Industriarbetarnas tidning

IF Metall vill starta arbetarakademi

24 november, 2016

Skrivet av

Industrin har svårt att få tag på rätt folk samtidigt som många går arbetslösa. Lösningen kan vara en arbetarakademi. Idén presenteras i dag av IF Metall Norra Älvsborg och GKN Aerospace.

– Ett nytänkande behövs, säger Mikael Johansson, ombudsman i IF Metalls avdelning Norra Älvsborg.

– Våra medlemmar måste få kompetensutveckling, inte minst i dåliga tider när konjunkturen viker. Företagen måste få tillgång till utbildad arbetskraft. Här kan vi göra något ihop.

Tillsammans med flygmotortillverkaren GKN Aerospace, tidigare Volvo Aero i Trollhättan, föreslår man nu en industriarbetarakademi. Den ska, hoppas initiativtagarna, få fler unga att söka sig till industrin, den ska erbjuda företagen och deras anställda utbildning.  Och den ska kompetensutveckla den som saknar arbete.

– Det är viktigt med lokala och regionala lösningar som  svarar mot konkreta behov, säger Mikael Johansson. Vi utgår från vad både företagen och industriarbetarna behöver.

– Vi måste bli bättre på det här i Sverige. Många andra länder som nu satsar på industrin ligger långt före oss. Därför måste vi ta krafttag nu.

Intresset bland företagen är stort, enligt Mikael Johansson. Hittills har tolv företag anmält sitt intresse.

– I ett första skede har vi kontaktat företag i Trollhättans kommun. Men vi vet att  många företag i andra företag är intresserade därför att de står inför liknande utmaningar.

Jörgen Sörensen arbetar med kompetensförsörjning på GKN Aerospace i Trollhättan:

– Jag ser ju många företag här i regionen som behöver expandera och som därför kommer att få stora behov av att rekrytera framöver. Samtidigt står vi inför en situation då många äldre går i pension. Det innebär att vi krigar om ett begränsat antal människor.

En av tankarna med industriarbetarakademin är att facket och företagen ska vara en ”aktiv framtidsspanare” och analysera vilka behov som finns i regionen. Utifrån analysen görs både långsiktiga utbildningsplaner och konkreta utbildningar.

Industriarbetarna ska erbjudas vidareutbildning. Till exempel i materialkunskap, programmering och teknisk engelska. Men utbildningarna kan också användas i dåliga tider. Mikael Johansson:

– Under en lågkonjunkturer är det oerhört viktigt att våra medlemmar får kompetensutveckling. Då får de en starkare ställning på arbetsmarknaden.

– Men det är bra för företagen också. De får tillgång på utbildad arbetskraft den dag konjunkturen vänder uppåt igen.

Med akademin hoppas IF Metallavdelningen och GKN Aerospace att industriarbetet ska bli mer attraktivt för de unga.

– Vi ser att allt färre söker till industrins yrkesutbildningsprogram och det händer inte mycket som kan få den negativa trenden att vända. Vi hoppas att vår modell ska kunna ändra på det, säger Jörgen Sörensson.

IF Metall Norra Älvsborg har tidigare samarbetet med näringslivet kring utbildning och rekrytering. Med goda resultat, enligt Mikael Johansson.

Industriakademin ska vara ett steg mot att  skapa ”en regional plattform för kompetensförsörjning och kompetensutveckling”. Facket och industrin ska gemensamt äga Industriakademin genom en stiftelse utan vinstintresse. Stiftelsen finansieras av att företagen köper utbildningar av akademin.

Industriarbetare som sägs upp från sin anställning ska kunna få utbildning under uppsägningstiden. Alternativt att Arbetsförmedlingen skjuter till pengar till utbildningsinsatser i samband med uppsägningar.

Om industriarbetarakademin ska bli verklighet krävs en del politiska beslut. IF Metall Norra Älvsborg och GKN Aerospace presenterade nyligen sina planer för Raimo Pärssinen. ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott .

– Vi tycker att vår idé möttes med stort intresse, säger Mikael Johansson.

IF Metall har tillsammans med ett antal industriföretag och Folkuniversitetet tagit fram en ny utbildning för yrkeshögskolan. YH-utbildningen ska vara en spetsutbildning inom spånbrytande teknik. I februari tar YH-myndigheten ställning till om utbildningen kan köra igång till nästa höst.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

Mer än var fjärde pappersarbetare väntas gå i pension inom tio år. Vilka ska då ta över? Och har de kompetensen som krävs?

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

”Arbetsmarknadsministerns utbildningsstrategi är farlig i lågkonjunktur. Kommunal vuxenutbildning och traditionell arbetsmarknadsutbildning måste komplettera varandra, skriver Maria Mattsson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

Det stora slöseriet

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

Träindustrin på jakt efter folk

Träindustrin på jakt efter folk

Fyra av tio företag inom trä- och möbelindustrin uppger att bristen på arbetskraft hindrar dem från att öka produktionen, enligt en ny undersökning. Inom fem år behöver branschen anställa 8 400 personer.

Så ska motor­branschen locka unga

Så ska motor­branschen locka unga

Motorbranschen behöver anställa – men de unga ratar utbildningen. Nu vill företagen och fack höja statusen genom att satsa på motorbransch-college och tre gymnasier har certifierats.

”Det krävs ett helhetsgrepp”

”Det krävs ett helhetsgrepp”

Lärlingsutbildning kan bli en positiv injektion, men regeringen måste också börja diskutera med parterna om hur man ordnar validering, kompetensutveckling och omställning. Det skriver IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.