Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Tillsammans har vi slagkraften”

8 oktober, 2015

Skrivet av Anders ferbe

Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall
Anders Ferbe är förbundsordförande i IF Metall

Att ha många medlemmar i ryggen ger oss en fantastisk styrka. Dessutom är de beredda att ta fajten om det skulle behövas – och det vet arbetsgivarna …

IF Metalls utgångspunkter i avtalsrörelsen är tydliga:

Våra medlemmar ska ha reallöneökningar – mer pengar på kontot när lönen kommer.
Vi ska även i fortsättningen ha rikstäckande kollektivavtal. Det är den enda garantin för att alla ska få del av löneförhöjningar och bättre villkor.

Sverige har fantastisk industri och fantastiska industriarbetare som tar ett enormt ansvar för att företagen ska kunna tillverka produkter av världsklass. Genom sina insatser adderar de svenska industriarbetarna i dag ett högre mervärde till företagens produkter än vad de någonsin gjort tidigare.

Att det ökade mervärdet ska motsvaras av högre lön är både logiskt och rimligt. Vårt arbete är en förutsättning för att företagen ska blomstra och utvecklas.
Utan oss, inga vinster.

I flera decennier har vi ställt upp på förändring i form av automation och robotisering. Att bromsa den tekniska utvecklingen har aldrig funnits på vår dagordning och så är det inte nu heller. I stället vill vi att industriarbetarna ska få möjligheter att bygga på sin kompetens för att aktivt kunna bidra när utvecklingen tar tekniksprång som till exempel den pågående digitaliseringen.

Det ligger i allra högsta grad i våra medlemmars intresse att på olika sätt stärka industrins ställning. Ju starkare och mer konkurrenskraftig industrin blir, desto tryggare blir jobben och desto större blir kakan som kan fördelas mellan företag och anställda.

För att skapa rättvis fördelning är det avgörande att hålla fast vid de rikstäckande kollektivavtalen. Alla måste få del av löneutvecklingen, oavsett om man arbetar på ett stort eller litet företag och oavsett var i landet man bor och arbetar.

Arbetsgivarna har flaggat för att skrota de rikstäckande kollektivavtalen och de pratar mycket om flexibilitet. De vill ge möjligheter för företag att öka arbetstiden vid behov, helst utan att behöva betala mer. De vill öppna för företag att sänka löner i lokala förhandlingar.

En sådan inriktning kan vi aldrig acceptera. Den skulle riva upp samförståndet och det gemensamma arbetet för industrins utveckling som finns i Industriavtalet från 1997.

I motsats till dem som väljer sifferlösa avtal tar IF Metall ansvar. Vi ser till att löneökningarna inte skenar i väg. Lönelyften måste hålla sig inom ramarna för vad som är gångbart för samhällsekonomin för att inte driva fram en osunt hög inflation. Vi tar också hänsyn till industriföretagens behov och utveckling. Det måste finnas pengar till investeringar i bland annat produktionsmetoder och maskiner.

Det kommande halvåret lär bli högintressant. Åtta av tio industriarbetare i Sverige står bakom oss i avtalsförhandlingarna. Det ger oss slagkraft och skapar en hälsosam respekt hos arbetsgivarna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.