”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”
Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.
Industriarbetarnas tidning
24 november, 2016
Skrivet av Harald Gatu
Industrin har svårt att få tag på rätt folk samtidigt som många går arbetslösa. Lösningen kan vara en arbetarakademi. Idén presenteras i dag av IF Metall Norra Älvsborg och GKN Aerospace.
– Ett nytänkande behövs, säger Mikael Johansson, ombudsman i IF Metalls avdelning Norra Älvsborg.
– Våra medlemmar måste få kompetensutveckling, inte minst i dåliga tider när konjunkturen viker. Företagen måste få tillgång till utbildad arbetskraft. Här kan vi göra något ihop.
Tillsammans med flygmotortillverkaren GKN Aerospace, tidigare Volvo Aero i Trollhättan, föreslår man nu en industriarbetarakademi. Den ska, hoppas initiativtagarna, få fler unga att söka sig till industrin, den ska erbjuda företagen och deras anställda utbildning. Och den ska kompetensutveckla den som saknar arbete.
– Det är viktigt med lokala och regionala lösningar som svarar mot konkreta behov, säger Mikael Johansson. Vi utgår från vad både företagen och industriarbetarna behöver.
– Vi måste bli bättre på det här i Sverige. Många andra länder som nu satsar på industrin ligger långt före oss. Därför måste vi ta krafttag nu.
Intresset bland företagen är stort, enligt Mikael Johansson. Hittills har tolv företag anmält sitt intresse.
– I ett första skede har vi kontaktat företag i Trollhättans kommun. Men vi vet att många företag i andra företag är intresserade därför att de står inför liknande utmaningar.
Jörgen Sörensen arbetar med kompetensförsörjning på GKN Aerospace i Trollhättan:
– Jag ser ju många företag här i regionen som behöver expandera och som därför kommer att få stora behov av att rekrytera framöver. Samtidigt står vi inför en situation då många äldre går i pension. Det innebär att vi krigar om ett begränsat antal människor.
En av tankarna med industriarbetarakademin är att facket och företagen ska vara en ”aktiv framtidsspanare” och analysera vilka behov som finns i regionen. Utifrån analysen görs både långsiktiga utbildningsplaner och konkreta utbildningar.
Industriarbetarna ska erbjudas vidareutbildning. Till exempel i materialkunskap, programmering och teknisk engelska. Men utbildningarna kan också användas i dåliga tider. Mikael Johansson:
– Under en lågkonjunkturer är det oerhört viktigt att våra medlemmar får kompetensutveckling. Då får de en starkare ställning på arbetsmarknaden.
– Men det är bra för företagen också. De får tillgång på utbildad arbetskraft den dag konjunkturen vänder uppåt igen.
Med akademin hoppas IF Metallavdelningen och GKN Aerospace att industriarbetet ska bli mer attraktivt för de unga.
– Vi ser att allt färre söker till industrins yrkesutbildningsprogram och det händer inte mycket som kan få den negativa trenden att vända. Vi hoppas att vår modell ska kunna ändra på det, säger Jörgen Sörensson.
IF Metall Norra Älvsborg har tidigare samarbetet med näringslivet kring utbildning och rekrytering. Med goda resultat, enligt Mikael Johansson.
Industriakademin ska vara ett steg mot att skapa ”en regional plattform för kompetensförsörjning och kompetensutveckling”. Facket och industrin ska gemensamt äga Industriakademin genom en stiftelse utan vinstintresse. Stiftelsen finansieras av att företagen köper utbildningar av akademin.
Industriarbetare som sägs upp från sin anställning ska kunna få utbildning under uppsägningstiden. Alternativt att Arbetsförmedlingen skjuter till pengar till utbildningsinsatser i samband med uppsägningar.
Om industriarbetarakademin ska bli verklighet krävs en del politiska beslut. IF Metall Norra Älvsborg och GKN Aerospace presenterade nyligen sina planer för Raimo Pärssinen. ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott .
– Vi tycker att vår idé möttes med stort intresse, säger Mikael Johansson.
IF Metall har tillsammans med ett antal industriföretag och Folkuniversitetet tagit fram en ny utbildning för yrkeshögskolan. YH-utbildningen ska vara en spetsutbildning inom spånbrytande teknik. I februari tar YH-myndigheten ställning till om utbildningen kan köra igång till nästa höst.