Industriarbetarnas tidning

Var tredje skyddsombud hindras

26 oktober, 2016

Skrivet av Lennart Lund Hans Strandberg

En tredjedel av alla skyddsombud hindras i sitt uppdrag, 12 procent har utsatts för trakasserier och 6 procent har hotats eller utsatts för våld, enligt en ny LO-rapport.

Rapporten Trakasserier av skyddsombud baseras på en enkät som gjorts bland skyddsombud i LO-förbunden. Totalt har 7 680 skyddsombud svarat på enkäten, där frågorna gäller de senaste 12 månaderna. Den är ett resultat av att LO fått rapporter från många skyddsombud om trakasserier och hot på deras arbetsplatser.

– Det är en skrämmande läsning och en oroande utveckling och värre än vi trodde. När så många skyddsombud trakasseras eller utsätts för hot och våld handlar det inte längre bara om nonchalans och okunskap från arbetsgivarens sida. Då vill de tysta skyddsombuden, säger LOs andre vice ordförande Berit Müllerström.

De som utsatts för våld eller hot om våld har i 35 procent utsatts för detta av arbetsgivaren, och i 25 procent av arbetskamrater:

– Det kan bero på att skyddsombudet pekas ut som ansvariga för försämringar efter omorganisationer, säger Sanna Melin, utredare på LO.

Trakasserier av skyddsombud går till på olika sätt. Framförallt handlar det om att de fått sämre löneutveckling eller,  försämrade arbetsuppgifter eller sämre arbetsschema. Men här finns också kategorin”annat, vilket kan handla om tråkningar och förtal.

De 32 procent av skyddsombuden som hindrats i sitt uppdrag pekar framför allt på att de inte fått vara med i planeringen inför förändringar (76 procent), inte fått information i förväg inför förändringar (74 procent) och inte medverkar vid skyddsrond (23 procent).

Det som hindrar skyddsombuden kan enligt rapporten vara allt från att inte få vara med vid planering av förändringar till att inte kallas till möten eller inte ha deltagit i anmälan av tillbud och arbetsskador. I vissa fall har det till och med hänt att arbetsgivare har nonchalerat skyddsstopp.

– Skyddsombudens uppgift är att värna om arbetstagarnas säkerhet och hälsa. Om skyddsombuden inte kan genomföra sina uppgifter riskerar våra medlemmar att bli sjuka eller i värsta fall råka ut för en allvarlig skada. Svenskt Näringsliv måste ta sitt ansvar och se till att företagen sköter det här. För så här kan det inte se ut, säger Berit Müllerström.

3 kommentarer till “Var tredje skyddsombud hindras

  • Riktigt jävligt men ingen nyhet. Vården kan också vara lika obarmhärtig för ingen ska tro att läkare alltid är snälla mot underordnad personal trots att vi sprungit i hasorna och passat upp sedan Florence sprang med kjolen i skyttegraven. Vissa vill ha fullständigt monopol på andra människors liv och vill det sig illa går livet åt helvetet när både fack och folkvalda politiker sviker visselblåsare. Sverige är ett litet land som visat sig sakna kapacitet hantera vår tids utmaningar, en kuliss av falsk trygghet!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

En vecka full av arbetsmiljö

Fler ska kunna jobba längre. Det är temat för den pågående europeiska arbetsmiljöveckan.

”Svårare att driva mjuka frågor”

”Svårare att driva mjuka frågor”

När Lena Smersfeldt, pappersarbetare på Nordic Paper i Säffle, fick frågan om hon ville bli skyddsombud tvekade hon inte.
– Jag svarade ja direkt, säger hon.

”Kunskapen kan vara obefintlig”

”Kunskapen kan vara obefintlig”

Mats Palm är ett erfaret skyddsombud och dessutom också mannen bakom den växande Facebookgruppen Support Your Local Skyddsombud.

”Samverkan med företaget är A och O”

”Vi som skyddsombud har oftast mest utbildning och kunskap i arbetsmiljö. Man ser helt enkelt ett värde i att från början involvera oss”, skriver huvudskyddsombudet Camilla Falk på SSAB i Oxelösund i en gästkrönika.

Schystare säkerhet på sågen

Schystare säkerhet på sågen

Iaktta och prata – utan pekpinnar. Så hjälper anställda på SCA:s sågverk i Rundvik varandra att välja säkra beteenden framför osäkra.

Virtuell värld skyddar montörer

Virtuell värld skyddar montörer

VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

Nio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Vibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen