Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

När ditt jobb kan bli dödliga vapen

Svensk försvarsindustri. Vapen behövs för att bevara freden, säger vissa. Andra tycker att Sverige ska avrusta. Finns det onda och goda arméer? Kan du som jobbar i försvarsindustrin lita på att det du tillverkar hamnar i rätt händer?

Blå-gula vapen för miljarder

Sverige exporterade vapen och krigsmateriel för 7,6 miljarder kronor förra året. Det är
nästan dubbelt så mycket som i början av 2000-talet. Bland köparländerna fanns bland annat Bahrain, Förenade Arabemiraten och Thailand. De fem största köparna förra året var Norge, USA, Finland, Indien och Tyskland.

Källa: ISP

Exporten utreds

Förra året presenterades Kex-utredningen, med förslag till en ny krigsmateriellagstiftning. Utredningen föreslår bland annat att svenska företag inte ska få exportera vapen och försvarsmateriel till icke-demokratiska länder. Den svenska vapenexporten kontrolleras av ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

JAS

står för jakt-, attack- och spaningsuppdrag. Jas 39 Gripen är fjärde generationens svenska stridsflygplan.

Thomas vägrade göra fler stridsplan

När regeringen sa ja till Jasprojektet i början av 80-talet drog de flesta Saabanställda en suck av lättnad, men inte Thomas Holmgren.

Han var med i en Jaskritisk grupp på Saab i Linköping och ville inte se något nytt stridsflygplan.
– Vi tyckte att det redan slösades alldeles för mycket resurser på militär rustning och som Saabanställda kände vi ett särskilt ansvar, säger han.

De var runt tio personer, plus några hemliga medlemmar bland tjänstemännen, berättar Thomas Holmgren.

– Vi delade ut flygblad på arbetsplatsen och gjorde ganska mycket väsen av oss, säger han.

Gruppen ville att Saab skulle avveckla sin militära gren och satsa fullt ut på den civila produktionen.
De inspirerades av arbetarna på det brittiska företaget Lucas Aerospace. Där tog de anställda, under 70-talet, fram en egen plan för en alternativ produktion.

I stället för att tillverka vapen och krigsmateriel tyckte de att företaget skulle satsa på vindkraftverk och miljövänliga transporter.

På Lucas Aerospace fanns en bred uppslutning kring den alternativa planen. Så var det inte med Jasmotståndet på Saab.

– Det pratades mycket om att Jas skulle rädda jobben. Det framställdes som den enda räddningen för oss som arbetade i industrin, men vi köpte inte det.

Under hela 80-talet jobbade han som bänkarbetare och slöjdade detaljer till Viggen. Samtidigt som han byggde stridsflygplan pläderade han för nedrustning. Runt om i landet anordnades demonstrationer mot Jasprojektet och Thomas Holmgren ställde gärna upp som talare.

– Vi tyckte att det var viktigt att vi som jobbade i produktionen tog ställning, säger han.

”Export stärker vårt eget försvar”

dilemmat-AleksandarZuza_svAleksandar Zuza, utredare på IF Metall

”IF Metalls hållning är att dagens kontroller fungerar bra. Sverige har ett av de hårdaste kontrollsystemen i världen. Det är viktigt att produkterna som vi säljer inte används till förtryck.
Jag respekterar dem som tycker att Sverige ska sluta exportera, men jag tror inte att det är rätt väg att gå. Som det ser ut i dag är exporten avgörande för vår egen försvarsförmåga. Tack vare att vi exporterar kan vi se till att vårt eget försvar håller en hög teknisk nivå. Det tycker jag är viktigt. I de bästa av världar behövs inga försvar, men titta på Ukraina, titta på Krim. Vi har krig i Europa. Jag tycker att vi ska vara stolta över vår försvarsindustri, som är internationellt ledande.”

”Omöjligt att ha full kontroll”

dilemmat-anna_ekAnna Ek, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

”Vi måste göra vårt yttersta för att avskaffa alla arméer och väpnade grupper. För att komma ifrån den onda spiralen där våld bekämpas med mer våld måste vi tänka nytt. Även om Sverige säger sig ha en stark exportkontroll vet vi att vapen som tillverkas här hamnar i ”fel” händer. Det går inte att ha full kontroll på vad som händer med vapnen efter att de sålts. Också export som faktiskt är godkänd går direkt till diktaturer och krigförande länder.

Genom vapenexporten är vi i Sverige medskyldiga till krigen. Det måste gå att ställa om tillverkningen och i stället börja producera sådant som är positivt för samhället och världen.”

”Vapen behövs för att klara freden”

dilemmat-conny_holm_svConny Holm, fd klubbordförande på Saab i Jönköping

”Genom åren har jag träffat en del kollegor som har haft betänkligheter kring jobbet, och när det stormar politiskt händer det att någon frågar vad jag tycker, men det är sällan.
För de flesta har jobbet blivit vardag och man tänker inte på att ammunitionen ska sprängas någonstans.
Personligen tror jag att vapen behövs för att behålla freden och jag litar på att den svenska exportkontrollen fungerar. Jag förstår hur de som vill nedrusta tänker, men jag tycker att de har fel. Alla vill ha en värld utan krig, men jag tror aldrig att vi kommer få det. I stället måste vi hålla kriget i tukt.”

Läs mer: Dilemmat

Charlie Olofsson

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

1

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

LO-tappet

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

7

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

ArbetsmiljöBajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

”När jag spelar finns bara här och nu”

PROFILENFlöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.