Industriarbetarnas tidning

Skärpta regler för nystartsjobb

16 december, 2016

Skrivet av

Första februari skärps reglerna för ersättning till personer med nystartsjobb, något som Arbetsförmedlingens chef varit skeptisk mot.  Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ger dock mothugg:

– Det är jag som bestämmer, säger hon till DA.

Det är i en intervju med Dagens Nyheter som Mikael Sjöberg pratar om kraven på löner och förmåner i nivå med kollektivavtal på företag som får lönestöd av Arbetsförmedlingen.

– Vi kommer framöver att behöva ha höga volymer på anställningsstöd. Då anser jag att krav på lön och förmåner i nivå med kollektivavtal är underordnat behovet av förenkling och likvärdiga krav, sa Mikael Sjöberg till Dagens Nyheter.

Nu slår arbetsmarknadsministern tillbaks.

– Jag har en annan uppfattning och det är jag som bestämmer, säger Ylva Johansson.

Från 1 februari skärper regeringen kraven på arbetsgivare som tar emot anställda med nystartsjobb. Tidigare har det inte funnit krav på förmåner, som försäkringar och tjänstepension, för företag som får nystartsbidrag. Något som flera fackförbund varit kritiska till.

– Vi ser risker med kommersiella aktörer som på ett felaktigt sätt utnyttjar subventionerade anställningar för att driva runt sin verksamhet, säger Ylva Johansson.

5 kommentarer till “Skärpta regler för nystartsjobb

  • Helt rätt att skärpa kraven. Detta utnyttjande har systematiskt pågått länge nog. Överhuvudtaget har de olika subventionerna inte gett det utfall som önskats vid ett flertal tillfällen, därför finns anledning att var försiktig i bedömning när det ska erbjudas. Det är gemensamma skattepengar det handlar om. Subventioner är trots allt bara ett verktyg av flera i en övergångsperiod för att underlätta att komma i jobb. De gånger det saknas en förankrad plan om vilka jobb, när, hur och med ett uttalat ansvar ifrån arbetsgivarsidan blir det inte annat än kortsiktig lösningar.

  • HADE VARIT ARBETSLÖS I NÄSTAN 5ÅR, NÄR JAG FICK JOBB MED NYSTARTS HJÄLP PÅ ETT LITET ENMANS FÖRETAG, DÅ VAR JAG 59 ÅR. DET VAR HELT SUVERÄNT,BLEV ARBETSLÖS NÄR MODERATERNA TOG MAKTEN, OCH FICK MER OCH MER FÖRSÄMRAD ERSÄTTNING FRÅN A-KASSAN TILL SIST MINDRE ÄN 6000 KR/MÅN,ÖVRIGA ARBETARE I SVERIGE FICK JOBBSKATTEAVDRAG. SÅ EN DAG FICK JAG NYSTART JOBB, VILKEN LYCKA ATT FÅ EN INKOMST IGEN ATT KUNNA LEVA PÅ. KUNDE RENOVERA HUSET MED SÄNKT ROT AVDRAG DET GJORDE INGET ATT DET VAR SÄNKT FÖR JAG HADE EN LÖN SOM SKULLE KOMMA DEN 25 VARJE MÅNAD TILLS JAG BLEV PENSIONÄR. MEN NU HAR YLVA JOHANSSON BESTÄMT ATT SÅ BLIR DET INTE. ÄR FRÅN OCH MED DEN 1: JUNI 2017 ARBETSLÖS IGEN OCH NU HAR JAG BLIVIT 61 ÅR OCH KÖPT EN BÄTTRE BEGAGNAD MILJÖ BIL SOM MÅSTE SÄLJAS FÖR JAG HAR SNART INGET JOBB. TACK YLVA .EXKQ

  • Fyfan Ylva Johansson. Nu får jag gå ner till en halv lön, och får svårt att försörja min sjuka fru som inte får någon ersättning för att Annika Strandhäll stramar åt på andra sidan. Ni är värre än moderatpatrasket!

  • Ylva tänker inte på oss äldre som har svårt att få jobb, hon tänker på asylsökande. Våra pengar går till dem tragisk för alla svenska som förlorat jobbet vid 56 årsåldern. Johnnie, jag tycker att du lider pga Ylva.

  • Och jag förstår dig Jonnie Svensson, men det finns verkligen några ärliga 56+ som sitter och gråter och mår dåligt. De kommer aldrig att få arbete, det behövdes inte göra svårare för dem, tragiskt, tragiskt, tragiskt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vi utnyttjas – ingen bryr sig”

”Vi utnyttjas – ingen bryr sig”

Allonias Sebhartu slog larm. Facket slog larm. Yussuf blev lurad på lön och vann i tingsrätten. Ändå fortsätter Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetsgivaren.

”Statens stöd måste fördelas på annat sätt”

”Statens stöd måste fördelas på annat sätt”

Det behövs fler aktörer som hjälper funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden, skriver tre verksamhetsledare inom rekrytering och utbildning.

Samhall: Sjuktalen ska gå åt rätt håll hos oss

Samhall: Sjuktalen ska gå åt rätt håll hos oss

Efter Dagens Arbetes granskning har Samhall nu bestämt sig för att ha en nollvision för arbetsolyckor. ”Varje gång en medarbetare utsätts för risk är det ett misslyckande”, säger Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.

”Sätt stopp för Samhalls osunda konkurrens”

”Sätt stopp för Samhalls osunda konkurrens”

Pernilla Enebrink, Almega Serviceföretagen: Problemen har varit kända sedan länge utan att politiken verkligen agerat.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

”Jag dög inte åt Samhall”

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

”Samhall ska inte vara ett låtsasjobb”

S: Samhall ska producera varor och tjänster som faktiskt efterfrågas – men vi måste utreda att det är rätt personer som anvisas dit.

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

”Språksvårigheter är inte ett skäl att jobba på Samhall”

SD: Samhall får inte bli en uppsamlingsplats för Sveriges misslyckade integrationspolitik.

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.