Industriarbetarnas tidning

Håller dina grejer måttet?

24 oktober, 2016

Skrivet av

Titta in i testfabriken! Kan man lita på att hjälmen håller, att visiret pallar för ett slagskott eller att ett kilo verkligen väger ett kilo? Dagens Arbete åkte till SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås, där man mäter, testar och har koll på allsköns saker.

Skydd

 Vad gör SP?

SP provar, utvärderar och certifierar produkter på uppdrag av myndigheter, företag och andra organisationer. Kunderna är både inhemska och utländska.

SP utvecklar också produkter och forskar om allt från brandskydd och hållbart fiske till stadsplanering och självkörande bilar.

CE-märket måste finnas i hjälmen. Det innebär att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EG-direktivet för personlig skyddsutrustning.

1500 personer arbetar på SP, de flesta är ingenjörer. Bolaget bildades 1920.

 Säkra hjälmar – en huvudsak 

På SP finns sedan många år en särskild avdelning för personlig skyddsutrustning. Här testas bland annat skyddshjälmar av alla slag.

Hjälmens främsta uppgift, oavsett typ, är förstås att skydda huvudet mot stötar och slag samt fördela den kraft, slagenergi, som uppstår vid en olycka.

Hur hjälmen är konstruerad och hur den reagerar mot kyla, värme och annan miljöpåverkan är därför a och o. Dessutom får den ju gärna vara bekväm och inte väga alltför mycket. Allt sådant här kollar SP enligt en rad fastställda minimikrav.

personer arbetar på SP, de flesta är ingenjörer. Bolaget bildades 1920.
personer arbetar på SP, de flesta är ingenjörer. Bolaget bildades 1920.
 EN 397 

Är EU-standarden för industrihjälmar. Förutom de krav som gäller för utförandet av hjälmen och dess hakrem, ska den till exempel …

  • klara fallet från en spets – en 3 kilo tung provmassa – från 1 meters höjd, utan att tränga igenom skalet.
  • klara en viss mängd av den slagenergi som sprids från hjälm till huvud när en 5 kilo tung provmassa träffar hjälmen från 1 meters höjd.

Ibland mäts också hjälmarnas motstånd mot extrema temperaturer och dess skydd mot stänk av metall.

Produktutveckling pågår Utöver tester i enlighet med EU-direktiv och olika standarder gör SP också special- provningar av olika slag. Som till exempel den här uppblåsbara kuddhjälmen som är i händerna på Jonas Alm, vid labbet för personlig skyddsutrustning. Foto: David Lundmark.
 Produktutveckling pågår 
Utöver tester i enlighet med EU-direktiv och olika standarder gör SP också specialprovningar av olika slag. Som till exempel den här uppblåsbara kuddhjälmen som äri händerna på Jonas Alm, vid labbet för personlig skyddsutrustning. Foto: David Lundmark.
Varför så noga?

För industrin – ja hela samhället i stort – är standardiserade mått, SI-enheter, superviktigt. Ta bara kilot. Det är inte bara den internationella standardvikten vid handel, utan också grunden för att bestämma kraft, volym och tryck. En liten felberäkning skulle kunna innebära stora ekonomiska förluster för exempelvis gruv-, bil- eller återvinningsindustrin. Och minsta lilla slarv inom läkemedelsindustrin – som feldoserade mediciner – kan få katastrofala följder.

Vikt

Bengt Gutfelt, tekniskt ansvarig för massaavdelningen, är ansvarig för rikskilot.Foto: David Lundmark.
Bengt Gutfelt, tekniskt ansvarig för massaavdelningen, är ansvarig för rikskilot.Foto: David Lundmark.

330 000 kronor kilot …

Det låter nästan för analogt för att vara sant, för att vara 2016. Men i ett temperatur- och fuktkontrollerat kassavalv, djupt inne i SP:s stora och tekniskt avancerade anläggning utanför Borås, ligger en liten metallklump från 1800-talet och tronar mystiskt under tre glaskupor.

Inte nog med det. Vart sjätte år bärs klumpen försiktigt ut ur valvet, tvärs över en korridor och sedan vidare in i ett sterilt komparationslaboratorium där ingenjörer i vita rockar jämför och kalibrerar den med ett antal liknande klumpar. Klumpar vilka i sin tur kan ge företag och andra intressenter svaret på frågan om hur mycket ett kilogram verkligen väger.

Exakt.

Eller åtminstone så nära sanningen man kan komma. Allt för att undanröja fabrikationsfel och allt vad det kan innebära på sikt.

Ja, det handlar alltså om det svenska rikskilot. Kilot som till 90 procent består av platina, 10 procent iridium, och som med jämna mellanrum också transporteras till den internationella byrån för mått och vikt, BIPM, i Paris för att få det jämfört och kalibrerat med det så kallade Världskilot som finns förvarat där.

rikskilo

…och SP har två!

Ett svenskt urkilo räckte inte. Sommaren 2004 köpte SP in ett likadant. Pris: 330 000 kronor.

– Då fick vi beställa ett extra säte i flygplanet, berättar Bengt Gutfelt, tekniskt ansvarig för massaavdelningen, tillika ansvarig för rikskilot sedan några år.

Var köpte ni det?
– I Paris, de produceras där. Men det tar lång tid mellan beställning och leverans, eftersom man måste vara så oerhört noggrann. Ett par år kanske.

För att tillverka ett kilo?
– Ja. Det här är nummer 86. Ursprungligen tillverkades 40 prototyper på 1800-talet.

Varför har ni två?
– För forskningsverksamhet. Det är jättebra att ha två stycken. Med dubbel spårbarhet ökar ju tillförlitligheten och då kan vi göra ännu bättre jämförelser.

Men 330 000 kronor?!
– Jo. Men i dag gissar jag att ett sådant kilo ligger på runt en halv miljon kronor, eftersom metallvärdet har gått upp så mycket.

”Vikten ändrar sig hela tiden. Varje gång du tar i det gnider du ju bort några atomer.”

Mikael Lindgren, forskare vid avdelningen för mätteknik, om varför det snart är slut på resorna till Paris för det svenska rikskilots del. Hösten 2018 planerar SP att ersätta metallklumpen med en mer exakt metod
att definiera massa.

Lås

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

Jobbar  som ”tjuv”

Med en medhjälpare och med rätt verktyg kan projektledaren Peter Blomgren, internt kallad ”professionell inbrottstjuv”, bryta sig igenom allt från lägenhetsdörrar till bankvalv.

Eller som det här vapenskåpet som han och en kollega nyss brutit upp.
– Vi bryter upp allt, säger han. Det är bara en fråga om tid!

tid

Numret till den automatiska telefonsvarare som sedan 1934 meddelar svensk normaltid var tionde sekund, även kallad Fröken Ur. Så här invecklad är hon i dag. Fröken Ur får fortfarande runt en miljon samtal per år.
Numret till den automatiska telefonsvarare som sedan 1934 meddelar svensk normaltid var tionde sekund, även kallad Fröken Ur. Så här invecklad är hon i dag. Fröken Ur får fortfarande runt en miljon samtal per år.

 Atomur levererar rätt tid 

sp-atomurSven-Christian Ebenhag, forskare och chef på tids- och frekvenslabbet, får lön för att titta på klockan när han är på jobbet. Han vet allt om de atomur SP har och som levererar den svenska tiden.

Dessa atomur, som bara drar sig en sekund på 300 000 år, jämförs i sin tur regelbundet med drygt 500 andra atomur runt om i världen – bland annat flera som finns förvarade i en minaret i Mecka.

”Hela samhället bygger ju på tid.”

Sven-Christian Ebenhag om varför det är så viktigt att klockorna är synkroniserade och att de levererar så noggrann tid som möjligt. Bland annat syftar han på rättssäkerheten och alla banktransaktioner som görs.

Fröken Ur får fortfarande runt en miljon samtal per år.

Avstånd

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

 Metern med stort M 

På samma sätt som Sverige tilldelades ett kilo fick vi en meterprototyp i slutet av 1800-talet. Ända fram till år 1989 fungerade denna stav, som forskaren Mikael Lindgren håller i, som så kallad riksnormal i Sverige. Staven (”nummer 29”) består av en speciallegering av platina och iridium, och förvaras i dag i ett låst vitrinskåp tillsammans med andra museala mätföremål. I dag används speciella lasrar för att fastställa avstånd.

 

sp-decimeter2

 Detta är inte en decimeter 

Om du vill kan du ta fram en linjal i ditt textdokument för att visa längden på den textrad du skrivit. Linjalen på bilden ovan kommer layoutprogrammet somDagens Arbete använder. Den visar 10 cm, men stämmer det?

Knappast. Programmet är utvecklat i USA, så i vårt fall ser vi en konvertering från det amerikanska måttsystemet. Och linjalen på bilden ovan? Den är inte bara konverterad från ett annat måttsystem, du ser den dessutom på en responsiv webbsida, som anpassar storleken till bredd och upplösning på din skärm. Så, som du säkert anat, linjalen ovan stämmer definitivt inte. Turligt nog är tidningsproduktion ingen exakt vetenskap.

Hållfasthet

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

 Hur tåligt är ett skrivpapper egentligen?

I SP:s rum för provning av papper kan man med hjälp av en vikningsapparat se hur många vikningar ett arkivbeständigt respektive ett enklare kopiatorspapper klarar av. Det starkare, arkivbeständiga papperet – som har en vattenstämpel – ska klara minst 150 vikningar.

Ljus

Mikael Lindgren, forskare och Dagens Arbetes ciceron, kalibrerar ljusmätare av olika slag. Bland annat är han expert på fordonsbelysning. "Det finns krav på oberoende provning av allt som har med fordon att göra. Det räcker inte med att tillverkarna själva påstår att något är bra", säger han. Foto: David Lundmark
Forskaren Mikael Lindgren kalibrerar ljusmätare av olika slag. Bland annat är han expert på fordonsbelysning. ”Det finns krav på oberoende provning av allt som har med fordon att göra. Det räcker inte med att tillverkarna själva påstår att något är bra”, säger han. Foto: David Lundmark

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finska transportarbetarförbundet AKT ger sig in i konflikten med Tesla.

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

”Mycket allvarligt, närmast systemhotande” anser Tesla

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

”En tydlig signal till Tesla” säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Nu sluter de nordiska fackförbunden upp bakom IF Metall. Bojkott väntar Tesla.

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Mikael Färnbo tar oss igenom de senaste fem veckornas strejk för den svenska modellen. Från varsel till sympatiåtgärder.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.