Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Klart vi klarar det!

4 november, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Vi lever i migrationens tid. Nu krävs den samhälleliga ingenjörskonst som kan kombinera jämlikhet och öppenhet.

Efter valet förra hösten startade självkritiken hos de etablerade partierna. Sverige-demokraternas valframgång förklarades utan närmare analys med att integrationen hade misslyckats. Detta har sedan blivit en ständigt upprepad trossats.

De stora flyktingströmmarna utmanar förvisso vårt samhälle på många sätt. Men att påstå att integrationen hittills är ett misslyckande är en väldig överdrift. I jämförelse med andra länder är Sverige ganska bra på invandrares etablering i landet.

Forskarna Aycan Celikaksoy och Eskil Wadensjö vid Stockholms universitet konstaterar i rapporten De ensamkommande barnen och den svenska arbetsmarknaden att det ser oväntat positivt ut. Under de senaste tio åren har de ensamkommande flyktingbarnen lyckats etablera sig i samhället, framför allt pojkarna. Det ser sämre ut för tjejerna.

Sverige har en sysselsättningsgrad bland utrikes födda som är högre än EU-snittet. Det är förstås inte tillräckligt. Mer måste göras. Därför är det bra att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter nu infört det så kallade snabbspåret som ska underlätta för nyanlända flyktingar att få jobb. Många av dem som flyr är välutbildade och har erfarenhet från de delar av yrkeslivet där det i dag råder brist på kompetent arbetskraft i Sverige.

Svensk industri har i alla tider varit en motor för integration. Där har människor som flytt på grund av krig eller fattigdom kunnat hitta sin försörjning. Så var det under 1950- och 60-talens arbetskraftsinvandring. Så var det under Balkankrigen på 1990-talet.

Och så är det i dag. Vi har träffat Mohammad Sahari som för knappt ett år sedan kom som flykting från Syrien. I dag bygger han bilar på Volvo i Göteborg och drömmer om att bli kirurg.

Adel Khankan flydde sin hemstad Homs som i dag ligger i ruiner. Sommaren 2014 lyckades han ta sig till Sverige men utan fru och barn. Denna höst har hans familj fått uppehållstillstånd. Adel Khankan jobbar på en fönsterfabrik i Trollhättan.

Vi lever i migrationens tid. De förödande krigen tvingar miljontals människor att fly. Framöver lär vi få se en ökning av klimatflyktingarna. Sverige är i grunden ett land som har formats av invandring samtidigt som välfärdsstaten varit kittet som hållit ihop samhället. Nu krävs den samhälleliga ingenjörskonst som kan kombinera öppenhet och jämlikhet. Förutom politiken har företagare och fackföreningar en nyckelroll. Erfarenheten säger: Klart vi klarar det!

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ge ungdomarna amnesti nu

Flyktingpolitiken har lagt ansvaret för de asylsökandes framtid på arbetsgivarna. Det är absurt och måste ändras.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Solidariteten gör det lättare att andas”

”Solidariteten gör det lättare att andas”

Politiken måste syresättas igen. Och hoppet finns i folkrörelse-Sverige bland de många frivilligarbetare som ser till att det myckna talet om vikten av integration blir verklighet.

Where are we now?

Where are we now, sjöng David Bowie i en av sina vackraste låtar. Många undrar nog detsamma i politiken i dag. De rödgröna måste berätta vart vi är på väg. Måtte årets första partiledardebatt präglas av politisk fantasi istället för av panik.

Ändra reglerna för arbetskraftsinvandring

Helle Klein, chefredaktör.

”Industrin står för integration”

Industrin har historiskt fungerat som den största integrationskraften i samhället. Ändå förs debatten ofta som en kulturdebatt helt utanför arbetslivet.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Snabba cash i truck-Sverige

Oseriösa arbetsgivare blundar. Skumraskutbildare säljer. Arbetare skadas. Handeln måste stoppas, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.