Industriarbetarnas tidning

Håller dina grejer måttet?

24 oktober, 2016

Skrivet av

Titta in i testfabriken! Kan man lita på att hjälmen håller, att visiret pallar för ett slagskott eller att ett kilo verkligen väger ett kilo? Dagens Arbete åkte till SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås, där man mäter, testar och har koll på allsköns saker.

Skydd

 Vad gör SP?

SP provar, utvärderar och certifierar produkter på uppdrag av myndigheter, företag och andra organisationer. Kunderna är både inhemska och utländska.

SP utvecklar också produkter och forskar om allt från brandskydd och hållbart fiske till stadsplanering och självkörande bilar.

CE-märket måste finnas i hjälmen. Det innebär att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EG-direktivet för personlig skyddsutrustning.

1500 personer arbetar på SP, de flesta är ingenjörer. Bolaget bildades 1920.

 Säkra hjälmar – en huvudsak 

På SP finns sedan många år en särskild avdelning för personlig skyddsutrustning. Här testas bland annat skyddshjälmar av alla slag.

Hjälmens främsta uppgift, oavsett typ, är förstås att skydda huvudet mot stötar och slag samt fördela den kraft, slagenergi, som uppstår vid en olycka.

Hur hjälmen är konstruerad och hur den reagerar mot kyla, värme och annan miljöpåverkan är därför a och o. Dessutom får den ju gärna vara bekväm och inte väga alltför mycket. Allt sådant här kollar SP enligt en rad fastställda minimikrav.

personer arbetar på SP, de flesta är ingenjörer. Bolaget bildades 1920.
personer arbetar på SP, de flesta är ingenjörer. Bolaget bildades 1920.
 EN 397 

Är EU-standarden för industrihjälmar. Förutom de krav som gäller för utförandet av hjälmen och dess hakrem, ska den till exempel …

  • klara fallet från en spets – en 3 kilo tung provmassa – från 1 meters höjd, utan att tränga igenom skalet.
  • klara en viss mängd av den slagenergi som sprids från hjälm till huvud när en 5 kilo tung provmassa träffar hjälmen från 1 meters höjd.

Ibland mäts också hjälmarnas motstånd mot extrema temperaturer och dess skydd mot stänk av metall.

Produktutveckling pågår Utöver tester i enlighet med EU-direktiv och olika standarder gör SP också special- provningar av olika slag. Som till exempel den här uppblåsbara kuddhjälmen som är i händerna på Jonas Alm, vid labbet för personlig skyddsutrustning. Foto: David Lundmark.
 Produktutveckling pågår 
Utöver tester i enlighet med EU-direktiv och olika standarder gör SP också specialprovningar av olika slag. Som till exempel den här uppblåsbara kuddhjälmen som äri händerna på Jonas Alm, vid labbet för personlig skyddsutrustning. Foto: David Lundmark.
Varför så noga?

För industrin – ja hela samhället i stort – är standardiserade mått, SI-enheter, superviktigt. Ta bara kilot. Det är inte bara den internationella standardvikten vid handel, utan också grunden för att bestämma kraft, volym och tryck. En liten felberäkning skulle kunna innebära stora ekonomiska förluster för exempelvis gruv-, bil- eller återvinningsindustrin. Och minsta lilla slarv inom läkemedelsindustrin – som feldoserade mediciner – kan få katastrofala följder.

Vikt

Bengt Gutfelt, tekniskt ansvarig för massaavdelningen, är ansvarig för rikskilot.Foto: David Lundmark.
Bengt Gutfelt, tekniskt ansvarig för massaavdelningen, är ansvarig för rikskilot.Foto: David Lundmark.

330 000 kronor kilot …

Det låter nästan för analogt för att vara sant, för att vara 2016. Men i ett temperatur- och fuktkontrollerat kassavalv, djupt inne i SP:s stora och tekniskt avancerade anläggning utanför Borås, ligger en liten metallklump från 1800-talet och tronar mystiskt under tre glaskupor.

Inte nog med det. Vart sjätte år bärs klumpen försiktigt ut ur valvet, tvärs över en korridor och sedan vidare in i ett sterilt komparationslaboratorium där ingenjörer i vita rockar jämför och kalibrerar den med ett antal liknande klumpar. Klumpar vilka i sin tur kan ge företag och andra intressenter svaret på frågan om hur mycket ett kilogram verkligen väger.

Exakt.

Eller åtminstone så nära sanningen man kan komma. Allt för att undanröja fabrikationsfel och allt vad det kan innebära på sikt.

Ja, det handlar alltså om det svenska rikskilot. Kilot som till 90 procent består av platina, 10 procent iridium, och som med jämna mellanrum också transporteras till den internationella byrån för mått och vikt, BIPM, i Paris för att få det jämfört och kalibrerat med det så kallade Världskilot som finns förvarat där.

rikskilo

…och SP har två!

Ett svenskt urkilo räckte inte. Sommaren 2004 köpte SP in ett likadant. Pris: 330 000 kronor.

– Då fick vi beställa ett extra säte i flygplanet, berättar Bengt Gutfelt, tekniskt ansvarig för massaavdelningen, tillika ansvarig för rikskilot sedan några år.

Var köpte ni det?
– I Paris, de produceras där. Men det tar lång tid mellan beställning och leverans, eftersom man måste vara så oerhört noggrann. Ett par år kanske.

För att tillverka ett kilo?
– Ja. Det här är nummer 86. Ursprungligen tillverkades 40 prototyper på 1800-talet.

Varför har ni två?
– För forskningsverksamhet. Det är jättebra att ha två stycken. Med dubbel spårbarhet ökar ju tillförlitligheten och då kan vi göra ännu bättre jämförelser.

Men 330 000 kronor?!
– Jo. Men i dag gissar jag att ett sådant kilo ligger på runt en halv miljon kronor, eftersom metallvärdet har gått upp så mycket.

”Vikten ändrar sig hela tiden. Varje gång du tar i det gnider du ju bort några atomer.”

Mikael Lindgren, forskare vid avdelningen för mätteknik, om varför det snart är slut på resorna till Paris för det svenska rikskilots del. Hösten 2018 planerar SP att ersätta metallklumpen med en mer exakt metod
att definiera massa.

Lås

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

Jobbar  som ”tjuv”

Med en medhjälpare och med rätt verktyg kan projektledaren Peter Blomgren, internt kallad ”professionell inbrottstjuv”, bryta sig igenom allt från lägenhetsdörrar till bankvalv.

Eller som det här vapenskåpet som han och en kollega nyss brutit upp.
– Vi bryter upp allt, säger han. Det är bara en fråga om tid!

tid

Numret till den automatiska telefonsvarare som sedan 1934 meddelar svensk normaltid var tionde sekund, även kallad Fröken Ur. Så här invecklad är hon i dag. Fröken Ur får fortfarande runt en miljon samtal per år.
Numret till den automatiska telefonsvarare som sedan 1934 meddelar svensk normaltid var tionde sekund, även kallad Fröken Ur. Så här invecklad är hon i dag. Fröken Ur får fortfarande runt en miljon samtal per år.

 Atomur levererar rätt tid 

sp-atomurSven-Christian Ebenhag, forskare och chef på tids- och frekvenslabbet, får lön för att titta på klockan när han är på jobbet. Han vet allt om de atomur SP har och som levererar den svenska tiden.

Dessa atomur, som bara drar sig en sekund på 300 000 år, jämförs i sin tur regelbundet med drygt 500 andra atomur runt om i världen – bland annat flera som finns förvarade i en minaret i Mecka.

”Hela samhället bygger ju på tid.”

Sven-Christian Ebenhag om varför det är så viktigt att klockorna är synkroniserade och att de levererar så noggrann tid som möjligt. Bland annat syftar han på rättssäkerheten och alla banktransaktioner som görs.

Fröken Ur får fortfarande runt en miljon samtal per år.

Avstånd

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

 Metern med stort M 

På samma sätt som Sverige tilldelades ett kilo fick vi en meterprototyp i slutet av 1800-talet. Ända fram till år 1989 fungerade denna stav, som forskaren Mikael Lindgren håller i, som så kallad riksnormal i Sverige. Staven (”nummer 29”) består av en speciallegering av platina och iridium, och förvaras i dag i ett låst vitrinskåp tillsammans med andra museala mätföremål. I dag används speciella lasrar för att fastställa avstånd.

 

sp-decimeter2

 Detta är inte en decimeter 

Om du vill kan du ta fram en linjal i ditt textdokument för att visa längden på den textrad du skrivit. Linjalen på bilden ovan kommer layoutprogrammet somDagens Arbete använder. Den visar 10 cm, men stämmer det?

Knappast. Programmet är utvecklat i USA, så i vårt fall ser vi en konvertering från det amerikanska måttsystemet. Och linjalen på bilden ovan? Den är inte bara konverterad från ett annat måttsystem, du ser den dessutom på en responsiv webbsida, som anpassar storleken till bredd och upplösning på din skärm. Så, som du säkert anat, linjalen ovan stämmer definitivt inte. Turligt nog är tidningsproduktion ingen exakt vetenskap.

Hållfasthet

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

 Hur tåligt är ett skrivpapper egentligen?

I SP:s rum för provning av papper kan man med hjälp av en vikningsapparat se hur många vikningar ett arkivbeständigt respektive ett enklare kopiatorspapper klarar av. Det starkare, arkivbeständiga papperet – som har en vattenstämpel – ska klara minst 150 vikningar.

Ljus

Mikael Lindgren, forskare och Dagens Arbetes ciceron, kalibrerar ljusmätare av olika slag. Bland annat är han expert på fordonsbelysning. "Det finns krav på oberoende provning av allt som har med fordon att göra. Det räcker inte med att tillverkarna själva påstår att något är bra", säger han. Foto: David Lundmark
Forskaren Mikael Lindgren kalibrerar ljusmätare av olika slag. Bland annat är han expert på fordonsbelysning. ”Det finns krav på oberoende provning av allt som har med fordon att göra. Det räcker inte med att tillverkarna själva påstår att något är bra”, säger han. Foto: David Lundmark

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.