Industriarbetarnas tidning

Var tredje skyddsombud hindras

26 oktober, 2016

Skrivet av Lennart Lund Hans Strandberg

En tredjedel av alla skyddsombud hindras i sitt uppdrag, 12 procent har utsatts för trakasserier och 6 procent har hotats eller utsatts för våld, enligt en ny LO-rapport.

Rapporten Trakasserier av skyddsombud baseras på en enkät som gjorts bland skyddsombud i LO-förbunden. Totalt har 7 680 skyddsombud svarat på enkäten, där frågorna gäller de senaste 12 månaderna. Den är ett resultat av att LO fått rapporter från många skyddsombud om trakasserier och hot på deras arbetsplatser.

– Det är en skrämmande läsning och en oroande utveckling och värre än vi trodde. När så många skyddsombud trakasseras eller utsätts för hot och våld handlar det inte längre bara om nonchalans och okunskap från arbetsgivarens sida. Då vill de tysta skyddsombuden, säger LOs andre vice ordförande Berit Müllerström.

De som utsatts för våld eller hot om våld har i 35 procent utsatts för detta av arbetsgivaren, och i 25 procent av arbetskamrater:

– Det kan bero på att skyddsombudet pekas ut som ansvariga för försämringar efter omorganisationer, säger Sanna Melin, utredare på LO.

Trakasserier av skyddsombud går till på olika sätt. Framförallt handlar det om att de fått sämre löneutveckling eller,  försämrade arbetsuppgifter eller sämre arbetsschema. Men här finns också kategorin”annat, vilket kan handla om tråkningar och förtal.

De 32 procent av skyddsombuden som hindrats i sitt uppdrag pekar framför allt på att de inte fått vara med i planeringen inför förändringar (76 procent), inte fått information i förväg inför förändringar (74 procent) och inte medverkar vid skyddsrond (23 procent).

Det som hindrar skyddsombuden kan enligt rapporten vara allt från att inte få vara med vid planering av förändringar till att inte kallas till möten eller inte ha deltagit i anmälan av tillbud och arbetsskador. I vissa fall har det till och med hänt att arbetsgivare har nonchalerat skyddsstopp.

– Skyddsombudens uppgift är att värna om arbetstagarnas säkerhet och hälsa. Om skyddsombuden inte kan genomföra sina uppgifter riskerar våra medlemmar att bli sjuka eller i värsta fall råka ut för en allvarlig skada. Svenskt Näringsliv måste ta sitt ansvar och se till att företagen sköter det här. För så här kan det inte se ut, säger Berit Müllerström.

3 kommentarer till “Var tredje skyddsombud hindras

  • Riktigt jävligt men ingen nyhet. Vården kan också vara lika obarmhärtig för ingen ska tro att läkare alltid är snälla mot underordnad personal trots att vi sprungit i hasorna och passat upp sedan Florence sprang med kjolen i skyttegraven. Vissa vill ha fullständigt monopol på andra människors liv och vill det sig illa går livet åt helvetet när både fack och folkvalda politiker sviker visselblåsare. Sverige är ett litet land som visat sig sakna kapacitet hantera vår tids utmaningar, en kuliss av falsk trygghet!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program ”Det goda arbetet i en ny tid”.

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Sexuella trakasserier, likvärdig behandling eller att undvika olyckor. De som kämpar för ett bättre arbetsliv får ta sig an vitt skilda frågor. Här lyfter de fram några av de viktigaste.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

”Skyddsombud, agera”

Industriarbetaren och ultralöparen Kennet Bergqvist har smärtsamt fått uppleva att träning utan rejäl vila mellan passen är en dålig idé. Nu vill han se samma kunskap i det alltmer stressade arbetslivet och föreslår ett nytt nyckeltal i arbetsgivarnas kalkyler: Återhämtning.

En vecka full av arbetsmiljö

Fler ska kunna jobba längre. Det är temat för den pågående europeiska arbetsmiljöveckan.

”Svårare att driva mjuka frågor”

”Svårare att driva mjuka frågor”

När Lena Smersfeldt, pappersarbetare på Nordic Paper i Säffle, fick frågan om hon ville bli skyddsombud tvekade hon inte.
– Jag svarade ja direkt, säger hon.