Facken säger nej till första avtalsförslaget
”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Industriarbetarnas tidning
2 november, 2015
Skrivet av Marcus Derland
DA reder ut Dagens Arbete kollar vad som gäller för piercingar, frisyrer, skyddskläder och bystmått.
Ja, arbetsgivare har sin fulla rätt att bestämma vem hen vill anställa. En arbetsgivare kan däremot inte diskriminera dig på grund av till exempel kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller ålder.
Nja. Det beror helt på vilket skäl arbetsgivaren anger. Om denne hävdar att din piercing i näsan kan fastna i en maskin så kan motargumentet vara att om piercingen kan fastna kan näsan också fastna. För den som jobbar i branscher där det är krav på hygien (till exempel livsmedelsföretag eller restauranger) finns särskilda regler.
Ja, om det handlar om säkerhet. Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön. En man som jobbade på Stora Enso i Skene blev uppsagd sedan han vägrade att rulla ner sina byxor. Mannen hävdade att det var för varmt. Företaget hänvisade till sina skyddsregler.
Det finns undantag. Antag att arbetsgivaren kommit över ett parti skyddsskor som hen delar ut på en arbetsplats där det inte behövs skyddsskor. I det läget kan inte chefen tvinga dig att använda skorna.
För 15 år sedan hotades två metallarbetare i Uppland av uppsägning sedan de vägrat byta från shorts till långbyxor. Det var mitt i sommaren och ventilationen på arbetsplatsen var trasig. Arbetsgivaren hävdade att de kunde skada sig på underbenen. Facket gick då igenom skadorna på arbetsplatsen och det visade sig att det snarare var på underarmar som anställda skadat sig.
T-shirt var däremot tillåtet. Fallet var på väg mot Arbetsdomstolen men parterna kom överens innan rättegången. De båda männen fick jobba kvar.
Nej, däremot kan arbetsgivaren förse dig med ett hårnät eller kräva att du ska ha håret uppsatt.
Nej. En underklädes-kedja i Sundsvall tvingade sina anställda att bära skyltar med sin bh-storlek. Kedjan stämdes av facket och fälldes för diskriminering och brott mot kollektivavtalet.
Jonny Skrotiz Widén har blivit nekad två jobb på grund av sitt utseende.
Jonny Skrotiz Widén, 35 år, gjorde sin första piercing som 13-åring. Nu har han 35 på olika delar av kroppen. Via cirkusgymnasium och en mängd andra jobb är han nu CNC-operatör på en mekanisk verkstad. Två gånger har han nekats jobb på grund av sitt utseende.
– En gång sa chefen rakt ut att jag hade för många piercingar, att han inte ville anställa mig. En annan gång skylldes det på att mitt hår och skägg var en säkerhetsrisk.
Skrotiz nuvarande chef har inga problem med att han är piercad.
– Så länge det inte innebär någon säkerhetsrisk spelar det ingen roll för mig, säger Jari som äger JPH produktion i Järfälla, där Skrotiz jobbar.
Fotnot: Skrotiz är ett av Jonny Widéns riktiga namn. Han tog det för sju år sedan. Det var en barndomskompis mamma som började kalla honom Skrotiz på grund av alla hans piercingar.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.