Industriarbetarnas tidning

Helle Klein avgår som chefredaktör för Dagens Arbete

26 oktober, 2022 - 11:53

Skrivet av

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein meddelade på onsdagen att hon kommer lämna sin tjänst för att bli direktor på Sigtunastiftelsen. ”Det är lite som att komma hem”, säger hon.

I tio år har Helle Klein varit Dagens Arbetes chefredaktör och vd. Det är med kluvna känslor hon nu har sagt upp sig, berättar hon.

– Jag slutar för att ett nytt jobb har kommit till mig, som jag inte kunde säga nej till. Sigtunastiftelsens idé om dialogen, demokratin, människovärdet, mötet mellan människor från olika delar av samhället – allt det där kokar ner i vad jag alltid har drivits av i idéer och värderingar, och även vad jag drivits av som chef på DA. Det kommer att vara en sorge- och skilsmässoprocess, för jag älskar verkligen den här tidningen. 

Helle Klein har varit aktiv i mediebranschen i 30 år, med en bakgrund bland annat på Örebrokuriren och Aftonbladets ledarredaktion. En värld hon nu byter mot kultursektorn.

– Det är väldigt omtumlande. Samtidigt har jag båda de här delarna i mig. Jag är präst i Svenska kyrkan också, och har de existentiella frågorna med mig. Jag har böljat lite mellan de världarna, och nu blir det den världen. Det känns otroligt roligt och spännande, men också väldigt pirrigt.

När hon blir ombedd att välja ut ett minne från tiden på tidningen som står ut särskilt blir hon först ovanligt tyst. 

– Oj. Det där är en supersvår fråga. Det har varit fullständigt galna veckor nu, med Tidskriftsgala, där vår första dokumentärpodd har prisats. Vi är ju en tidning som syns och hörs och får också väldigt mycket uppskattning, och det bär jag alltid med mig. Vi har varit ett sådant kanongäng som har gjort väldigt mycket avtryck i media- och samhällsdebatten.

– Det är enormt mycket minnen. Bland det häftigaste var nog när vi firade 20-årsjubileum på Fasching i två dygn! Det var väldigt roligt, säger Helle Klein som även är en stor jazzfantast.

Hon berättar också att hon som nytillträdd chefredaktör tog redaktionen på konferens till just Sigtunastiftelsen.

– Jag ville visa medarbetarna en plats och en verksamhet som har betytt enormt mycket för mig, och som har format mig. Så det är lite som att komma hem nu, säger hon.

Helle Klein arbetar kvar på Dagens Arbete till i vår. Arbetet med att hitta hennes efterträdare inleds nu.

Har du någon hälsning till den som tar över?

– Det ska jag nog vänta med tills den har blivit utsedd. Jag kommer inte att lägga mig i vem som efterträder mig. Men det är ju ett kanonjobb och Dagens Arbetes journalistik är livsviktig. Så jag tror att det kommer vara ett väldigt attraktivt jobb som många goda krafter kommer att söka.

Martin Gunnarsson är styrelseordförande för Dagens Arbete. Han beklagar att Helle Klein lämnar tidningen.

– Helle har betytt oerhört mycket för tidningen och Dagens Arbete i stort. Vi har börjat en omvandling av tidningen för att se hur vi kan nå fram via digitala medier på ett bättre sätt, och Helle har varit med och drivit den utvecklingen på ett fantastiskt sätt.

– Det engagemang och den inspiration som hon ger både styrelse och till medarbetarna har betytt fantastiskt mycket, så det är ingen hemlighet att jag kommer sakna henne väldigt mycket. Men det är bara att lyckönska henne och säga grattis till stiftelsen som hon ska till. Nu tar vi nya tag och börja på en rekryteringsprocess av hennes efterträdare.

Som ägare säger Martin Gunnarsson att han och styrelsen vill fortsätta värna den fria journalistiken, som han ser som en styrka.

Vad kommer ni att söka för egenskaper hos en ny chefredaktör?

– En person som brinner för våra frågor, förstår industriarbetarnas vardag och har ett stort intresse av att publicera och delge det, men också en person som förstår att vi befinner oss i en värld där vi behöver fortsätta vandringen från mer analoga till mer digitala publiceringsformer. Hur vi når fram till fler av våra läsare och är en attraktiv produkt. Om vi hittar någon som kan vara en röst i debatten är också en fördel, även om det kan vara svårt att hitta någon av Helle Kleins dignitet där, säger han.

Sigtunastiftelsen

…är en privat stiftelse grundad 1917. De bedriver kulturverksamhet, forskning samt hotell- och konferensverksamhet. Kärnan i verksamheten är att vara en arena för dialogen mellan kyrka, kultur och samhälle.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Pappersarbetarrumpa fick Dagens Arbete avstängd från Facebook

Pappersarbetarrumpa fick Dagens Arbete avstängd från Facebook

Dagens Arbetes facebooksida har tagits ner av Facebook. Anledningen? En avklädd pappersarbetares rumpa och en fyra pixlar stor penis.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

DA:s e-tidning – nu bättre i mobilen

DA:s e-tidning – nu bättre i mobilen

Ny e-DA har ett smidigt läsläge i mobilen. Välkommen in att läsa det nya numret av Dagens Arbete, eller sök bland de senaste fem årens utgåvor.

Hotet från inflationen – så illa kan det gå

Hotet från inflationen – så illa kan det gå

Varför skrämmer inflationen parterna i avtalsrörelsen? Till och med facken pratar om reallönesänkningar. Hör experterna i DA:s avtalspodd i ett samtal med Helle Klein. De blickar tillbaka till den skenande inflationen på 1980-talet.

DA:s Helle Klein är årets Media-amazon

DA:s Helle Klein är årets Media-amazon

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein har fått utmärkelsen Årets Mediaamazon för sitt arbete för jämställdhet och fri journalistik.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.