”Arbetsplatserna ser inte ut som när lagarna skrevs”
Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.
Industriarbetarnas tidning
Dagens fällande dom mot Nordkalk gör ingen till en segrare, påpekar IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe. Men den skickar en viktig signal till landets industrier som hyr in personal eller anlitar entreprenörer.
– Domen visar att man faktiskt tar arbetsplatsolyckorna på allvar. Det är oerhört viktigt att Luleå tingsrått på det här sättet pekar nu ut vem som har arbetsmiljöansvaret, säger Anders Ferbe till Dagens Arbete.
Något annat än att gå på åklagarens linje och fälla Nordkalk för grovt arbetsmiljöbrott hade inte varit rimligt, enligt honom. Han tycker också att en fällande dom, som riktas både mot bolaget och platschefen, sänder en viktig signal till alla som är aktiva inom arbetsmiljöfrågor.
– Domen kan fungera preventivt och få arbetsgivare som inte är så noggranna att tänka sig för innan man utsätter människor för risker, säger Anders Ferbe och fortsätter:
– Vi hoppas att domen också får effekten att andra arbetsmiljöbrott som anmäls får en skyndsam behandling.
Varför behöver det ske snabbare?
– Så att händelserna är så färska som möjligt när de blir prövade i domstol. Och det andra är av respekt för människorna som drabbas. De ska känna att samhället som sådant är till skydd för dem.
Det var väl knappast skyndsamhet som präglade detta rättsfall?
– Nej och vi har varit under åren varit kritiska till att det tar en evinnerlig tid. Jag har respekt för att det är svårt att utreda arbetsmiljöbrotten, men man måste tillföra resurser till polisen och åklagare så att processerna klaras av på betydligt kortare tid.
Vad mer skulle behöva göras?
– Regeringen har vidtagit åtgärder och tillfört resurser, men det är ett långsiktigt arbete och det går inte att ändra över en natt.
Tingsrätten konstaterar i domen att arbetsmiljölagen inte reglerar förhållandet mellan beställare och en självständig entreprenör, och att det kan vara svårt att avgöra om det handlar om en entreprenad eller ett inhyrningsförhållande.
Anders Ferbe tycker att det är dags att se vad lagen säger om arbetsmiljöansvaret.
– Arbetsplatserna har ju förändrats ganska kraftigt sedan arbetsmiljölagens tillkomst. Det är relativt nytt med en så pass stor inhyrning och mängden entreprenadföretag. Det kan vara så att det behövs en förstärkning av lagen när det gäller var det yttersta ansvaret ligger när jobb utförs av andra än bolagets anställda.
Vad drar facket mer för lärdomar av det här rättsfallet?
– Vi har kraftfullt intensifierat vårt arbetsmiljöarbete. Men vi måste hela tiden försöka påverka företagen att sätta arbetsmiljöfrågorna och skyddslagstiftningen i främsta rummet. Och så naturligtvis aktivt påverka politiken så att vi faktiskt får en nolltolerans mot dödsolyckor, säger Anders Ferbe och avslutar:
– Det här är ett långsiktigt arbete och man ska veta att det inte är lätt att fixa, men vi jobbar på stenhårt med det. Arbetsmiljöfrågorna är och förblir en prioriterad fråga för IF Metall.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.
Anders Ferbe!
När du pratar om ett långsiktigt arbete gällande arbetsmiljöfrågor, så låter du precis som en robotstyrd politiker. Bättre kan du väl! Skippa ordet långsiktigt nästa gång!
Själv kemiutbildad och tycker det som gjordes med ugnen var utomordentligt märkligt. Ska inte de som styr ett sådant här arbete ha en riktig kemiutbildning med kunskaper i termodynamik?
Under det röda 70-talet kunde det också hända att kemiingenjörerna gjorde jobb av den här typen själva eftersom de insåg hur farligt det är.
Anders Ferbe uttalar sig bla på följande sätt:
– ”Arbetsmiljöfrågorna är och förblir en prioriterad fråga för IF Metall”
Har jag inte märkt!
Vad gäller min arbetsrelaterade sjukdom så hör jag endast av If Metall en gång i månaden och det är när de vill att jag ska betala min fackavgift…