Industriarbetarnas tidning

När ditt jobb kan bli dödliga vapen

5 september, 2016

Skrivet av Charlie Olofsson

Svensk försvarsindustri. Vapen behövs för att bevara freden, säger vissa. Andra tycker att Sverige ska avrusta. Finns det onda och goda arméer? Kan du som jobbar i försvarsindustrin lita på att det du tillverkar hamnar i rätt händer?

Blå-gula vapen för miljarder

Sverige exporterade vapen och krigsmateriel för 7,6 miljarder kronor förra året. Det är
nästan dubbelt så mycket som i början av 2000-talet. Bland köparländerna fanns bland annat Bahrain, Förenade Arabemiraten och Thailand. De fem största köparna förra året var Norge, USA, Finland, Indien och Tyskland.

Källa: ISP

Exporten utreds

Förra året presenterades Kex-utredningen, med förslag till en ny krigsmateriellagstiftning. Utredningen föreslår bland annat att svenska företag inte ska få exportera vapen och försvarsmateriel till icke-demokratiska länder. Den svenska vapenexporten kontrolleras av ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

JAS

står för jakt-, attack- och spaningsuppdrag. Jas 39 Gripen är fjärde generationens svenska stridsflygplan.

Thomas vägrade göra fler stridsplan

När regeringen sa ja till Jasprojektet i början av 80-talet drog de flesta Saabanställda en suck av lättnad, men inte Thomas Holmgren.

Han var med i en Jaskritisk grupp på Saab i Linköping och ville inte se något nytt stridsflygplan.
– Vi tyckte att det redan slösades alldeles för mycket resurser på militär rustning och som Saabanställda kände vi ett särskilt ansvar, säger han.

De var runt tio personer, plus några hemliga medlemmar bland tjänstemännen, berättar Thomas Holmgren.

– Vi delade ut flygblad på arbetsplatsen och gjorde ganska mycket väsen av oss, säger han.

Gruppen ville att Saab skulle avveckla sin militära gren och satsa fullt ut på den civila produktionen.
De inspirerades av arbetarna på det brittiska företaget Lucas Aerospace. Där tog de anställda, under 70-talet, fram en egen plan för en alternativ produktion.

I stället för att tillverka vapen och krigsmateriel tyckte de att företaget skulle satsa på vindkraftverk och miljövänliga transporter.

På Lucas Aerospace fanns en bred uppslutning kring den alternativa planen. Så var det inte med Jasmotståndet på Saab.

– Det pratades mycket om att Jas skulle rädda jobben. Det framställdes som den enda räddningen för oss som arbetade i industrin, men vi köpte inte det.

Under hela 80-talet jobbade han som bänkarbetare och slöjdade detaljer till Viggen. Samtidigt som han byggde stridsflygplan pläderade han för nedrustning. Runt om i landet anordnades demonstrationer mot Jasprojektet och Thomas Holmgren ställde gärna upp som talare.

– Vi tyckte att det var viktigt att vi som jobbade i produktionen tog ställning, säger han.

”Export stärker vårt eget försvar”

dilemmat-AleksandarZuza_svAleksandar Zuza, utredare på IF Metall

”IF Metalls hållning är att dagens kontroller fungerar bra. Sverige har ett av de hårdaste kontrollsystemen i världen. Det är viktigt att produkterna som vi säljer inte används till förtryck.
Jag respekterar dem som tycker att Sverige ska sluta exportera, men jag tror inte att det är rätt väg att gå. Som det ser ut i dag är exporten avgörande för vår egen försvarsförmåga. Tack vare att vi exporterar kan vi se till att vårt eget försvar håller en hög teknisk nivå. Det tycker jag är viktigt. I de bästa av världar behövs inga försvar, men titta på Ukraina, titta på Krim. Vi har krig i Europa. Jag tycker att vi ska vara stolta över vår försvarsindustri, som är internationellt ledande.”

”Omöjligt att ha full kontroll”

dilemmat-anna_ekAnna Ek, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

”Vi måste göra vårt yttersta för att avskaffa alla arméer och väpnade grupper. För att komma ifrån den onda spiralen där våld bekämpas med mer våld måste vi tänka nytt. Även om Sverige säger sig ha en stark exportkontroll vet vi att vapen som tillverkas här hamnar i ”fel” händer. Det går inte att ha full kontroll på vad som händer med vapnen efter att de sålts. Också export som faktiskt är godkänd går direkt till diktaturer och krigförande länder.

Genom vapenexporten är vi i Sverige medskyldiga till krigen. Det måste gå att ställa om tillverkningen och i stället börja producera sådant som är positivt för samhället och världen.”

”Vapen behövs för att klara freden”

dilemmat-conny_holm_svConny Holm, fd klubbordförande på Saab i Jönköping

”Genom åren har jag träffat en del kollegor som har haft betänkligheter kring jobbet, och när det stormar politiskt händer det att någon frågar vad jag tycker, men det är sällan.
För de flesta har jobbet blivit vardag och man tänker inte på att ammunitionen ska sprängas någonstans.
Personligen tror jag att vapen behövs för att behålla freden och jag litar på att den svenska exportkontrollen fungerar. Jag förstår hur de som vill nedrusta tänker, men jag tycker att de har fel. Alla vill ha en värld utan krig, men jag tror aldrig att vi kommer få det. I stället måste vi hålla kriget i tukt.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

När Kina köper upp utländska företag och investerar i järn­vägar, kolkraftverk och hamnar knyter sig stor­makten närmare resten av världen – och andra länder blir mer beroende av Kina.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

I dag corona – då spanska sjukan

I dag corona – då spanska sjukan

I dag är det coronaviruset som spökar i avtalsrörelsen – för hundra år sedan var det spanska sjukan. DA:s Harald Gatu fördjupar sig i en tidigare sjukdomsspridning, som tvingade fackföreningsrörelsen till en svårbemästrad försvarsstrid.

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Snart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Svenskt Näringsliv målar upp en dyster prognos inför avtalsrörelsen 2020. Men att dra ner på löneökningarna är inte svaret, enligt Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, som hävdar att löneökningstakten redan minskat.

Svensk industri håller ångan uppe

Svensk industri håller ångan uppe

Den svaga svenska kronan eldar på vår export, och många branscher producerar nu intill bristningsgränsen. Därför jobbar också många extra mycket övertid.

Alla slåss om skogen

Alla slåss om skogen

Skogen är vårt gröna guld. Den ska ge oss jobb, klimatsmarta produkter och öka våra exportintäkter. Men den ska också vara natur, ett skydd för hotade arter och känsliga ekosystem. I en gransumpskog utanför Bräcke blir konflikten tydlig. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Amerikanska bilindustrin varnar nu för följderna av president Donald Trumps importtullar på europeiska bilar. Enligt en rapport riskerar tullarna att leda till jobbslakt – i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

President Trumps nya importtullar kan det bli en hård nöt för svensk stålindustri, som har USA som stor marknad. ”Men det kan ändå bli värst för de amerikanska industriarbetarna – det vet vi sedan förra gången USA införde ståltullar”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys

”Bryt tystnaden kring vår vapenexport”

”Bryt tystnaden kring vår vapenexport”

”Är det en moraliskt försvarbar hållning att som IF Metall gör försvara svenska jobb till ett pris som andra utanför landets gränser får betala?” Före detta LO-ombudsmannen Olle Sahlström vill att facket bryter tystnaden kring svensk vapenexport.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?