Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?
Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.
Industriarbetarnas tidning
16 november, 2015
Skrivet av Harald Gatu
Tre eller sex dagars arbetstidsförkortning? Tre, tyckte arbetsgivarna. Sex, sa Arbetsdomstolen som gick på fackets linje. Nu får anställda på nya företag samma rättigheter som alla andra på det allokemiska avtalet.
Arbetstidsförkortning på allokemiska avtalet (plast-, färg- och läkemedelsindustrin)
1998: Facket får igenom arbetstidsförkortning i avtalsförhandlingarna. Tre dagar som lokalt kan växlas mot högre lön.
2001: Ytterligare tre dagar till alla. Totalt sex dagar alltså. Men lokalt kan man komma överens om att höja lönerna i stället.
2004: Ytterligare en dag. Totalt sju dagar. Även den nya, sjunde dagen kan man ta ut i pengar.
2013: Den sjunde dagen försvinner. Värdet av den dagen förs över till den nya delpensionen. Återstår alltså sex lediga dagar.
2015: Arbetsdomstolen slår fast att anställda som går dagtid har rätt till sex dagars arbetstidsförkortning om de jobbar på nytillkomna företag, som börjar tillämpa det allokemiska avtalet den 1 april 2014 eller därefter.
Nimbus Boats i Lugnås utanför Mariestad har ett 60-tal anställda i produktionen. Företaget startade 1968 och tillverkar motorbåtar. Efter en konkurs 2012 togs ägandet över av investmentbolaget R12 Kapital.
Fyllda orderböcker, tryggare jobb och nyanställningar. Det har vänt för motorbåtstillverkaren Nimbus i Lugnås utanför Mariestad. Bland de anställda finns tillförsikt och optimism.
Men det finns en fråga som skaver: arbetstidsförkortningen. Nu har de tre dagar per år. De kunde ha haft sex dagar i stället.
Bakgrunden är denna: När den första arbetstidsförkortningen kom 1998 kunde de arbetsplatser som gick på det allokemiska avtalet välja: tid eller pengar.
– Vi valde pengarna den gången, säger Torbjörn Larsson som arbetar vid vakuuminjiceringen.
– Då snackades det om tolv minuters arbetstidsförkortning i veckan. Det lät så lite och verkade så krångligt att ta ut de där minuterna. Så vi valde pengarna i stället.
I stället för kortare arbetstid – tolv minuter i veckan eller tre dagar per år – fick de 69 öre mer i timmen.
– Den nivåhöjningen är ju inte värd speciellt mycket såhär sjutton år senare. I efterhand kan jag tycka att det nog hade varit bättre med tiden.
Då hade arbetsplatsen ingen fackklubb och bara ett 20-tal anställda.
– Därför blev det som det blev, säger Torbjörn Larsson, som är en av klubbens förhandlare.
– Utmaningen för oss nu är att på något sätt försöka höja värdet på den där 69-öringen. Men det är inte det lättaste.
För några år sedan gick företaget i konkurs. Efter många turer tog en ny köpare över och verksamheten återuppstod, nu under företagsnamnet Nimbus Boats. Det nystartade företaget hade centrala förhandlingar med IF Metall om villkoren för de anställda. Parterna var överens att de gamla villkoren skulle fortsätta gälla.
Men det är annorlunda för företag som börjat tillämpa det allokemiska avtalet från den 1 april 2014 eller därefter. På de företagen har de anställda rätt till de sex dagarna, enligt en färsk dom i Arbetsdomstolen. Något som arbetsgivarorganisationen Ikem motsatt sig.
Ikem har ansett att arbetstidsförkortningen från 1998 förutsatte lokal överenskommelse mellan företaget och fackklubben. Därför borde inte nytillkomna företag omfattas av den arbetstidsförkortning som infördes 1998. Men Arbetsdomstolen gick på fackets linje.
– En viktig dom för alla nytillkomna företag, säger Stefan Östman, montör och ordförande i IF Metallklubben.
Arbetstidsförkortning är en viktig fråga ute på arbetsplatserna.
– Hos oss är den verkligen uppskattad även om vi nu bara har tre dagar, säger han. I dag använder många av oss arbetstidsförkortningen för att plocka lite timmar här och där. Till exempel när man ska besiktiga bilen, besöka tandläkaren eller helt enkelt dra iväg tidigare en fredag.
Vid slutmonteringen färdigställs båtarna. Det är här de utrustas med Pentamotorn, med den lyxiga inredningen och allt annat som gör att Nimbusbåten just nu säljer bättre än någonsin.
– Sista året har varit helt galet, full fart”, säger IF Metallklubbens Stefan Östman.
Mer än åtta av tio båtar säljs på export.
– Tidigare var vi mer inriktade på norra Europa, men nu har vi fått allt fler kunder i USA, Turkiet, Taiwan.
Slutmontörernas lagledare är Fredrik Törnblad. Det är han som får ta ställning till om arbetskamraterna kan ta ut kortare ledighet.
– Det är så få dagar man kan ta ut, så det är inga problem. Säger man bara till i tid när man vill vara ledig så löser vi det. På sju år tror jag att jag har nekat ledighet bara vid ett enda tillfälle.
Även han var med 1998 när de valde pengarna före kortare arbetstid.
– Vad visste vi då? Det är klart att sex lediga dagar hade varit bättre än tre.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.