och nu blir det den världen. Det känns otroligt roligt och spännande, men också väldigt pirrigt.

När hon blir ombedd att välja ut ett minne från tiden på tidningen som står ut särskilt blir hon först ovanligt tyst. 

– Oj. Det där är en supersvår fråga. Det har varit fullständigt galna veckor nu, med Tidskriftsgala, där vår första dokumentärpodd har prisats. Vi är ju en tidning som syns och hörs och får också väldigt mycket uppskattning, och det bär jag alltid med mig. Vi har varit ett sådant kanongäng som har gjort väldigt mycket avtryck i media- och samhällsdebatten.

– Det är enormt mycket minnen. Bland det häftigaste var nog när vi firade 20-årsjubileum på Fasching i två dygn! Det var väldigt roligt, säger Helle Klein som även är en stor jazzfantast.

Hon berättar också att hon som nytillträdd chefredaktör tog redaktionen på konferens till just Sigtunastiftelsen.

– Jag ville visa medarbetarna en plats och en verksamhet som har betytt enormt mycket för mig, och som har format mig. Så det är lite som att komma hem nu, säger hon.

Helle Klein arbetar kvar på Dagens Arbete till i vår. Arbetet med att hitta hennes efterträdare inleds nu.

Har du någon hälsning till den som tar över?

– Det ska jag nog vänta med tills den har blivit utsedd. Jag kommer inte att lägga mig i vem som efterträder mig. Men det är ju ett kanonjobb och Dagens Arbetes journalistik är livsviktig. Så jag tror att det kommer vara ett väldigt attraktivt jobb som många goda krafter kommer att söka.

Martin Gunnarsson är styrelseordförande för Dagens Arbete. Han beklagar att Helle Klein lämnar tidningen.

– Helle har betytt oerhört mycket för tidningen och Dagens Arbete i stort. Vi har börjat en omvandling av tidningen för att se hur vi kan nå fram via digitala medier på ett bättre sätt, och Helle har varit med och drivit den utvecklingen på ett fantastiskt sätt.

– Det engagemang och den inspiration som hon ger både styrelse och till medarbetarna har betytt fantastiskt mycket, så det är ingen hemlighet att jag kommer sakna henne väldigt mycket. Men det är bara att lyckönska henne och säga grattis till stiftelsen som hon ska till. Nu tar vi nya tag och börja på en rekryteringsprocess av hennes efterträdare.

Som ägare säger Martin Gunnarsson att han och styrelsen vill fortsätta värna den fria journalistiken, som han ser som en styrka.

Vad kommer ni att söka för egenskaper hos en ny chefredaktör?

– En person som brinner för våra frågor, förstår industriarbetarnas vardag och har ett stort intresse av att publicera och delge det, men också en person som förstår att vi befinner oss i en värld där vi behöver fortsätta vandringen från mer analoga till mer digitala publiceringsformer. Hur vi når fram till fler av våra läsare och är en attraktiv produkt. Om vi hittar någon som kan vara en röst i debatten är också en fördel, även om det kan vara svårt att hitta någon av Helle Kleins dignitet där, säger han.

Sigtunastiftelsen

…är en privat stiftelse grundad 1917. De bedriver kulturverksamhet, forskning samt hotell- och konferensverksamhet. Kärnan i verksamheten är att vara en arena för dialogen mellan kyrka, kultur och samhälle.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Helle Klein och Gunilla Ericson om sin tid på DA

Helle Klein och Gunilla Ericson om sin tid på DA

Helle Klein, chefredaktör, och Gunilla Ericson, redaktionell utvecklingschef, lämnar Dagens Arbete efter 10 respektive 16 år. I ett specialavsnitt av podden ser de tillbaka på sin tid på tidningen, under ledning av Jonas Nordling.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Pappersarbetarrumpa fick Dagens Arbete avstängd från Facebook

Pappersarbetarrumpa fick Dagens Arbete avstängd från Facebook

Dagens Arbetes facebooksida har tagits ner av Facebook. Anledningen? En avklädd pappersarbetares rumpa och en fyra pixlar stor penis.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

Kretskortsmontering

Kretskortsmontering

Klockan är 15.01 på RS Elektroniktjänst i Hjo.

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

Eva Burman ny chefredaktör för Dagens Arbete

Eva Burman ny chefredaktör för Dagens Arbete

Eva Burman blir ny chefredaktör och vd för Dagens Arbete. ”Det känns jättekul och superinspirerande med den här nya utmaningen”, säger hon till DA.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.