Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Strejk för ”industrins undersköterskor”

1 juli, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Natten till i dag löpte avtalet för 1600 tvätteriarbetare ut och nu på morgonen lade IF Metall ett strejkvarsel. Det är historiskt. IF Metall hör inte till de förbund som brukar varsla om strejk. Men denna gång har facket bestämt sig för att ta strid. Kampen gäller främst lågavlönade kvinnor i tvätteriindustrin.

Striden handlar om en så kallad utvecklingsgaranti. Facket har i åratal försökt få till lokala lönesystem som gör att arbetarna garanteras en viss löneutveckling. Alltför många stannar i löneutveckling och ligger efter fler års arbete nära lägstalönen.

Men arbetsgivaren IKEM har inte visat någon förståelse för behovet av lönesystem. IF Metall vill nu att det i det centrala avtalet ska finnas med en utvecklingsgaranti som skulle ge en tvätteriarbetare 7 kr mer i timmen efter ett första anställningsår och sedan ytterligare 7 kr mer i timmen efter ett andra år. Det är högst rimligt och ligger inom industriavtalets (märkets) gränser.

Arbetsgivaren anser dock att en sådan garanti skulle försvåra arbetet med de lokala lönesystemen. Men hittills har ju inget skett lokalt. IF Metall har drivit frågan i tio års tid.

Tvätteriarbetarna som främst är kvinnor har de sämsta lönerna och arbetar i de sämsta arbetsmiljöerna inom industrin. Det är hög tid att de får bättre villkor och det är nödvändigt för facket att ta denna strid. Allt tal om jämställdhet och solidaritet skulle annars bara vara tomma ord.

Kvinnokampen började en gång på tvätterierna i England. Minns filmen Suffragetterna som gick i vintras. Även Nationalteaterns gamla progglåt ”Hanna från Arlöv” handlar om tvätteriarbetaren Hanna som organiserar sig fackligt. Tyvärr har villkoren inte förändrats något nämnvärt sedan början av 1900-talet. Dagens Arbete har skrivit flera artiklar om de usla arbetsmiljöerna inom tvätterierna.

Unga kvinnor slits ut i förtid och får svåra belastningsskador. Lönerna inom tvätteribranschen hör till de mest sammanpressade inom hela industrin.

Det är bra att facket tar strid för de lågavlönade tvätteriarbetarna – nu gäller kampen industrins ”undersköterskor”.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Bravo LO

”Den nygamla modellen för lönesättningen är ett smart sätt att komma till rätta med den kontroversiella frågan om låglönesatsning”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom kravet på garanterad löneökning efter två anställningsår.

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

”Kampviljan är jättehög”

”Kampviljan är jättehög”

Det är en påtaglig risk för konflikt i tvätteriindustrin, enligt både fack och arbetsgivare. Och hos fackets medlemmar finns en tydlig vilja att visa sitt missnöje, enligt Mikael Herrgård klubbordförande på Textilia i Rimbo.

Stor konfliktrisk i tvätteri­industrin

Den sista juni löper avtalet i tvätteriindustrin ut. Nu varnar både IF Metall och arbetsgivarsidan för konflikt. Stötestenen är att facket kräver en garanterad löneutveckling.

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Det är vi som får Sverige att funka

Det är vi som får Sverige att funka

Det råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Värna om Saltsjöbadsandan

Den svenska modellen är bästa skyddet mot extremismens söndrande av demokratin.

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.