”När samhällets hälsa sviktar får vi tukta oss med smoothies”Daniel Mathisen om hur hälsan blivit en fråga var och en ska lösa på egen hand.

”Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar”Helle Klein om civilsamhällets roll i motståndet mot nazismen.

När ditt jobb kan bli dödliga vapen

Svensk försvarsindustri. Vapen behövs för att bevara freden, säger vissa. Andra tycker att Sverige ska avrusta. Finns det onda och goda arméer? Kan du som jobbar i försvarsindustrin lita på att det du tillverkar hamnar i rätt händer?

Blå-gula vapen för miljarder

Sverige exporterade vapen och krigsmateriel för 7,6 miljarder kronor förra året. Det är
nästan dubbelt så mycket som i början av 2000-talet. Bland köparländerna fanns bland annat Bahrain, Förenade Arabemiraten och Thailand. De fem största köparna förra året var Norge, USA, Finland, Indien och Tyskland.

Källa: ISP

Exporten utreds

Förra året presenterades Kex-utredningen, med förslag till en ny krigsmateriellagstiftning. Utredningen föreslår bland annat att svenska företag inte ska få exportera vapen och försvarsmateriel till icke-demokratiska länder. Den svenska vapenexporten kontrolleras av ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

JAS

står för jakt-, attack- och spaningsuppdrag. Jas 39 Gripen är fjärde generationens svenska stridsflygplan.

Thomas vägrade göra fler stridsplan

När regeringen sa ja till Jasprojektet i början av 80-talet drog de flesta Saabanställda en suck av lättnad, men inte Thomas Holmgren.

Han var med i en Jaskritisk grupp på Saab i Linköping och ville inte se något nytt stridsflygplan.
– Vi tyckte att det redan slösades alldeles för mycket resurser på militär rustning och som Saabanställda kände vi ett särskilt ansvar, säger han.

De var runt tio personer, plus några hemliga medlemmar bland tjänstemännen, berättar Thomas Holmgren.

– Vi delade ut flygblad på arbetsplatsen och gjorde ganska mycket väsen av oss, säger han.

Gruppen ville att Saab skulle avveckla sin militära gren och satsa fullt ut på den civila produktionen.
De inspirerades av arbetarna på det brittiska företaget Lucas Aerospace. Där tog de anställda, under 70-talet, fram en egen plan för en alternativ produktion.

I stället för att tillverka vapen och krigsmateriel tyckte de att företaget skulle satsa på vindkraftverk och miljövänliga transporter.

På Lucas Aerospace fanns en bred uppslutning kring den alternativa planen. Så var det inte med Jasmotståndet på Saab.

– Det pratades mycket om att Jas skulle rädda jobben. Det framställdes som den enda räddningen för oss som arbetade i industrin, men vi köpte inte det.

Under hela 80-talet jobbade han som bänkarbetare och slöjdade detaljer till Viggen. Samtidigt som han byggde stridsflygplan pläderade han för nedrustning. Runt om i landet anordnades demonstrationer mot Jasprojektet och Thomas Holmgren ställde gärna upp som talare.

– Vi tyckte att det var viktigt att vi som jobbade i produktionen tog ställning, säger han.

”Export stärker vårt eget försvar”

dilemmat-AleksandarZuza_svAleksandar Zuza, utredare på IF Metall

”IF Metalls hållning är att dagens kontroller fungerar bra. Sverige har ett av de hårdaste kontrollsystemen i världen. Det är viktigt att produkterna som vi säljer inte används till förtryck.
Jag respekterar dem som tycker att Sverige ska sluta exportera, men jag tror inte att det är rätt väg att gå. Som det ser ut i dag är exporten avgörande för vår egen försvarsförmåga. Tack vare att vi exporterar kan vi se till att vårt eget försvar håller en hög teknisk nivå. Det tycker jag är viktigt. I de bästa av världar behövs inga försvar, men titta på Ukraina, titta på Krim. Vi har krig i Europa. Jag tycker att vi ska vara stolta över vår försvarsindustri, som är internationellt ledande.”

”Omöjligt att ha full kontroll”

dilemmat-anna_ekAnna Ek, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

”Vi måste göra vårt yttersta för att avskaffa alla arméer och väpnade grupper. För att komma ifrån den onda spiralen där våld bekämpas med mer våld måste vi tänka nytt. Även om Sverige säger sig ha en stark exportkontroll vet vi att vapen som tillverkas här hamnar i ”fel” händer. Det går inte att ha full kontroll på vad som händer med vapnen efter att de sålts. Också export som faktiskt är godkänd går direkt till diktaturer och krigförande länder.

Genom vapenexporten är vi i Sverige medskyldiga till krigen. Det måste gå att ställa om tillverkningen och i stället börja producera sådant som är positivt för samhället och världen.”

”Vapen behövs för att klara freden”

dilemmat-conny_holm_svConny Holm, fd klubbordförande på Saab i Jönköping

”Genom åren har jag träffat en del kollegor som har haft betänkligheter kring jobbet, och när det stormar politiskt händer det att någon frågar vad jag tycker, men det är sällan.
För de flesta har jobbet blivit vardag och man tänker inte på att ammunitionen ska sprängas någonstans.
Personligen tror jag att vapen behövs för att behålla freden och jag litar på att den svenska exportkontrollen fungerar. Jag förstår hur de som vill nedrusta tänker, men jag tycker att de har fel. Alla vill ha en värld utan krig, men jag tror aldrig att vi kommer få det. I stället måste vi hålla kriget i tukt.”

Charlie Olofsson

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Avtal 2020

Nu syns kompetensen i lönekuvertet

I åratal försökte klubben på Eson Pac förhandla fram ett löneavtal. Till slut satte de hårt mot hårt, synade nedläggningshotet och lyckades.

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Avtal 2020Svenskt Näringsliv målar upp en dyster prognos inför avtalsrörelsen 2020. Men att dra ner på löneökningarna är inte svaret, enligt Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, som hävdar att löneökningstakten redan minskat.

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

GS-facketLönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

”Nu är det mer rättvist”

LönerMånga tjänar långt under snittlönen, och kvinnor tjänar mindre än män. Inför varje avtalsrörelse dyker frågan upp: Hur blir lönerna mer rättvisa? För tre år sedan prövades en ny lösning – nu börjar resultatet synas.

Marcus Bohlin, Pappers avtalskoordinator

Här stolpar Pappers fler krav inför avtalsrörelsen

UpptaktBättre pensioner, utbyggd ATK och mindre övertid. Det är några av de krav som Pappers tycker är viktiga i avtalsrörelsen. Plus högre löner förstås.  

Pappers sätter press på LO

PerspektivDet var dagen då Pappers vände upp och ner på avtalsrörelsen – långt innan den ens hade hunnit börja. Ett oväntat utspel som tyder på att den kommande lönerörelsen inte blir lik någon annan, skriver DA:s Harald Gatu.

1
Pontus Georgsson

Pappers kräver rejäla lönelyft

Kickstartar avtalsrörelsenEtt lönepåslag på fyra procent. Det kräver Pappers att deras medlemmar ska ha när lönerna ska omförhandlas nästa år. ”Vi tycker att arbetsgivarna är skyldiga oss mer pengar.”

1

”För tidigt att prata siffror”

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, om Pappers utspel för 4 procent i löneökningar.

Arbetsgivarna: Löneökningstakten måste ner

Pappers krav på fyra procent saknar verklighetsförankring, svarar Industriarbetsgivarna. ”Löneökningstakten måste ner om vi ska ha jobben kvar i Sverige i framtiden”, säger förhandlingschef Per Widolf.

1

Striden om märket

HYLLAD OCH HOTADIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför.

INDUSTRIN VS VÅRDEN

Skilda världar

ARBETSMILJÖNy teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

”Det är märkligt att så lite hänt”

Robotar och automation har ersatt många tunga och smutsiga industrijobb. I vården finns däremot få hjälpmedel som minskar belastningen. I en gemensam intervju får IF Metalls och Kommunals ordförande svara på varför det ser ut som det gör och vad som behöver ändras.

300 tjänster bort från Billerud Korsnäs

300 tjänster ska bort när skogskoncernen Billerud Korsnäs lanserar ett sparpaket.

50 000 bilarbetare i strejk

Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Vi förväntar oss att skulden betalas

KRÖNIKAVi kliver nu in i en avtalsrörelse och det är dags för arbetsgivarna att infria sina löften. I bättre tider ska det också hamna mer pengar i lönekuvertet, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

1

Vägen från hatet

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker. Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Robotiseringen av arbetslivet

Robotarm samt Ove Leichsenring

Robotiseringen som kom av sig

IndustrirobotarSvensk industri satsar allt mindre på robotar. I fjol sjönk försäljningen av industrirobotar till de svenska företagen med 20 procent. Det kan stå oss dyrt nu när vi går mot sämre tider, varnar branschen.

Pappersfeber

Inifrån Swedpapers fabrik.

Swedpaper rider på klimatvågen

Fler ratar plastSuget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

PapperLarmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

Döden på jobbet

Villkorlig dom efter dödsolyckan på Scania

RättegångEn 59-årig man döms för vållande till annans död efter dödsolyckan på Scania där hans närmaste arbetskamrat omkom i en robotcell. Domen är villkorlig och han slipper böter.

1
Per-Olof Sjöö

Ikea kritiseras i öppet brev

Facklig kritikIkea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Nu är det dags att visa vår styrka

KRÖNIKAVår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Glöm globaliseringen – nu är närområdet viktigast

PerspektivGlöm globaliseringen. Den är på väg att mattas av. Nu blir produktion för närområdet desto viktigare, av många skäl. Efter globaliseringen kommer regionaliseringen, skriver DA:s Harald Gatu i en analys.

Fick sparken – ska ha avslöjat företagshemligheter

StämningEn verkstadsanställd anklagas för att ha avslöjat företagshemligheter och fick sparken. Nu stämmer IF Metall företaget och vill att avskedandet ogiltigförklaras.

Återvinning

Enklare återvinning kan hota jobben

KRITISERAD FÖRÄNDRING.Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

1

”Redan tillräckligt pressat”

Enligt pappersbranschen gagnar det nya återvinningssystemet varken miljön eller affärerna. Men regeringen har inte tid att svara på Dagens Arbetes frågor om kritiken.

Metso i Ersmark

Metso lägger ner fabrik i Ersmark

Metso Sweden har för avsikt att lägga ner verksamheten i Ersmark utanför Skellefteå. Över 150 anställda drabbas.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.