Han har gått 75 fackliga utbildningar
Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.
Industriarbetarnas tidning
En tredjedel av alla skyddsombud hindras i sitt uppdrag, 12 procent har utsatts för trakasserier och 6 procent har hotats eller utsatts för våld, enligt en ny LO-rapport.
Rapporten Trakasserier av skyddsombud baseras på en enkät som gjorts bland skyddsombud i LO-förbunden. Totalt har 7 680 skyddsombud svarat på enkäten, där frågorna gäller de senaste 12 månaderna. Den är ett resultat av att LO fått rapporter från många skyddsombud om trakasserier och hot på deras arbetsplatser.
– Det är en skrämmande läsning och en oroande utveckling och värre än vi trodde. När så många skyddsombud trakasseras eller utsätts för hot och våld handlar det inte längre bara om nonchalans och okunskap från arbetsgivarens sida. Då vill de tysta skyddsombuden, säger LOs andre vice ordförande Berit Müllerström.
De som utsatts för våld eller hot om våld har i 35 procent utsatts för detta av arbetsgivaren, och i 25 procent av arbetskamrater:
– Det kan bero på att skyddsombudet pekas ut som ansvariga för försämringar efter omorganisationer, säger Sanna Melin, utredare på LO.
Trakasserier av skyddsombud går till på olika sätt. Framförallt handlar det om att de fått sämre löneutveckling eller, försämrade arbetsuppgifter eller sämre arbetsschema. Men här finns också kategorin”annat, vilket kan handla om tråkningar och förtal.
De 32 procent av skyddsombuden som hindrats i sitt uppdrag pekar framför allt på att de inte fått vara med i planeringen inför förändringar (76 procent), inte fått information i förväg inför förändringar (74 procent) och inte medverkar vid skyddsrond (23 procent).
Det som hindrar skyddsombuden kan enligt rapporten vara allt från att inte få vara med vid planering av förändringar till att inte kallas till möten eller inte ha deltagit i anmälan av tillbud och arbetsskador. I vissa fall har det till och med hänt att arbetsgivare har nonchalerat skyddsstopp.
– Skyddsombudens uppgift är att värna om arbetstagarnas säkerhet och hälsa. Om skyddsombuden inte kan genomföra sina uppgifter riskerar våra medlemmar att bli sjuka eller i värsta fall råka ut för en allvarlig skada. Svenskt Näringsliv måste ta sitt ansvar och se till att företagen sköter det här. För så här kan det inte se ut, säger Berit Müllerström.
Tala om vilka företag som är dom ”värsta” här på DA, det brukar ha viss effekt!
Riktigt jävligt men ingen nyhet. Vården kan också vara lika obarmhärtig för ingen ska tro att läkare alltid är snälla mot underordnad personal trots att vi sprungit i hasorna och passat upp sedan Florence sprang med kjolen i skyttegraven. Vissa vill ha fullständigt monopol på andra människors liv och vill det sig illa går livet åt helvetet när både fack och folkvalda politiker sviker visselblåsare. Sverige är ett litet land som visat sig sakna kapacitet hantera vår tids utmaningar, en kuliss av falsk trygghet!
ÅTGÄRDA FELAKTIGHETER!!!