Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Regional ojämlikhet hotar demokratin”

23 augusti, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Sommartalen står som spön i backen, om uttrycket tillåts. Bilden som målas i talen är klassisk: regeringen målar positivt och berättar om allt som har gjorts och görs medan oppositionen målar i dystrare färger och undrar varför inget eller fel saker görs. Sanningen ligger som vanligt någonstans där emellan.

Statsminister Stefan Löfven kan dock vara stolt över det faktum att arbetslösheten minskar, ungdomsarbetslösheten är den lägsta på åratal, ekonomin har tagit rejäl fart, bostadsbyggandet har ökat och till detta görs nu rejäla satsningar på skolan och välfärden. Regeringens reformagenda skapar framtidstro. Äntligen står jämlikheten högst på regeringens dagordning och skapandet av ett jämlikt utbildningssystem hör till dess signum.

Men ett viktigt perspektiv saknas. Jämlikhet handlar inte bara om att utplåna klyftor mellan människor och grupper utan också mellan stad och land. Det regionala perspektivet är märkligt frånvarande i svensk politisk debatt. Inte ens Centerpartiet vurmar längre för en levande landsbygd.

Dagens Arbete hör till de få kvarvarande nationella medierna som täcker i princip hela Sverige och våra reportage görs oftast långt utanför storstäderna. Bilden av ett tudelat land är tydlig. Denna tudelning har också visat sig i valresultaten de senaste valen och bildar fond till SD:s framgångar.

Faktum är att när OECD pekar på att inkomstskillnaderna ökat rejält i Sverige under de senaste decennierna gäller detta även de regionala skillnaderna. Näringslivets tankesmedja, SNS, gav i vintras ut en rapport på temat ”Regional ojämlikhet i Sverige”. Forskaren Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia, visar att Sverige dras isär och kallar det ”ett nytt regionalt utanförskap”.

”Det här innebär en politisk utmaning – stora regionala klyftor hotar sammanhållningen i samhället och kan skapa politisk oro och sociala konflikter”, skriver Enflo.

Få längtar tillbaka till 1960- och 70-talens ”flyttlass”-politik men en aktiv närings- och industripolitik som förmår att se till att nyindustrialiseringen kommer hela Sverige till del vore bra. Stockholm är överhettat och landsbygden utarmas. Det håller inte i längden och det behövs en regionalpolitisk reformagenda som har som mål att hela landet ska leva, inte bara storstadsregionerna.

När vi nu också hör om dagspresskrisen blir den regionala frågan en av vår tids stora demokratifrågor. Stampens hotande konkurs och Mittmedias drastiska scenarioövningar där stora lokaltidningar skulle göras om till gratistidningar med 3-dagarsutgivning är på allvar ett stort hot mot demokratin.

Kulturskribenten PO Tidholm skrev bra i Dagens Nyheter i måndags om konsekvenserna av den ”urbana normen” på medieområdet. ”Det blir fritt fram för kommunal korruption och för det informationsunderskott och den populism som präglar de sociala mediernas filterbubblor”.

Att politiker kan tycka att det är skönt att slippa bli granskade av lokaltidningsjournalister är en sak men de borde betänka att om inte dagspressen finns kvar runtom i landet hämtar medborgarna sin samhällsinformation från annat håll. Konspirationsteorierna och den främlingsfientliga populismen sprids i rekordfart på nätet. SD:s framgångar är mycket ett utslag av ett segregerat mediesamhälle.

Grogrunden för de grumliga politiska idéerna är både det faktum att många människor känner sig övergivna i bruksorter och landsorter där industri och samhälle stängt ner och av bristen på vederhäftig lokaljournalistik.

Demokratiminister Alice Bah Kunke borde tillsammans med näringsminister Mikael Damberg se till att bekämpa den regionala ojämlikheten.

En kommentar till “Regional ojämlikhet hotar demokratin

  • Tack för din text Helle har väntat på en diskussion kring det ojämlika Sverige sedan 14 år då jag fick uppleva den ojämlikhet som det innebär att bli skadad i sitt arbete på viss geografisk plats eller där kompetensen hos försäkringskassans personal negligeras år efter år, eller tillåts befinna sig på en skrämmande låg kompetensnivå, såsom det faktiskt är fallet i mitt ärende!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Fira demokratin och lär av historien

Fira demokratin och lär av historien

”Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

Var går gränsen för Centern?

Det är ruggiga tider vi lever i. I går kväll kunde vi bevittna ett journalistiskt haveri i Aktuellt där man gav stort utrymme åt Nya tider som har starka kopplingar till den våldsamma naziströrelsen Nordiska Motståndsrörelsen som om det är en tidningsröst bland andra. Vi var många redaktörer som reagerade, däribland Dagens Nyheters Peter Wolodarski […]

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.