Industriarbetarnas tidning

Musik som spolar kröken

6 juni, 2016

Skrivet av

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Mer låtar om att sluta dricka

Red Hot Chili Peppers: Under the bridge. Sångaren Anthony Kiedis skrev låten när han i tre år hade varit fri från sprit och droger – men inte ångest.

Kinks: Alcohol. På albumet Muswell Hillbillies skildrar Kinks sitt hemmakvarter i London där inte allt var så gulligt. Här berättas om mannen som styrs av ”the demon alcohol” som leder till kvinnomisshandel och söndrade äktenskap.

Strokes: Heart in a cage. Sångaren ­Julian Casablancas kämpade med alkoholproblem. Spriten gjorde honom till en sämre låtskrivare, sa han. Då skrev han Hearts in a Cage om att bli kvitt ett nedbrytande beroende.

Margo Price är countrysångerskan som just nu firar triumfer med sitt debutalbum Midwest Farmers Daughter. Inte den där smetiga countryn utan en mer oborstad variant, förfinad av producenten Jack White från White Stripes. Den råa countryn har aldrig väjt för livets mörkare sidor.

I öppningslåten Hurtin’ (On the Bottle) sups en hel del. Men det sägs också att ”dricka whisky som om det vore vatten tar inte smärtan ur mig”. Det här albumet kom just innan country-ikonen Merle Haggard somnade in. I hans värld fanns knappast plats för spritromantik. Han hade sett för mycket. I den hårda uppväxten i Kaliforniens migrantläger, i fängelset där han tillbringade tonåren, på alla syltor han spelat.

När Merle Haggard nyligen dog betygade Margo Price sin tacksamhetsskuld till honom. På Facebook länkade hon till ett Youtube-klipp med Haggards Tonight the bottle let me down, en av alla hans låtar som skulle kunna platsa i en uppdaterad version av Nykterhetsfolkets sångbok.

Det var fler än countryartister som vittnade om hans betydelse. En kvinna i amerikanska mellanvästern berättade på sin blogg hur hon kommit över sin alkoholism genom att sitta på den lokala baren och i fyllan låtit jukeboxen spela Merle Haggards Misery and Gin. Om och om igen – tills budskapet gav henne insikt och styrka att påbörja uppbrottet från spriten.

Sprit kan ställa till med ett helvete, för den som dricker, för de närmaste. Hur sorgligt är det inte att tänka på dess följder när man i låten Rehab hör Amy Winehouse fruktlösa försök att bli kvitt sitt missbruk? Inte alla klarar det som Aerosmith-sångaren Steven Tyler skildrade i powerballaden Amazing: att ta sig ur eländet.

Även Merle Haggard kämpade med självförbränningens demoner. Få kunde formulera dem bättre än han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Tolv tips för dina lurar

Tolv tips för dina lurar

Ligger du i hängmattan? Koppla av med en spännande deckare – som någon annan läser åt dig. Kvar på jobbet? Tryck i gång en intressant radiodokumentär eller hitta din nya favoritpodd.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.