Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Därför är klimatet en facklig fråga”

8 oktober, 2015

Skrivet av Per-Olof Sjöö

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.

De fattiga drabbas först och värst av klimatförändringarna. Därför måste facket vara med och driva löntagarnas roll i omställningsarbetet.

december är det dags för COP21, det stora klimattoppmötet där världens ledare ska samlas för att diskutera klimatförändringarna. Av den anledningen höll världsfacket ITUC ett möte i Paris förra månaden, där jag hade möjligheten att delta för att diskutera fackliga strategier i klimatfrågan.

Jag får ibland frågan varför facket ska engagera sig i klimatet. Frågan är befogad, men om man tränger djupare ner i vilka utmaningar mänskligheten står inför är det lätt att konstatera att det i själva verket är en facklig kärnfråga.

Den utmaning vi står inför kan sammanfattas väldigt enkelt: Vi måste se till att den globala uppvärmningen bromsar in och stannar vid 2 grader. I praktiken innebär detta kraftfulla åtgärder för att ställa om ekonomin.

Vi måste ställa om till förnyelsebara energikällor samtidigt som vår energiförbrukning totalt sett ska minska. Det krävs en industriell revolution där fokus på hållbarhet ersätter industrialismens rovdrift på jordens resurser.

Det kan låta depressivt, men faktum är att även om omställningen är smärtsam kan det också skapas många nya jobb. Beräkningar visar att 2 miljoner jobb skulle behövas i EU-området enbart för att rusta upp och klimat-anpassa byggnader.

Det är här fackets roll är central. I omställning krävs det trygghet. Vad har vi vunnit om vi klarar klimatutmaningen men samtidigt skapar ny fattigdom? För att undvika det måste fackföreningsrörelsen vara på tårna.

Vi är vana vid omställning. Våra medlemmar upplever dagligdags hur industrin förändras. I dag är det marknadsdriven omställning, i morgon är det andra drivkrafter. Fackets roll är dock densamma, nämligen att alltid sätta löntagarnas villkor i centrum.

Det är också vår uppgift att gifta ihop fattigdomsbekämpning med klimatfrågorna. Tyvärr är det så att de svåra följderna av klimatförändringen redan är här.

Som vanligt är det de redan utsatta som blir värst drabbade. På den fackliga klimatkonferensen fick vi vittnesmål både från Filippinerna och Dominikanska Republiken om skadeverkningarna. Den bistra ironin i detta är att det inte är de själva som förorsakat skadorna. Ansvaret för det bär de rikare delarna av världen.

Att vända utvecklingen är sannolikt den svåraste uppgift mänskligheten stått inför. Världens ledare bär ett stort ansvar på sina axlar när de samlas i Paris i december. Jag tycker att chefen för Greenpeace, Kumi Naidoo, sammanfattade det bra på världsfackets klimatkonferens:
”Det handlar inte om att rädda jorden. Planeten finns kvar och återhämtar sig efter att vi försvunnit. Det är framtiden för människan som står på spel.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.