Industriarbetarnas tidning

Miljard­satsning på bioraffinaderi utreds

2 mars, 2017

Skrivet av

Grönt guld Ett helt nytt bioraffinaderi vid Domsjö Fabriker – det kan bli verklighet om en förstudie visar att en sådan miljardsatsning är lönsam. Förutom bruket deltar ytterligare tolv företag i projektet.

Ronny Hellström, ordförande i Pappers avdelning vid Domsjö Fabriker berättar att det under lång tid har pågått diskussioner om en ny satsning i Domsjö.

– Vår vd har arbetet länge ihop med SP Processum, som är projektägare.

I januari inleddes en projektstudie, som ska vara klar runt nästa årsskifte. Studien ska utreda förutsättningarna för att skapa ett fullskaligt bioraffinaderi där flera olika produkter kan framställas av skogsråvara i stället för olja.

Det skulle i så fall handla om en miljardinvestering och en ny fabrik med en kapacitet på 1,7 miljoner årston.

– En miljon ton sulfitmassa för textilmarknaden och 700 000 årston för andra produkter, säger Ronny Hellström.

Dit räknas bland annat lignin och etanol som Domsjö Fabriker producerar redan i dag, men även fiskfoder, gröna kemikalier och drivmedel.

Om det blir en ny fabrik kommer den med största sannolikhet att byggas i anslutning till det befintliga massabruket. Fram till att ett eventuellt beslut om byggstart fattas är det dock bara en dröm. Domsjö Fabrikers vd Lars Winter menar att en byggstart kan bli aktuell först i slutet av 2019.

– Det är många frågor som måste redas ut, men det finns ett stort intresse, inte minst från regeringens sida, säger han till Örnsköldsviks Allehanda.

Att den eventuella miljardsatsningen engagerar är inte att ta miste på, inte minst för att den kan skapa ett stort antal nya jobb.

– Så fort man går på affären och handlar är det alltid någon som vill prata om det, säger en upprymd Ronny Hellström till Dagens Arbete.

– Och det är positivt att få prata om någonting positivt och som berör oss alla här på orten.

Utöver Domsjö Fabriker deltar ytterligare 12 företag i förstudien som leds av Processum. Här finns bland andra Holmen och Sveaskog, Akzo Nobel, H&M och Ikea. Företagen finansierar förstudien till hälften, medan Länsstyrelsen i Västernorrland står för resten.

Läs mer:

Träkalsonger – från bruket till fina gatan

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

De sällsynta metallernas land

De sällsynta metallernas land

I den svenska berggrunden ruvar ovanliga grundämnen, nödvändiga för den nya gröna tekniken. Men vad är jordartsmetaller för något och hur mycket finns det egentligen? DA reder ut.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Så mycket el kan industrin spara

Så mycket el kan industrin spara

Svensk industri skulle ­kunna spara 4,1 TWh varje år, enligt Nordic Energy Audit. Det motsvarar ­ungefär den årliga elförbrukningen för samtliga hushåll i Skåne.

Jakten på energitjuvarna

Jakten på energitjuvarna

Hushållen uppmanas att spara el när priserna är rekordhöga. Samtidigt läcker svensk industri mer el än vad alla hushåll i hela Skåne förbrukar under ett år. Och på företagen finns inga besparingskrav.

Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina

Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina

I den svenska berggrunden ruvar de ovanliga grundämnen som är nödvändiga för den nya gröna tekniken. EU älskar våra gruvfyndigheter, men vägen till produktion är lång, skriver DA:s Harald Gatu.

Pappersbruk eldar olja – för att klara elkrisen

Pappersbruk eldar olja – för att klara elkrisen

Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen.
Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Vill ha tävling för att få fram smarta elbesparingar

Vill ha tävling för att få fram smarta elbesparingar

Den som kan spara 15 TWh el på det billigaste och smartaste sättet vinner auktionen och får statliga pengar att genomföra besparingen. Det är Fossilfritt Sveriges förslag.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.