Industriarbetarnas tidning

Musik som spolar kröken

6 juni, 2016

Skrivet av

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Mer låtar om att sluta dricka

Red Hot Chili Peppers: Under the bridge. Sångaren Anthony Kiedis skrev låten när han i tre år hade varit fri från sprit och droger – men inte ångest.

Kinks: Alcohol. På albumet Muswell Hillbillies skildrar Kinks sitt hemmakvarter i London där inte allt var så gulligt. Här berättas om mannen som styrs av ”the demon alcohol” som leder till kvinnomisshandel och söndrade äktenskap.

Strokes: Heart in a cage. Sångaren ­Julian Casablancas kämpade med alkoholproblem. Spriten gjorde honom till en sämre låtskrivare, sa han. Då skrev han Hearts in a Cage om att bli kvitt ett nedbrytande beroende.

Margo Price är countrysångerskan som just nu firar triumfer med sitt debutalbum Midwest Farmers Daughter. Inte den där smetiga countryn utan en mer oborstad variant, förfinad av producenten Jack White från White Stripes. Den råa countryn har aldrig väjt för livets mörkare sidor.

I öppningslåten Hurtin’ (On the Bottle) sups en hel del. Men det sägs också att ”dricka whisky som om det vore vatten tar inte smärtan ur mig”. Det här albumet kom just innan country-ikonen Merle Haggard somnade in. I hans värld fanns knappast plats för spritromantik. Han hade sett för mycket. I den hårda uppväxten i Kaliforniens migrantläger, i fängelset där han tillbringade tonåren, på alla syltor han spelat.

När Merle Haggard nyligen dog betygade Margo Price sin tacksamhetsskuld till honom. På Facebook länkade hon till ett Youtube-klipp med Haggards Tonight the bottle let me down, en av alla hans låtar som skulle kunna platsa i en uppdaterad version av Nykterhetsfolkets sångbok.

Det var fler än countryartister som vittnade om hans betydelse. En kvinna i amerikanska mellanvästern berättade på sin blogg hur hon kommit över sin alkoholism genom att sitta på den lokala baren och i fyllan låtit jukeboxen spela Merle Haggards Misery and Gin. Om och om igen – tills budskapet gav henne insikt och styrka att påbörja uppbrottet från spriten.

Sprit kan ställa till med ett helvete, för den som dricker, för de närmaste. Hur sorgligt är det inte att tänka på dess följder när man i låten Rehab hör Amy Winehouse fruktlösa försök att bli kvitt sitt missbruk? Inte alla klarar det som Aerosmith-sångaren Steven Tyler skildrade i powerballaden Amazing: att ta sig ur eländet.

Även Merle Haggard kämpade med självförbränningens demoner. Få kunde formulera dem bättre än han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Tolv tips för dina lurar

Tolv tips för dina lurar

Ligger du i hängmattan? Koppla av med en spännande deckare – som någon annan läser åt dig. Kvar på jobbet? Tryck i gång en intressant radiodokumentär eller hitta din nya favoritpodd.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.