Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Viktigt att hålla balansen i avtalet

23 mars, 2017

Skrivet av

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Krönika Avtalen ska hantera arbetsgivarnas behov av flexibel produktion – men det måste gå att förena med de anställdas möjlighet att planera sin fritid.

Nu är avtalsrörelsen inne i slutskedet och i skrivande stund är det fortfarande ovisst hur utfallet kommer att bli. Hittills har det handlat om två stora frågor. Det är hur man bäst bedömer löneökningstakten i industrin och den eviga frågan om vem som ska ha makten över arbetstiden.
Lönerna är naturligtvis den viktigaste frågan i en avtalsrörelse. Den viktigaste och svåraste leveransen från facket är mer pengar i plånboken till medlemmarna. Hur det går med detta lär vi få återkomma till.

Striden om arbetstiderna
kan dock förtjäna en utvikning. Det är en klassisk intressefråga mellan arbetsgivare och löntagare.
I historiskt hänseende har striden handlat om arbetstidens längd. Kom ihåg kampen för åtta timmars arbetsdag som en gång samlade hela arbetarrörelsen.
På slutet av 90-talet drev vi också igenom ytterligare en stor arbetstidsreform via våra olika avtalssystem för arbetstidsförkortning.
Även om denna fråga fortfarande är aktuell är det nu mer konfliktfyllt när det gäller arbetstidens förläggning. Vi ser i dag en samlad arbetsgivarfront som vill öka arbetsgivarnas makt över de anställdas arbetstider.
Det är i och för sig ingen ny fråga, men på senare år har arbetsgivarna intensifierat kampen för att öka makten över arbetstiderna.

Det är förvisso så att industrins produktion förändras över tid. Då är det rimligt att avtalen också tar höjd för hur produktionen ser ut. Det finns en rad förändringar i kollektivavtalen som har gjorts för att ta hänsyn till detta. Mitt intryck är att dagens strid handlar om något annat. Den grundläggande frågan om hur en intresseavvägning ska göras.

Man kan säga att dagens avtal ska hantera en process där arbetsgivarnas intresse av att ha en flexibel produktion ska vägas mot de anställdas behov av förutsägbarhet och möjlighet att förena arbete med fritid. I vår värld ska dessa intressen vägas lika och i slutändan landa i en överenskommelse mellan parterna. Detta är en modell som huvudsakligen fungerar utmärkt och jag vet att GS förtroendevalda hanterar detta mycket ansvarsfullt.

Det finns stora risker med att rubba denna maktbalans. Risker som jag tror att arbetsgivarna bortser från. Det är helt enkelt så att om avtalen skrivs om så att de anställdas röster väger lättare påverkar det också produktionen negativt.

Det vore mycket bättre för alla inblandade om arbetsgivarna hedrade och stärkte de avtalsmodeller som finns i dag. Det bästa utfallet kommer nämligen av att två parter får sätta sig och väga olika intressen mot varandra. Slutresultatet av en sådan förhandling är i själva verket det som är essensen i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det finns inget bättre sätt att lösa tvister.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.