Besluten som skapat skuggsamhället
Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
4 november, 2015
Skrivet av Helle Klein
Ledare Vi lever i migrationens tid. Nu krävs den samhälleliga ingenjörskonst som kan kombinera jämlikhet och öppenhet.
Efter valet förra hösten startade självkritiken hos de etablerade partierna. Sverige-demokraternas valframgång förklarades utan närmare analys med att integrationen hade misslyckats. Detta har sedan blivit en ständigt upprepad trossats.
De stora flyktingströmmarna utmanar förvisso vårt samhälle på många sätt. Men att påstå att integrationen hittills är ett misslyckande är en väldig överdrift. I jämförelse med andra länder är Sverige ganska bra på invandrares etablering i landet.
Forskarna Aycan Celikaksoy och Eskil Wadensjö vid Stockholms universitet konstaterar i rapporten De ensamkommande barnen och den svenska arbetsmarknaden att det ser oväntat positivt ut. Under de senaste tio åren har de ensamkommande flyktingbarnen lyckats etablera sig i samhället, framför allt pojkarna. Det ser sämre ut för tjejerna.
Sverige har en sysselsättningsgrad bland utrikes födda som är högre än EU-snittet. Det är förstås inte tillräckligt. Mer måste göras. Därför är det bra att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter nu infört det så kallade snabbspåret som ska underlätta för nyanlända flyktingar att få jobb. Många av dem som flyr är välutbildade och har erfarenhet från de delar av yrkeslivet där det i dag råder brist på kompetent arbetskraft i Sverige.
Svensk industri har i alla tider varit en motor för integration. Där har människor som flytt på grund av krig eller fattigdom kunnat hitta sin försörjning. Så var det under 1950- och 60-talens arbetskraftsinvandring. Så var det under Balkankrigen på 1990-talet.
Och så är det i dag. Vi har träffat Mohammad Sahari som för knappt ett år sedan kom som flykting från Syrien. I dag bygger han bilar på Volvo i Göteborg och drömmer om att bli kirurg.
Adel Khankan flydde sin hemstad Homs som i dag ligger i ruiner. Sommaren 2014 lyckades han ta sig till Sverige men utan fru och barn. Denna höst har hans familj fått uppehållstillstånd. Adel Khankan jobbar på en fönsterfabrik i Trollhättan.
Vi lever i migrationens tid. De förödande krigen tvingar miljontals människor att fly. Framöver lär vi få se en ökning av klimatflyktingarna. Sverige är i grunden ett land som har formats av invandring samtidigt som välfärdsstaten varit kittet som hållit ihop samhället. Nu krävs den samhälleliga ingenjörskonst som kan kombinera öppenhet och jämlikhet. Förutom politiken har företagare och fackföreningar en nyckelroll. Erfarenheten säger: Klart vi klarar det!
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.