Människovärdet står på spel
Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
14 mars, 2016
Skrivet av Marie Edholm
De lyckades lyfta frågan om mänskliga rättigheter till dagstidningarnas sportsidor. Nu prisas bland andra GS:s ordförande Per-Olof Sjöö för kampanjerna mot slavarbete i samband med stora idrottsevenemang.
Tillsammans med Byggnads Johan Lindholm och Christer Wälivaara tar GS-fackets och internationella Bygg- och träarbetarfackets (BWI) ordförande Per-Olof Sjöö emot FUF-priset i kväll. Det är Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) som sedan 1986 delar ut priset till personer eller organisationer som har gjort särskilt goda insatser inom internationellt utvecklings- och biståndsarbete.
De prisas för att ha skapat tryck mot internationella fotbollsförbundet FIFA och internationella olympiska kommittén IOK att ta ansvar för vad som händer före och efter deras stora evenemang. 2015 års pris uppmärksammar bland annat kampanjen ”Red card for FIFA” som BWI har drivit för att skapa medvetenhet kring migrantarbetares arbetsvillkor i bland annat Qatar. Motiveringen lyder:
”De tre pristagarnas har varit drivande i att utveckla detta globala fackliga samarbete som bidragit till att mänskliga rättigheter, globala utvecklingsfrågor och anständiga arbetsvillkor återkommande diskuteras på tidningarnas sportsidor och når ut till en bred idrottsintresserad allmänhet.”
Hur kom det sig att BWI drev kampanjen ”Rött kort för FIFA”?
– Det finns en historia bakom som går ända tillbaka till 2008. Vi ville försöka koppla de fackliga kärnfrågorna till idrotten. Då drev vi en kampanj inför fotbolls-VM i Sydafrika och märkte att vi gjorde stora framsteg vad gäller facklig organisering till exempel. Vi gjorde samma sak inför VM i Brasilien och OS i ryska Sotji 2014. Qatar är ändå en speciell utmaning eftersom läget är så katastrofalt dåligt. Att bilda en fackförening där är emot lagen, säger Per-Olof Sjöö.
Vad har kampanjen haft för effekt?
– Red card for FIFA var en vidareutveckling av idén som inleddes i Sydafrika. Vi försöker jobba på bred front så att vi både riktar strålkastarljuset på frågan och skapar bättre villkor för arbetarna.
Det känns som att uppmärksamheten har lagt sig.
– Ja, men arbetet på plats pågår fortfarande. Vi försöker bygga upp en facklig struktur bland migrantarbetarna. Men jag vill inte gå in i detalj på hur det går till. Det är rätt känsligt eftersom det är emot lagen att bilda fackföreningar.
Har Qatar påverkats av uppmärksamheten kring villkoren för migrantarbetarna?
– Ja, jag tror faktiskt att de har gjort det. De har tagit steg i rätt riktning när det gäller attityden kring migrantarbetarnas villkor, även om det inte har lett till någon förbättring än så länge. Så där kan vi inte slå oss för bröstet än, tyvärr.
Har FIFA och IOK agerat på något sätt efter uppmärksamheten?
– Ja, jag tycker att det finns en mycket större förståelse från deras sida i dag. Jag tror att både IOK och FIFA kommer att ta med de här frågorna i förhandlingarna kring vilka länder som ska stå som värdar för de stora sportevenemangen i framtiden.
BWI har tidigare uppskattat att runt 4 000 migrantarbetare kommer att förolyckas i arbetet med att bygga arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM i Qatar 2022.