Industriarbetarnas tidning

Musik som spolar kröken

6 juni, 2016

Skrivet av

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Mer låtar om att sluta dricka

Red Hot Chili Peppers: Under the bridge. Sångaren Anthony Kiedis skrev låten när han i tre år hade varit fri från sprit och droger – men inte ångest.

Kinks: Alcohol. På albumet Muswell Hillbillies skildrar Kinks sitt hemmakvarter i London där inte allt var så gulligt. Här berättas om mannen som styrs av ”the demon alcohol” som leder till kvinnomisshandel och söndrade äktenskap.

Strokes: Heart in a cage. Sångaren ­Julian Casablancas kämpade med alkoholproblem. Spriten gjorde honom till en sämre låtskrivare, sa han. Då skrev han Hearts in a Cage om att bli kvitt ett nedbrytande beroende.

Margo Price är countrysångerskan som just nu firar triumfer med sitt debutalbum Midwest Farmers Daughter. Inte den där smetiga countryn utan en mer oborstad variant, förfinad av producenten Jack White från White Stripes. Den råa countryn har aldrig väjt för livets mörkare sidor.

I öppningslåten Hurtin’ (On the Bottle) sups en hel del. Men det sägs också att ”dricka whisky som om det vore vatten tar inte smärtan ur mig”. Det här albumet kom just innan country-ikonen Merle Haggard somnade in. I hans värld fanns knappast plats för spritromantik. Han hade sett för mycket. I den hårda uppväxten i Kaliforniens migrantläger, i fängelset där han tillbringade tonåren, på alla syltor han spelat.

När Merle Haggard nyligen dog betygade Margo Price sin tacksamhetsskuld till honom. På Facebook länkade hon till ett Youtube-klipp med Haggards Tonight the bottle let me down, en av alla hans låtar som skulle kunna platsa i en uppdaterad version av Nykterhetsfolkets sångbok.

Det var fler än countryartister som vittnade om hans betydelse. En kvinna i amerikanska mellanvästern berättade på sin blogg hur hon kommit över sin alkoholism genom att sitta på den lokala baren och i fyllan låtit jukeboxen spela Merle Haggards Misery and Gin. Om och om igen – tills budskapet gav henne insikt och styrka att påbörja uppbrottet från spriten.

Sprit kan ställa till med ett helvete, för den som dricker, för de närmaste. Hur sorgligt är det inte att tänka på dess följder när man i låten Rehab hör Amy Winehouse fruktlösa försök att bli kvitt sitt missbruk? Inte alla klarar det som Aerosmith-sångaren Steven Tyler skildrade i powerballaden Amazing: att ta sig ur eländet.

Även Merle Haggard kämpade med självförbränningens demoner. Få kunde formulera dem bättre än han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Lars Lerin valde livet

Lars Lerin valde livet

Konstnären Lars Lerin är både erkänd och berömd. Men ett tag var han nära att gå under i alkohol och tabletter.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.