Industrin måste bli energismart
Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klin.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
1 juli, 2016
Skrivet av Helle Klein
Ledare Natten till i dag löpte avtalet för 1600 tvätteriarbetare ut och nu på morgonen lade IF Metall ett strejkvarsel. Det är historiskt. IF Metall hör inte till de förbund som brukar varsla om strejk. Men denna gång har facket bestämt sig för att ta strid. Kampen gäller främst lågavlönade kvinnor i tvätteriindustrin.
Striden handlar om en så kallad utvecklingsgaranti. Facket har i åratal försökt få till lokala lönesystem som gör att arbetarna garanteras en viss löneutveckling. Alltför många stannar i löneutveckling och ligger efter fler års arbete nära lägstalönen.
Men arbetsgivaren IKEM har inte visat någon förståelse för behovet av lönesystem. IF Metall vill nu att det i det centrala avtalet ska finnas med en utvecklingsgaranti som skulle ge en tvätteriarbetare 7 kr mer i timmen efter ett första anställningsår och sedan ytterligare 7 kr mer i timmen efter ett andra år. Det är högst rimligt och ligger inom industriavtalets (märkets) gränser.
Arbetsgivaren anser dock att en sådan garanti skulle försvåra arbetet med de lokala lönesystemen. Men hittills har ju inget skett lokalt. IF Metall har drivit frågan i tio års tid.
Tvätteriarbetarna som främst är kvinnor har de sämsta lönerna och arbetar i de sämsta arbetsmiljöerna inom industrin. Det är hög tid att de får bättre villkor och det är nödvändigt för facket att ta denna strid. Allt tal om jämställdhet och solidaritet skulle annars bara vara tomma ord.
Kvinnokampen började en gång på tvätterierna i England. Minns filmen Suffragetterna som gick i vintras. Även Nationalteaterns gamla progglåt ”Hanna från Arlöv” handlar om tvätteriarbetaren Hanna som organiserar sig fackligt. Tyvärr har villkoren inte förändrats något nämnvärt sedan början av 1900-talet. Dagens Arbete har skrivit flera artiklar om de usla arbetsmiljöerna inom tvätterierna.
Unga kvinnor slits ut i förtid och får svåra belastningsskador. Lönerna inom tvätteribranschen hör till de mest sammanpressade inom hela industrin.
Det är bra att facket tar strid för de lågavlönade tvätteriarbetarna – nu gäller kampen industrins ”undersköterskor”.