Industriarbetarnas tidning

Skärpta regler för nystartsjobb

16 december, 2016

Skrivet av

Första februari skärps reglerna för ersättning till personer med nystartsjobb, något som Arbetsförmedlingens chef varit skeptisk mot.  Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ger dock mothugg:

– Det är jag som bestämmer, säger hon till DA.

Det är i en intervju med Dagens Nyheter som Mikael Sjöberg pratar om kraven på löner och förmåner i nivå med kollektivavtal på företag som får lönestöd av Arbetsförmedlingen.

– Vi kommer framöver att behöva ha höga volymer på anställningsstöd. Då anser jag att krav på lön och förmåner i nivå med kollektivavtal är underordnat behovet av förenkling och likvärdiga krav, sa Mikael Sjöberg till Dagens Nyheter.

Nu slår arbetsmarknadsministern tillbaks.

– Jag har en annan uppfattning och det är jag som bestämmer, säger Ylva Johansson.

Från 1 februari skärper regeringen kraven på arbetsgivare som tar emot anställda med nystartsjobb. Tidigare har det inte funnit krav på förmåner, som försäkringar och tjänstepension, för företag som får nystartsbidrag. Något som flera fackförbund varit kritiska till.

– Vi ser risker med kommersiella aktörer som på ett felaktigt sätt utnyttjar subventionerade anställningar för att driva runt sin verksamhet, säger Ylva Johansson.

5 kommentarer till “Skärpta regler för nystartsjobb

  • Helt rätt att skärpa kraven. Detta utnyttjande har systematiskt pågått länge nog. Överhuvudtaget har de olika subventionerna inte gett det utfall som önskats vid ett flertal tillfällen, därför finns anledning att var försiktig i bedömning när det ska erbjudas. Det är gemensamma skattepengar det handlar om. Subventioner är trots allt bara ett verktyg av flera i en övergångsperiod för att underlätta att komma i jobb. De gånger det saknas en förankrad plan om vilka jobb, när, hur och med ett uttalat ansvar ifrån arbetsgivarsidan blir det inte annat än kortsiktig lösningar.

  • HADE VARIT ARBETSLÖS I NÄSTAN 5ÅR, NÄR JAG FICK JOBB MED NYSTARTS HJÄLP PÅ ETT LITET ENMANS FÖRETAG, DÅ VAR JAG 59 ÅR. DET VAR HELT SUVERÄNT,BLEV ARBETSLÖS NÄR MODERATERNA TOG MAKTEN, OCH FICK MER OCH MER FÖRSÄMRAD ERSÄTTNING FRÅN A-KASSAN TILL SIST MINDRE ÄN 6000 KR/MÅN,ÖVRIGA ARBETARE I SVERIGE FICK JOBBSKATTEAVDRAG. SÅ EN DAG FICK JAG NYSTART JOBB, VILKEN LYCKA ATT FÅ EN INKOMST IGEN ATT KUNNA LEVA PÅ. KUNDE RENOVERA HUSET MED SÄNKT ROT AVDRAG DET GJORDE INGET ATT DET VAR SÄNKT FÖR JAG HADE EN LÖN SOM SKULLE KOMMA DEN 25 VARJE MÅNAD TILLS JAG BLEV PENSIONÄR. MEN NU HAR YLVA JOHANSSON BESTÄMT ATT SÅ BLIR DET INTE. ÄR FRÅN OCH MED DEN 1: JUNI 2017 ARBETSLÖS IGEN OCH NU HAR JAG BLIVIT 61 ÅR OCH KÖPT EN BÄTTRE BEGAGNAD MILJÖ BIL SOM MÅSTE SÄLJAS FÖR JAG HAR SNART INGET JOBB. TACK YLVA .EXKQ

  • Fyfan Ylva Johansson. Nu får jag gå ner till en halv lön, och får svårt att försörja min sjuka fru som inte får någon ersättning för att Annika Strandhäll stramar åt på andra sidan. Ni är värre än moderatpatrasket!

  • Ylva tänker inte på oss äldre som har svårt att få jobb, hon tänker på asylsökande. Våra pengar går till dem tragisk för alla svenska som förlorat jobbet vid 56 årsåldern. Johnnie, jag tycker att du lider pga Ylva.

  • Och jag förstår dig Jonnie Svensson, men det finns verkligen några ärliga 56+ som sitter och gråter och mår dåligt. De kommer aldrig att få arbete, det behövdes inte göra svårare för dem, tragiskt, tragiskt, tragiskt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vi utnyttjas – ingen bryr sig”

”Vi utnyttjas – ingen bryr sig”

Allonias Sebhartu slog larm. Facket slog larm. Yussuf blev lurad på lön och vann i tingsrätten. Ändå fortsätter Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetsgivaren.

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

Så får du hjälp till nytt jobb

Så får du hjälp till nytt jobb

Det här har du rätt till om uppsägningen är ett faktum.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

”Dubbla myndigheternas resurser”

”Dubbla myndigheternas resurser”

Det krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström, och Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare på LO.

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

”Samhall sviker sitt uppdrag”

”Samhall sviker sitt uppdrag”

”Samhall sviker till stora delar sitt samhällsuppdrag och redan utsatta människor får betala priset”, skriver Mats Jutterström, som studerat Samhall och andra statliga bolag.

Pengarna till aktivitetsstöd räcker inte

Pengarna till aktivitetsstöd räcker inte

Arbetsförmedlingens hårdbantning har lett till att aktivitetsstödet på vissa orter bara räcker till dem som står allra längst från arbetsmarknaden. En som drabbas är Anders, som plötsligt gick miste om sin arbetsträning.