Industriarbetarnas tidning

”Min son undrar när jag kan bära honom igen”

15 april, 2014

Skrivet av

Textilia i Långsele70 procent tycker att jobbet är enformigt. Tvätteriarbetarna drabbas hårdast av belastningsskador. 36-åriga Joy har så ont att hon inte kan lyfta sitt barn.

Efter nio år på tvätteriet sade kroppen ifrån. Arbetet på sorteringen, där tvättgodset kommer från landstinget i stora säckar, var för tungt.

– Jag sa att jag inte skulle orka. Jag fick rätt, säger Chaikerd, ”Joy”, tvätteriarbetare på Textilia i Långsele.

Enligt den nya undersökningen från Statistiska centralbyrån har nästan hälften, 46 procent, besvär av belastningsskador.

Joy har varit sjukskriven sedan november. Hon försökte gå tillbaks till jobbet men efter några timmar tvingades hon ge upp. Det tog fyra månader att få en tid för röntgen. Läkaren konstaterade diskbråck i nacken. När hon kan komma tillbaka är osäkert. Nu väntar sjukgymnastik och rehabilitering.

Smärtan är värst på nätterna. Sömnlös funderar Joy på framtiden. Alla jobb på tvätteriet sliter på kroppen. Vika, hänga och sortera är arbetsuppgifter som är repetitiva och tunga. Ett moment kan ta några sekunder innan det är dags att göra exakt samma sak igen många gånger under en hel arbetsdag.

”Ingen har berättat hur vi ska spara kropparna”

Joy är inte ensam med sina bekymmer. Av drygt 60 anställda på Textilias Långseletvätteri har över 10 personer opererats för karpaltunnelsyndrom, en motorisk överbelastning som drabbar handledens insida.

Joys diskbråck gör att hon vissa dagar inte klarar av att laga mat. Smärtan strålar ut i vänster arm och ger domningar. När hon hämtar yngste sonen på förskolan kan hon inte lyfta och krama honom.

– Han frågar när jag blir frisk så jag kan bära honom igen.

Starka värktabletter och värmekudde lindrar smärtorna. Joy berättar att pressen ökat på jobbet. Att personalen hela tiden ska jobba fortare.

– Det borde räcka att man jobbar så hårt man kan. Vi ska klara hela livet, det gör man inte nu.

Ofta när Joy stod på sorteringen tänkte hon att säckarna var för tunga. Men hon lyfte ändå. Trots att kroppen sa i från.

– Nu försöker jag tänka positivt. Det går alltid att skola om sig. Jag funderar på undersköterska, säger hon.

En av tre har belastningsskador

Magnus Halén som är IF Metalls klubbordförande på Textilia i Långsele tycker att arbetspressen ökat. Många är visstidsanställda och vågar inte sjukskriva sig. Folk äter värktabletter och går till jobbet trots krämpor.

– Vi har också en gammal maskinpark. Det skulle investeras och byggas om på vår sorteringsavdelning. Men det har skjutits på framtiden delvis på grund av ekonomin, säger han.

Jonas Olaison är miljö- och kvalitetschef på Textilia. Han menar att det är viktigt att jobba systematiskt med arbetsmiljöfrågor.

– Ergonomi och belastning är ett problem. Vi tänker på det när vi köper in nya maskiner. Tyvärr ser vi ingen större förändring, maskinerna är designade på ett sätt och vi har inte så stor möjlighet att påverka, säger han.

– Vi försöker att bygga bort problemen.

Företaget försöker få personalen att rotera mellan olika arbetsstationer.

– Det är ett litet problem att man inte vill ändra sitt beteende. En del anställda vill jobba med det de alltid har gjort, eftersom de är experter där, säger Jonas Olaison.

Textilia tar också in ergonomiexperter som utbildar personal och arbetsledare.

Upplever du att arbetsmiljön har blivit bättre? 

– Det är svårt att mäta om våra åtgärder gett resultat. Men ett konkret exempel är våra packare i Örebro som tycker att tvätten kommer i ett jämnare flöde, att stressen minskat.

”Vi vet att det här ger skador”

Du kanske också vill läsa…

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

”Gnugga inte för hårt”

”Gnugga inte för hårt”

Glöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

Nu blir tvätteriet forsknings­projekt

Nu blir tvätteriet forsknings­projekt

På Berendsen i Ockelbo ska arbetsrotationen bli ännu bättre. Det ska ett nytt forskningssamarbete mellan tvätteriet och Högskolan i Gävle se till.

Brist på jämställdhet drabbar även kroppen

Dålig jämställdhet leder till mer belastningsskador för kvinnor. ”Om någon säger att det handlar om att kvinnor inte kan så är det bullshit”, säger arbetsmiljöforskaren Svend-Erik Mathiassen.

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

Ständig kväll på tvätteriet

Ständig kväll på tvätteriet

Klockan är 15.44 på Textilia i Rimbo, tvätten från Stockholms sjukhus väller in. Uppblandad med ett och annat stetoskop och id-kort.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.