”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Joy tänkte ofta på att jobbet var för tungt. Sedan november har hon varit sjukskriven för diskbråck i nacken. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN
Tvättgodset från landsting och restauranger packas upp och sorteras för hand. I Långsele tvättas 18 ton varje dag. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

”Min son undrar när jag kan bära honom igen”

Textilia i Långsele70 procent tycker att jobbet är enformigt. Tvätteriarbetarna drabbas hårdast av belastningsskador. 36-åriga Joy har så ont att hon inte kan lyfta sitt barn.

Efter nio år på tvätteriet sade kroppen ifrån. Arbetet på sorteringen, där tvättgodset kommer från landstinget i stora säckar, var för tungt.

– Jag sa att jag inte skulle orka. Jag fick rätt, säger Chaikerd, ”Joy”, tvätteriarbetare på Textilia i Långsele.

Enligt den nya undersökningen från Statistiska centralbyrån har nästan hälften, 46 procent, besvär av belastningsskador.

Joy har varit sjukskriven sedan november. Hon försökte gå tillbaks till jobbet men efter några timmar tvingades hon ge upp. Det tog fyra månader att få en tid för röntgen. Läkaren konstaterade diskbråck i nacken. När hon kan komma tillbaka är osäkert. Nu väntar sjukgymnastik och rehabilitering.

Smärtan är värst på nätterna. Sömnlös funderar Joy på framtiden. Alla jobb på tvätteriet sliter på kroppen. Vika, hänga och sortera är arbetsuppgifter som är repetitiva och tunga. Ett moment kan ta några sekunder innan det är dags att göra exakt samma sak igen många gånger under en hel arbetsdag.

Joy är inte ensam med sina bekymmer. Av drygt 60 anställda på Textilias Långseletvätteri har över 10 personer opererats för karpaltunnelsyndrom, en motorisk överbelastning som drabbar handledens insida.

Joys diskbråck gör att hon vissa dagar inte klarar av att laga mat. Smärtan strålar ut i vänster arm och ger domningar. När hon hämtar yngste sonen på förskolan kan hon inte lyfta och krama honom.

– Han frågar när jag blir frisk så jag kan bära honom igen.

Starka värktabletter och värmekudde lindrar smärtorna.

Joy berättar att pressen ökat på jobbet. Att personalen hela tiden ska jobba fortare.

– Det borde räcka att man jobbar så hårt man kan. Vi ska klara hela livet, det gör man inte nu.

Ofta när Joy stod på sorteringen tänkte hon att säckarna var för tunga. Men hon lyfte ändå. Trots att kroppen sa i från.

– Nu försöker jag tänka positivt. Det går alltid att skola om sig. Jag funderar på undersköterska, säger hon.

Magnus Halén som är IF Metalls klubbordförande på Textilia i Långsele tycker att arbetspressen ökat. Många är visstidsanställda och vågar inte sjukskriva sig. Folk äter värktabletter och går till jobbet trots krämpor.

– Vi har också en gammal maskinpark. Det skulle investeras och byggas om på vår sorteringsavdelning. Men det har skjutits på framtiden delvis på grund av ekonomin, säger han.

Jonas Olaison är miljö- och kvalitetschef på Textilia. Han menar att det är viktigt att jobba systematiskt med arbetsmiljöfrågor.

– Ergonomi och belastning är ett problem. Vi tänker på det när vi köper in nya maskiner. Tyvärr ser vi ingen större förändring, maskinerna är designade på ett sätt och vi har inte så stor möjlighet att påverka, säger han.

– Vi försöker att bygga bort problemen.

Företaget försöker få personalen att rotera mellan olika arbetsstationer.

– Det är ett litet problem att man inte vill ändra sitt beteende. En del anställda vill jobba med det de alltid har gjort, eftersom de är experter där, säger Jonas Olaison.

Textilia tar också in ergonomiexperter som utbildar personal och arbetsledare.

Upplever du att arbetsmiljön har blivit bättre? 

– Det är svårt att mäta om våra åtgärder gett resultat. Men ett konkret exempel är våra packare i Örebro som tycker att tvätten kommer i ett jämnare flöde, att stressen minskat.


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Strejk

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Strejkerna du måste känna till

KonflikthistoriaI modern tid har fackförbund ofta kritiserats för att strejka för sällan. Men historien är fylld med konflikter på arbetsmarknaden. Dagens Arbete har grottat ner sig i den svenska historien. Här är listan på strejkerna du måste känna till.

Från vänster: sticksåg, handhållen cirkelsåg, press, svarv och borr. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tio farligaste maskinerna som kan stympa dig på jobbet

VärstinglistanKapar och sågar är värst. Vi har listat maskinerna som stympar flest på jobbet.

Andreas Brindedahl ska lämna Kiruna och gruvan. Högskolestudier väntar. Han känner sig inte bitter men konstaterar: ”LKAB kände till lönefusket.” Foto: LARS THULIN

"LKAB tjänade på fusket"

Tjugo av LKAB:s gruvarbetare sparkades ut efter att ha fuskat med övertiden. Enligt gruvjätten låg allt ansvar hos de anställda. Nu bryter Andreas Brindedahl och hans kolleger tystnaden.

Gruvkrisen

"Vi förberedde en uppstart"

NorthlandIF Metalls klubbordförande i gruvan: "Vi förberedde en uppstart"

Så höjer du din lön

Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

Foto: TT

Regeringen satsar på arbetsmiljö

BudgetenI regeringens budget för 2015 föreslås Arbetsmiljöverket 60 miljoner kronor i ökade anslag. Satsningar görs också på kvinnors arbetsmiljö och den regionala skyddsombudsverksamheten.

Polisen ska ta hjälp av skyddsombuden

Polisen kommer att satsa mer resurser på arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljögrupper kommer att bildas inom varje ny polisregion. Nu sträcks en hand ut till alla Sveriges skyddsombud. – Hur ska vi annars kunna lyckas? frågar sig Katharina Genberg, kriminalinspektör på Stockholmspolisen.

Daniel Pettersson och Dan Andersson tog guld i mekatronik Foto: WorldSkills Sweden

Guld till Sverige i Yrkes-EM

Sverige tog hem 11 medaljer i Yrkes-EM. I grenen mekatronik blev det guld. Daniel Pettersson och Dan Andersson heter de stolta segrarna.

Här sitter metallarna med makt

Den nya riksdagen har mer makt än på länge. Och två av de tyngsta uppdragen där innehas av metallare: Tomas Eneroth är ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp, Raimo Pärssinen är ordförande för arbetsmarknadsutskottet.

Över 100 IF Metallare sägs upp efter gruvstopp

NorthlandStrax över 100 IF Metallare berörs när Northland Resources stoppar gruvdriften i Pajala. – Katastrof. Gruvan har stor betydelse för regionen, säger Tomas Nilsson, ordförande IF Metall Malmfälten.

DA granskar Plymouthbröderna

Plymoutbröderna svarar på sektkritiken

Plymoutbröderna svarar på sektkritiken"Beskrivningen stämmer dåligt in"

Skolan inspekterades  senast i maj 2014. Foto: ANDERS ANDERSSON. Bilden är från 2007

Skolan tillåts isolera barnen

Kritiserad av SkolinspektionenKritiker menar att Laboraskolan är en skattefinansierad hjärntvätt där Plymouthbrödernas barn isoleras från övriga samhället.

Laboraskolans styrelse svarar: "Skolan är öppen för alla"

Laboraskolans styrelse svarar:"Skolan är öppen för alla"

Här är imperiets kärna

FöretagsimperiumDagens Arbete har kartlagt 38 svenska aktiebolag som kan knytas till Plymouthbröderna.

Plymouthföretagen svarar: "Vi följer arbetsrätten"

Plymouthföretagen svarar:"Vi vill klargöra att kyrkan inte äger, driver eller ha någon inverkan på företagen", skriver företrädare för bolag ägda av Plymouthbröder.

"Laboraskolan har inte förändrats på djupet"

Skolinspektionen har fler gånger kritiserat Laboraskolan. Skolan har varje gång åtgärdat bristerna. – Jag kan nu konstatera att förändringarna inte har skett på djupet, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen.

Plymouthföräldrar kritiserar Skolinspektionen

”Vi blev helt chockade”, ”kränkande frågor”, ”rent diskriminerade.” Föräldrar till elever på Laboraskolan är kritiska mot Skolinspektionen efter det senaste tillsynsbesöket. Föräldrarna kräver att inspektörerna inte kommer tillbaks till skolan igen. Ett föräldrapar har också JO-anmält inspektörerna.

100 varslas på Väderstad

100 personer varslas från Väderstadverken. Varslet berör både tjänstemän och kollektivanställda. Anledningen är kraftigt minskad försäljning i Ryssland och Ukraina.

GS avvaktar om krav till ny regering

ValresultatetJobben, minskade klyftor och en restaurering av a-kassan är frågor som GS-facket kan komma att kräva att en ny regering ska driva.

Ferbe självkritisk efter valutgången

De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk till hur facket misslyckats med att mobilisera mot de växande klassklyftorna.

Nu är det upp till oss

Gästkrönika– En dag ska vi alla dö. – Men alla andra dagar ska vi det inte. Dialogen kommer från en serieruta med två människor som filosoferar på en klippa i solnedgången med varsitt metspö i handen. Igår blev serierutans budskap ännu viktigare.

Nu behövs en politik för jämlikhet

Valet blev just den rysare som många hade befarat. Precis som i Europavalet är det med blandade känslor man tog del av valresultatet. Glädjen över att det blir regeringsskifte grumlas av det faktum att de bruna vindarna är ruggigt starka.

DA hjälper dig att välja

Val 2014Hur ser riksdagspartierna på inhyrning, Fas 3 och belastningsskador? Dagens Arbete har under året gjort flera stora granskningar som rör valet. Här har vi samlat alla partienkäter som kan hjälpa dig när du ska ta ställning.

Dags att välja väg – ihop eller isär

Valet handlar om färdriktning: ska vi gå mot ökad 
ojämlikhet eller hålla samman Sverige?

Ett av de enklaste valen på länge

Anders FerbeValet den 14 september blir enkelt. Antingen röstar vi fram en regering som tar kommandot, minskar klyftorna och utvecklar det här landet, eller också bidrar vi till ännu fler misslyckanden.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Sverige behöver industripolitik!

Per-Olof SjööSanningen om industrin ligger i betraktarens öga. Men dess betydelse för Sverige kan inte överskattas.

Stark kritik mot Laboraskolan i ny rapport

DA granskar PlymouthbrödernaI en ny rapport riktar Skolinspektionen stark kritik mot Laboraskolan. Eleverna får inte lära sig att tänka kritiskt, lärarna saknar kompetens och ger inte allsidig undervisning. Yrkes- och studievägledningen är nästan obefintlig.

Statssekreteraren: "Mångfald och bredd vore bättre"

– Friskolan behåller sitt tillstånd så länge man följer skollag och läroplaner, säger statssekreterare Bertil Östberg.

Reglering eller inte – så svarar partierna

PartienkätVad anser ni om inhyrning av personal?

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.