Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Arbetarna ska ställa lönekrav – inte Svenskt Näringsliv

29 april, 2016

Skrivet av Dennis Jörnmark Callstam

dennis-ledarpraktikGästkrönikaKrav på sänkta ingångslöner och ”lägre trösklar” på arbetsmarknaden har stått som spön i backen till följd av den relativt till andra europeiska länder sett stora flyktinginvandring som skett i Sverige de senaste åren.

Om skribenten:

Dennis Jörnmark Callstam är 24 år och journalist från Göteborg. Gör i två veckor praktik på Dagens Arbete genom Aftonbladets och LO:s utbildning för unga ledarskribenter.

Svenskt Näringsliv har fått med sig flera riksdagspartier på tåget. I höstas föreslog till och med Miljöpartiet samma sak.

Vad det inte pratas lika mycket om är att de anställningar som unga utan utbildning konkurrerar om i dagsläget är mer än prekära nog som det är.

En sommar jobbade jag med att packa flygplansmat åt ett internationellt flygbolag. I en industrilokal i utkanten av en svensk storstad trängdes vi – universitetsstudenter med examen i ämnen som saknade arbetsmarknadskompatiblitet, utförsäkrade i medelåldern och nyanlända invandrare.

Samtliga på arbetsplatsen var externt anställda genom ett bemanningsföretag och följde företagets egna kollektivavtal. Tre dagar efter att jag börjat sänktes timlönen med 15 kronor. Trots långa pass där påtvingad övertid kunde leda till arbete tolv timmar i sträck fanns ingen möjlighet att säga från. Den som klagade kunde helt enkelt räkna kallt med att inte bli inringd igen morgonen efter.

Jag går igenom mina närmsta vänner i huvudet. Alla är någonstans mellan 20 och 30 år och de allra flesta har liknande erfarenheter. Timslånga pass med repetitiva marknadsundersökningar i oergonomisk miljö. Svartbetald ostförsäljning för 60 kronor i timmen i en av Sveriges finaste saluhallar. Klockan ställd på fem varje morgon i hopp om att få ett av de där väldigt få samtalen från äldreboendet som ibland behöver någon extra i sex timmar. Söka 600 jobb och inte få komma till intervju på ett enda.

De här historierna är sanna berättelser från det svenska arbetslivet för unga outbildade svenska medborgare 2016. En ständig tävlan om timvikariaten, en ständig oro för om hyran ska kunna bli betald och en ständig stress över vad som händer när tremånadersvikariatet tar slut. Den interna konkurrensen mellan de som behöver jobb och bemanningsbranschens stenhårda grepp om arbetskraften gör det omöjligt att organisera sig fackligt.

Ska de som kommer till Sverige från krig, hat och förtryck ha det ännu värre än unga på arbetsmarknaden har det idag? Det är dags för vänstern att hitta en motstrategi. Alla som är utsatta på dagens arbetsmarknad – vare sig de är studenter, flyktingar eller utförsäkrade – har gemensam sak.

Företagsägare, börsmäklare och riskkapitalister blir rikare och rikare. Men deras inkomster är beroende av den prekära klassens arbete. Deras kapitalackumelering är i arbetarnas händer – då måste arbetarna ställa kraven, inte Svenskt Näringsliv.

En kommentar till “Arbetarna ska ställa lönekrav – inte Svenskt Näringsliv

  • Heja och bravo. Undrar om LO, TCO och övriga har fattat detta.
    Företrädare har ofta samma inställning som just Svenskt Näringsliv och Saf.

    Heja och bravo för denna text. Värmer gott att läsa (gärna en gång extra, så att den sjunker in ordentligt).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vår tids viktiga fråga – klimatomställningen – och blev pressad på frågan huruvida Miljöpartiet är för […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 – Sveriges tidskrifters mingel Plats: Dagens Samhälles tält 19.00 – Talare: Per Bolund, Miljöpartiet Jag kommenterar i […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.